Autor: admin
Datum objave: 10.05.2014
Share
Komentari:


Ivana Maletić drži da Hrvatska, s obzirom na teške gospodarske prilike, više ne može čekati

Svaki novi dan ove Vlade jedan je dan manje razvoja za Hrvatsku

ANDREJ PLENKOVIĆ:

'Svaki novi dan ove Vlade jedan je dan manje razvoja za Hrvatsku'

Ivana Maletić drži da Hrvatska, s obzirom na teške gospodarske prilike, više ne može čekati

 

HDZ s svojim koalicijskim partnerima u ove izbore ulazi s puno samopouzdanja, puno ambicije i spremna da ostvari još jednu pobjedu na Europskim izborima. Prošle godine osvojili smo šest mandata, očekujemo isti takav rezultat ove godine. U izbore idemo ojačani s dodatnom koalicijskom partnerskom strankom, a to je HSS. Po prvi puta od neovisne Hrvatske na ove izbore idemo na baštini Starčevića, Radića i prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, na platformi političke obitelji Europske pučke stranke. Imamo program iz faze u kojoj je Europa bila u krizi, preko reformi do rasta i zapošljavanja. Očekujemo tri pobjede, Jean Claude Juncker, predsjednik Komisije, naša lista najviše glasova i HDZ kao pojedinačna stranka, stožerna stranka desnog centra s najviše individualnih mandata u idućih pet godina u Europskom parlamentu – kazao je večeras u Rijeci Andrej Plenković, gdje je održan stranački predizborni skup čiji je domaćin bila Županijska organizacija HDZ-a Primorsko-goranske županije. Plenković, nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera za izbore članova Europskog parlamenta dodaje kako će ovi izbori biti prekretnički.

- Kukuriku koalicija prokockala je povjerenje koje je dobila u jesen 2011., niz afera, nesnalaženje u europskim poslovima, problemi unutar koalicije, vrijeme je da im hrvatski birači kažu – hvala vam. Ovi će izbori biti naša pobjeda i uvod u sljedeće pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima – kazao je Plenković. Na pitanje hoće li inzistirati na prijevremenim izborima Plenković je rekao kako je to najavio i predsjednik stranke Karamarko.

- HDZ smatra da je sazrela situacija u Hrvatskoj da se ide na prijevremene izbore. Rekao je da bi bilo svrsishodno da da to bude u vrijeme kada budu predsjednički izbori, da budemo racionalni. Lani je Kukuriku koalicija nepotrebno odvojila europske i lokalne izbore, izgubila je jedne i druge, potrošila je 85 milijuna kuna, nije čudo da smo zemlja u proračunskom deficitu. Pema tome, ići skupa s tim izborima bilo bi jako mudro i dobro za Hrvatsku, svaki novi dan ove Vlade je jedan dan manje razvoja z Hrvatsku – poručio je Plenković.

HDZ-ova europska parlamentarka Ivana Maletić drži da Hrvatska, s obzirom na teške gospodarske prilike, više ne može čekati.

- Za gospodarstvo je jako bitno što prije imati stabilnu Vladu koja ima jasne ciljeve i aktivnosti kako postići te ciljeve. Stabilnost je jako bitna i zbog povjerenja i međunarodnih financijskih institucija i rejting agencija, jer povjerenje zbog nestabilnosti i nesigurnosti svaki dan pada, to plaćamo, kamate rastu, poduzetnici ne mogu ulagati, investitori nas zaobilaze. Vlada jednostavno preko noći mijenja odluke – kazala je Maletić prenoseći iskustva poduzetnika. Ova nestabilnost nas vodi u kontinuirani pad, dodala je Maletić. Komentirala je i istupe ministra Grčića zaduženog za EU fondove. Naime, Hrvatska nije iskoristila sve potencijale koje je imala u prvoj godini članstva.

 

Apsolutno ništa iz EU fondova nije iskorišteno. Još iz IPA-e, iz sredstava koja smo imali prije nego što smo postali država članica 268 milijuna eura nije ugovoreno, 455 milijuna eura nije isplaćeno, a da ne govorimo onda o 450 milijuna eura iz 2013., nove milijarde iz 2014. godine. Ništa se ne ugovara, oni jednostavno nepotrebno gube vrijeme, umjesto da su uložili u pripremu projekata i sada imali projekte u implementaciji i provedbi. Zbrajaju koliko su dobili predujmova, a ti predujmovi su ustvari novac koji je trebao sjesti još prošlu godinu, 150 milijuna eura za 2013. godinu, ispregovaranog predujma od 30 posto, dobili su za Schengen 80 milijuna eura, 93 milijuna eura iz poljoprivredne politike, ali ne ono što ide za projekte, nego što se plaća po hektaru obradive površine, to oni računaju kao primljeni novac, ali to nije novac za projekte, to su predujmovi za koje oni nisu prstom pomaknuli. Ono što se dogodilo, mi smo kao država članica 2013. uplatili milijardu i 800 milijuna kuna, u 2014. u četiri mjeseca milijardu i 600 milijuna kuna, a dobili samo predujmove, projekata uopće još nema. To je ono najlošije, trebali smo imati tri puta više projekata koji vuku preko deset milijardi kuna, da smo imali te investicije, gospodarski rasi bi danas u Hrvatskoj bio minimalno dva posto, a mi smo u padu minus 0,6 – zaključila je Maletić.

Linićeva smjena unutarnja stvar SDP-a

Upitan da komentira posljednja događanja od smjene ministra Linića predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković je kazao kako je to unutarnja stvar vladajuće stranke.

- Ne želim komentirati razloge zbog kojih je on otišao. Činjenica je da je Rijeka i PGŽ, kada gledamo jačinu SDP-a, jaka čitavih ovih preko 20 godina i da je Rijeka i ova regija vrlo malo dobila u vrijeme SDP-ovih Vlada. Odustali su od svih infrastrukturnih projekata, od svih obećanja u Planu 21, od nizinske pruge, autoceste Rijeka - Žuta Lokva, velikih projekata s kojima su izašli pred parlamentarne izbore 2011. godine. Mi smo nedavno održali investicijski forum na kojem smo prezentirali svoje projekte, i najvažniji projekti su upravo ti, nizinska pruga, željeznica prema Istri, autocesta Rijeka. Želimo realizirati te projekte. Mislim da je Linić, a Komadina prije njega imao priliku nešto napraviti za ovaj kraj. Nažalost, tu su priliku propustili. To im ni mi u HDZ-u, a ni birači u Rijeci i PGŽ-i neće zaboraviti – rekao je Butković uvjeren kako će za to biti kažnjeni već na skorim europskim izborima.

 



Stjepan Radić

http://hr.wikiquote.org/wiki/Stjepan_Radić

Stjepan Radić (Desno Trebarjevo pokraj Siska, 11. lipnja 1871. − Zagreb, 8. kolovoza 1928.), bio je hrvatski političar, književnik, prevoditelj i publicist. Prvi je hrvatski politolog sa svjedodžbom. Jedan je od velikana hrvatske povijesti.

Godine 1896…. putuje u Rusiju, gdje se zadržao oko pet mjeseci. U periodu između 1897. do 1899. godine studirao je, s prekidima, na Slobodnoj školi političkih nauka u Parizu. U Pariz je pošao koncem siječnja 1897. godine ali se ne upisuje na Političku školu sve do jeseni iste godine pošto nije ima dovoljno za školarinu (jedan semestar iznosio je 180 franaka a Radić je u Pariz došao s 57 franaka). Jedno vrijeme, praznike 1897., provodi u Švicarskoj usavršavajući francuski jezik te proučavajući tamošnje političke prilike. Prvu godinu svršio je 1898. godine s osnovnim predmetima diplomatske povijesti, komparativnog civilnog prava, etnografije i financija. Po drugi put u Pariz otišao je početkom veljače 1899. godine i, živjeći sa suprugom u oskudici, u pet mjeseci završava akademsko školovanje i uz to napisavši raspravu, za diplomu, Savremena Hrvatska i južni Slaveni (La Croate actuelle et les Slaves du Sud). Danju je bio na predavanjima a na večer do kasno u noć diktirao je tu raspravu francuski svojoj ženi Mariji. Studij je završio kao drugi u generaciji i za nagradu dobio je od škole cijelu biblioteku knjiga iz oblasti politologije. Zatim živi neko vrijeme u Pragu, surađujući s češkim listovima,…….

 

Govor u povodu sjedinjenja opozicije, Varaždin, 12. 4. 1893.

"Kako je s jednim čovjekom, tako je i s cijelim narodom. (…) Može narod biti radin i bogat, ali je lud, to jest, nema svijesti narodne, nema narodne sloge, i takav narod ne može biti svoj gospodar. A napokon, može narod i sve imati, ali ne zna gospodariti: manje zaradi nego što treba, više troši nego što ima; i takav narod nije svoj."

photos

https://www.google.hr/search?q=stjepan+radi%C4%87&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=2WxtU428MqaW0QXt34HoCg&ved=0CCUQsAQ4Cg&biw=800&bih=462

 

Ante Starčević

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Starčević

Ante Starčević (Žitnik, Gospić, 23. svibnja 1823. - Zagreb, 28. veljače 1896.), bio je hrvatski političar, publicist i književnik. Pored političkih aktivnosti bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama, političkom satirom (Pisma Magjarolacah) i prevoditeljstvom.

 

Tko i sam sebe smatra za sužnja, taj se ne mari čuditi ako ga i drugi takovim scene. Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke - što menja gospodare.

Narod koji uvek traži zaštitnika nije vredan slobode.

 

Mi smatramo najsvetiom dužnošću obćinstvo po mogućnosti ubavješćivati verno o javnih stvarih, bez obzira da li nami ovo ili ono godi. Tko pozna samo jednu stranu stvari i kod toga ostaje ne mareć za druge strane, taj je iznenađivan i varan; a tko nastoji poznati što je moguće više različnih, možda protivnih stranah, taj gleda da se za svaki slučaj pripravi.

photos

https://www.google.hr/search?q=ante+star%C4%8Devi%C4%87&client=opera&sa=N&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=Zm9tU9zvLa_Z0QWwhYGIAw&ved=0CCUQsAQ4Cg&biw=800&bih=462

851
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.