Autor: ES
Datum objave: 17.05.2014
Share
Komentari:


INTERVJU S RAVNATELJICOM HNK

Varaždin

INTERVJU S RAVNATELJICOM HNK U VARAŽDINU JASNOM JAKOVLJEVIĆ

http://www.hnkvz.hr/index.php?p=archiv&group=1&month=1&year=2006

Nakon imenovanja ravnateljicom HNK u Varaždinu,prosinca,2005.gospodja Jasna Jakovljević je bila dala svoj prvi intervju Vijencu,siječnja2006.

Oslonjeni da pitanja i odgovore u tom prvom razgovoru,tada novoimenovane ravnateljice varaždinskog HNK, sada, pri kraju sezone 2013./2014.,prepoznajemo uzlaze koje je ravnateljica ostvarivala i postigla.

Uspjela je ostvariti jednu od vizija  – status nacinalnoga kazališta HNK u Varaždinu,koje je, spomenimo i to, prvi rad arhitekta Hermanna Helmera, koji je nakon toga povijesnog objekta, teatra u Varaždinu, s kolegom arhitektom Ferdinandom Fellnerom, ostvario u Hrvatskoj i zgradu riječkoga HNK i zagrebački HNK,1895.a uz to ukupno 48 kazališnih zdanja diljem srednjoeuropkskoga prostora .

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hermann_Helmer

http://en.wikipedia.org/wiki/Fellner_%26_Helmer

Gospodja Jasna Jakovljević nam kaže:

„U nastojanju da se HNK Varaždin pozicionira kao kulturno-umjetnička institucija osobito značajna za ukupnost društvenog i duhovnog standarda grada Varaždina, njegujem sustavne i kvalitetne odnose s predstavncima grada i Uredom gradonačelnika, od gospodina dr.sc.Čehoka, nadalje, sa svima kao i s čelnicima Županije.

Budući da je svakogodišnji gradski proračun kazalištu usmjeravao minimum sredstava, jedva dospijevajućih za potrebe hladnoga pogona, a o programskim postignućima da se i ne govori, razvijam marketinšku djelatnost kao podlogu uvjetima za postignuća punoga profila repertoara u svakoj od zacrtanih umjetničkih sezona.

Ta minimalna sredstva usmjerena kazalištu iz gradskoga proračuna su me,opsegom iskustva, ponukala za pristup ustoju HNK Varaždin kao nacionalnog kazališta, što mu, statusno, omogućava sredstva iz dvaju izvora, iz Ministarstva kulture RH i iz gradskoga proračuna Grada Varaždina.

To je kvalitativno nova podloga za širi zamah u razvitku kazališta, koje je u prigodi razviti glazbeno-scensku djelatnost, operu, operettu i balet… na principu okupljanja ansambla prema potrebama umjetničkoga projekta……..

To znači,da će biti vrijedno da, iz klasično ustrojenih kazališta,

počnemo ostvarivati suradnju i kreativne projekte s umjetnicima koji su na redovitom platnom spisku svojih matičnih kuća, a često su izvan svakoga pogona, izvan repertoara i potrebnoga djelovanja.

Ti umjetnici će imati prigodu u programu HNK Varaždin sudjelovati u umjetničkim projektima dogod ovi budu trajali i pronosili postignute rezultate, ne samo na sceni na kojoj nastaju u HNK Varaždin, nego i diljem regije, diljem zemlje, cijelom Hrvatskom.

Takva programska koncepcija će nedvojbeno biti racionalna,učinkovita i kreativno inovativna u ime optimalnog razvitka kazališne umjetnosti u razdoblju razvitka kroz godine 21.stoljeća.“

Iz Varaždinskih vijesti: Kazalište je poput bicikla, prestaneš li tjerati – padaš

http://www.hnkvz.hr/index.php?p=detail&article=410

Za bolju spoznaju razloga naziva

Male scene ZVONIMIR ROGOZ, HNK VARAŽDIN

Zvonimír Rogoz

http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=2762&sz=0&abc=R&pn=356affcc-f301-3000-85ff-c11223344aaa  

Zvonimír Rogoz

Datum narození:10.10.1887

Datum úmrtí:     06.02.1988

Hamlet (na dnu liste sudionika,izbor fotosa scenografije, izvedbe iz 1926. u Pragu)

 

1023
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.