Autor: admin
Datum objave: 31.08.2013
Share
Komentari:


Interes za japanski jezik raste iz godine u godinu

....korist od znanja jezika u poslovnom svijetu, tek će se pokazati u bliskoj budućnosti

Interes za japanski jezik raste iz godine u godinu

 

Interes za učenje japanskog jezika raste iz godine u godinu, ali  korist od znanja jezika u poslovnom svijetu, tek će se pokazati u bliskoj budućnosti

 

Japanski jezik je za većinu Hrvata “egzotičan hobi” za kojeg treba puno strpljenja, rekla nam je profesorica Reiko Omura-Elezović.U svojoj tridesetogodišnjoj  praksi predavača, priznala je kako interes za njezin materinski jezik, u Zagrebu raste iz godine u godinu, a raste i potražnja poslova u kojima se aktivno govori japanski. 

 

-Kada sam 1982. počela raditi u školi stranih jezika SUVAG, interes je bio slab. No, danas imam oko stotinjak učenika u dvije škole - ponosno nam govori profesorica.

 

Ističe da je za japanski jezik prvenstveno potrebna ljubav. Učenici najčešće imaju problem s privikavanjem da u japanskom jeziku glagol dolazi na kraju rečenice. Također, djeca vrlo lako svladavaju pismo, dok odraslima to ide nešto teže.

 

Među njezinim polaznicima oduvijek je bilo više muškaraca, pa na pitanje da li bi nekog posebno izdvojila, sa smješkom priča o učeniku koji se s japanskim “druži” od sedamnaeste godine, a profesorica Reiko ga uči i danas, kada mu je 45 godina.

 

-Zadovoljstvo mi je vidjeti kada nekome od mojih učenika japanski služi u svakodnevnom životu i poslu.

 

Učenje jezika se uvijek isplati, a da bi koristilo znanje ovog jezika u Hrvatskoj, potrebno je malo pričekati, jer oslonac na japanski jezik još uvijek nije velik

 

Uz znanje japanskog, pronaći ćete posao turističkog vodiča, ali ako ne savladate naglasak dovoljno dobro, Japancima ćete biti gotovo nerazumljivi - objasnila je profesorica Reiko Omura-Elezović.

 

PRVA UČITELJICA JAPANSKOG

Profesorica solo-pjevanja Reiko Omura, u Hrvatskoj živi od 1972. Deset godina kasnije počela je prva predavati japanski u školi za strane jezike SUVAG gdje i danas radi

 

Ured za obrazovanje grada Zagreba,bio je nekoliko ljeta,učenicima,osnovnih i srednjih škola omogućio besplatno učenje japanskog jezika,tijekom ljetnih mjeseci.

 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,već godinama organizira natjecanja u znanju japanskog jezika, a velik broj sudionika,učenici su profesorice Omura-Elezović.

 

PREDAVAČI SU IZVORNI GOVORNICI.

Tečajevi japanskog jezika u Zagrebu programski se razvijaju,a škola u kojima se može učiti,danas ima nekoliko. Predavači su svi izvorni govornici.

Interes za japanski jezik raste iz godine u godinu

Profesorica Reiko Omura Elezović – predaje japanski  u programu  APLO i SUVAG, centrima za strane jezike

 

Profesorica Emi Kusumoto-Sulimanović - predaje japanski u II., VII., XVI. Gimnaziji, Križanićeva, 4, te u Školi Svjetski jezici,Varšavska,13

 

 

 

1109
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.