Autor: Marija Biljak
Datum objave: 08.01.2014
Share
Komentari:


ISTINITA PRIPOVIJEST 1

Zvala se Ivanka

Bila je stara uboga cura koja je živjela u mojoj ulici. Zvala se Ivanka.

Jednoć je stala ispred moje kuće i ja sam je pozorno pogledala: prosijeda kosa spletena je bila u neurednu punđu.

Zubi su joj bili zapušteni, a garderoba je bila nemarno odabrana- u slojevima, malo pretijesna, malo preširoka. Odavala je izgled doista zapuštene i zanemarene osobe. Pogled joj je bio mio i blag. Ja sam je zapitala da mi ispriča svoj život. Kako je priča tekla, pogled joj je postao življi, ali i sve nemirniji i uznevjereniji.

U kasnom pubertetu joj je nenadano preminuo otac. Doživjela je živčani slom. Polako se oporavljala te je uspjela i školu završiti.

U međuvremenu , majka joj se preudala i rodila sina. Naravno, dobra Ivanka je automatski upala u drugi plan. Ponešto je radila , ali je upoznala jednog dragog mladića u potrazi za poslom. Jako se zaljubila i planirala zajednički život s njim. On je pokušao otvoriti privatni obrt. Naime,specijalizirao se za popravljanje pegli. Međutim, posla nije bilo. Majka i očuh nisu bili suglasni s tom vezom i mladić se vratio, negdje na sjever, u svoje rodno mjesto. To je Ivanku dotuklo. Doživjela je konačni emocionalni slom i potpunog oporavka više nije bilo moguće. Polubrat je rastao te otišao u pomorce, ubrzo se oženio te dobio tri sina. Sreći nove majčine obitelji nije bilo kraja. Ivanka je postala sjena sjene. Imala je živčane napade, a mlada i nadobudna nevjesta  neprestano se žalila na zaovinu bolest, premda joj je ova bila na velikoj usluzi u odgoju djece, a da ne spominjemo koliko su polubrat i nevjesta računali na Ivankino prilično bogato nasljedstvo.

Ona više nije dobila priliku ostvariti se. Njezina sudba bila je zapečaćena. Jedna tužna životna priča. Ali, opet, ona je svoju lijepu ljudsku zadaću odradila. Potpunom žrtvom. Čula sam da je umrla.

Samo mogu primijetiti da uistinu život daje ljudima neke neshvatljive(za nas) zadatke što samo svjedoči o nedokučivim putovima Gospodnjim.

 

835
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.