Autor: admin
Datum objave: 09.09.2017
Share


Ista strast različitih političkih garnitura: mjesto u prvom redu na otvaranju VBV-a

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i najbliži suradnici u austrijskoj su prijestolnici tradicionalno predstavili Varaždinske barokne večeri, ove godine 47. po redu

Ista strast različitih političkih garnitura: mjesto u prvom redu na otvaranju VBV-a

http://regionalni.com/kultura/ista-strast-razlicitih-politickih-garnitura-mjesto-u-prvom-redu-na-otvaranju-vbv-a-29209/

Davor Bobić je ponedjeljak proveo u Beču. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i najbliži suradnici u austrijskoj su prijestolnici tradicionalno predstavili Varaždinske barokne večeri, ove godine 47. po redu.

Prijem je ovog puta bio u mađarskom Veleposlanstvu.

S odigravanjem bečke promocije pripreme za Festival ulaze u završnu fazu. A svako novo izdanje Baroknih večeri počinje s pripremama i prije nego završe one aktualne.

Posla je uvijek puno, osobito kad se zna da ga tijekom godine obavlja samo četvero ljudi. U finišu im se pridružuju volonteri i uvijek se čini da bi još dvije ruke dobro došle. Dovoljno je reći da festival jednakog statusa, Dubrovačke ljetne igre, ima 23-oje zaposlenih tijekom cijele godine, koji rade u vlastitoj zgradi na Stradunu. Barokne večeri se još uvijek pripremaju u podstanarskom prostoru varaždinskoga HNK-a. Ljudi iz VBV-a se ne žale, jer oni vole svoj festival, ali su svjesni da je zaslužio bolje.

Vrhunski spektakl

Mađarska – koja je ove godine zemlja partner VBV-a, jedinoga hrvatskoga nacionalnog festivala na kopnu – pokazuje kako se cijeni jedno takvo značajno kulturno događanje.

Na Festival dovode svoje najbolje izvođače i većim dijelom financiraju njihov boravak, neumorno promoviraju Barokne večeri, uz baroknu glazbu će u Varaždinu predstaviti i svoju kulturnu i gastro-tradiciju.

Neće biti lako nadmašiti lanjsku godinu kad je zemlja partner bila Španjolska i kad su ulaznice za sve koncerte prvi put bile unaprijed rasprodane. Ali ravnatelj Damir Bobić vjeruje da će i ove godine biti jednako: – Koncert otvaranja je spektakularan, a Mađarska je osigurala najbolje što ima. Jako im je stalo i zaista sam iznenađen koliko su i kako promovirali Barokne večeri u Mađarskoj. Festivalu su dali ogroman značaj na državnoj razini. Promocija u Mađarskoj je bila najbolja u povijesti Festivala. Mađarski kulturni Institut je puno pomogao – govori Davor Bobić.

Mađarska je, očigledno, vrlo ozbiljno shvatila ulogu zemlje partnera. – Oni Baroknim večerima daju značaj koji Festival to zaslužuje. Zemlje partneri su uvijek iznimno fer, ali Mađari još i malo više. Dovode najbolje što Mađarska ima, a ima odlično. Otvaranje će biti vrhunski spektakl. Inače, Mađari imaju iznimno razvijenu kulturu klasične glazbe. Nedavno sam bio u Budimpešti na koncertu orguljaša, koji nastupa i u Varaždinu. Koncert koji traje dva i pol sata je bio u dvorani većoj nego što je zagrebački Lisinski i bio je rasprodan. To je fascinantno – govori ravnatelj Bobić i zaključuje kako to dovoljno govori o tome koliko je država kulturno jaka. Davor Bobić misli da mi Mađarsku ne poznajemo dovoljno i zato je često podcjenjujemo.

On priznaje da ni sam dosad nije pomnije poznavao mađarsku kulturu i nije znao točno što može očekivati, pa se, kad je vidio, čak osjećao posramljen svojim dotadašnjim skromnim znanjem.

Osim glazbom, Mađarska će se predstaviti domaćom gastronomijom i vinima, ali i baštinom te starim obrtima. I dosadašnji partneri su imali takvu praksu, ali Mađari će i u tom segmentu biti izdašniji. Osim u Varaždinu, svoje će delicije predstaviti i u Prelogu.

Hvala Bogu pa gradsko politikanstvo i neizglasavanje proračuna – kad je u pitanje došlo financiranje kulturnih i drugih događanja – nije moglo naškoditi Baroknim večerima. Iako od Grada dobivaju više od pola milijuna kuna, njih, kao nacionalni festival, financira i Ministarstvo, ali i Županija. Od svih državnih festivala Barokne večeri imaju najveći udio samofinanciranja, više od 33 posto. Za usporedbu, Dubrovačke ljetne igre same ulažu 22 posto novca. – Budžet je oko dva milijuna kuna, od čega 750 tisuća daje Ministarstvo kulture, 570 tisuća Grad i 175 Županija, dok ostatak dajemo sami. Veliku ulogu tu igra Klub mecena – nabraja. Jasno da bi pola milijuna kuna bio veliki minus, ali Davor Bobić i njegova ekipa su naučeni ništa ne prepuštati slučaju, pa se za sve eventualne nezgode unaprijed pripreme. A znaju da u Hrvatskoj, kad je novac u pitanju, nije ništa sveto, pa si za svaki slučaj pripreme B varijante.

Vrlo je vjerojatno da će Barokne večeri uskoro u Varaždin privući ne samo Europu nego i svijet. Kulturnjaci i diplomati dalekih zemalja već su kontaktirali Koncertni ured za moguću suradnju. Posebno su uporne Argentina, Kuba, SAD i Japan.

Održavanje Baroknih večeri nije nikad, u ovih 47 godina, došlo u pitanje. Ni zbog novaca, ali niti – što se moglo očekivati – zbog politike. Barokne večeri su preživjele sve režime u pola stoljeća. Štoviše, političari svih Vlada – i vlast, kao i oporba – voljeli su se pojaviti na koncertima otvaranja u varaždinskoj katedrali. – Približava se 50. obljetnica i čak se iz svijeta dive kako smo uspjeli toliko opstati – zaključuje.

Zlata vrijednim smatra savjet svog prethodnika, osnivača Varaždinskih baroknih večeri, legendarnog maestra Vladimira Kranjčevića: Novaca nikad za kulturu neće biti dovoljno i moraš biti ustrajan.

Davor Bobić je poslušao maestra i još prije otvaranja 47. sprema 48. Barokne večeri. Sigurni smo da su već dogovoreni i aranžmani za veliki, 50. rođendan, ali pustit ćemo da to ostane iznenađenje. Zasad.

845
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.