Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 19.09.2013
Share
Komentari:


Ivana Horvat, kao Jana Leko

Zora Dubrovačka, tv-serija HRT 1

Zora Dubrovačka, tv-serija HRT 1

 

Ivana Horvat, kao Jana Leko,

 

Ivana Horvat je jedan od izabranih dragulja u glumačkoj ekipi gospodina Branka Ivande,u tv-seriji Zora Dubrovačka, kao tumač uloge Jane Leko.

 

Ta mlada slobodoumna djevojka, odvažno omekšalih društvenih normi koje, po inerciji metafiziciraju odnose, živi s majkom Magdalenom koja radi u kući obitelji Knego,s čijom kćerkom Juditom je Jana bila i školska kolegica i kasnije prijateljica, kao vršnjakinja s nizom zajedničkih doživljaja u godinama odrastanja i sazrijevanja.

 

Rat u Dubrovniku znači i svakodneve situacije kao vrstu kušnje za profile ljudi i kakvoću njihova odnosa.

 

Buknula ljubav Mara Kesovije i Judite Knego,uzvisuje duše dvoje mladih iz različitih socijalnih sredina, a Jana,  koja je tiho, gotovo tajno, zaljubljena u Mara još od djetinjstva, polako, postupno u infinitezimalnim signalima, počinje oslobadjati tu svoju trajnu simpatiju preraslu u njezinu ljubav spram Mara, pa počinje, iako u kući Knegovih, sitnim nestašno-zluradim detaljima ”trovati” odnos Judite i Mara, u čemu je spontano podržava energično protivljenje Juditina oca koji ne dopušta kćeri odnos s Marom kojega čak grubo odbija - zabranjuje im svaku vezu..

 

Jana je postupno razvijana ”negativka” s mnogo simpatično-spontanih dopadljivih mini-intriga iz izvora svoje pobudjene ljubomore na žar koji nastaje u odnosima Judite i Mara.

 

Njezina majka Magdalena,odana i lojalna obitelji Knego,bez čije materijalne potpore ne bi mogla s kćerkom preživjeti,je lik dosljedne odanosti koja se sve češće sudara s kćerkom Janom i njezinim slojevima diskretno lukave intrige  prema Juditi i Maru,koju Judita, u svojoj čistoći i iskrenosti odnosa prema Jani kao prijateljici i ne naslućuje.

 

Magdalena, u sjajnom tumačenju dramske umjetnice Jolande Tudor, stvara u ovoj seriji lik klasičnih vrijednosti najboljih osobina Dubrovčana,u masivu vremena,u tradiciji, i u dobru i u zlu.....

 

.  

   

 

1549
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.