Autor: admin
Datum objave: 17.12.2017
Share


Ivo Pogorelić omađijao i publiku i muzičare

Fenomen(alni) Pogorelić (VIDEO)

Fenomen(alni) Pogorelić (VIDEO)

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:700319-Fenomenalni-Pogorelic-VIDEO

Ivo Pogorelich Plays Chopin Piano Sonata No. 2 in B-flat minor, Op. 35

https://www.youtube.com/watch?v=gHZHy2B6MCc

I. Grave - Doppio movimento 00:20    II. Scherzo 09:06    III. Marche funèbre: Lento 17:18   IV. Finale: Presto 25:33

Ivo Pogorelić omađijao i publiku i muzičare (FOTO)

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:701588-Ivo-Pogorelic-omadjijao-i-publiku-i-muzicare-FOTO

ISTORIJSKI koncert - u pravom smislu te reči, održao je sinoć u Kolarčevoj zadužbini slavni pijanista Ivo Pogorelić sa Simfonijskim orkestrom RTS, pred više nego zahvalnim slušaocima koji su nastup klavirskog superstara sa ogromnim uzbuđenjem čekali bezmalo tri decenije. Emocije prilikom ponovnog, predugo iščekivanog susreta sa publikom svog rodnog grada nije krio ni maestro a ni Beograđani, koji su Veliku dvoranu Kolarca ispunili do poslednjeg mesta.

Kada je, posle Dvoržakove Devete simfonije te pauze, veliki Ivo konačno stupio na scenu na kojoj je prvi put zablistao kao dečačić, krajem šezdesetih, pre no što se otisnuo najpre u prestižnu moskovsku školu a docnije i u beli svet - dočekale su ga ovacije. Frenetični aplauz trajao je, činilo se, beskrajno, dok je Pogorelić fokusirano sedao za "stenvej" koji je sam nedavno u Nemačkoj odabrao, upravo za dvoranu Kolarca.

A kada je Ivo najzad i zasvirao, emocije su se u dvorani gotovo mogle seći nožem - Šopenov Drugi klavirski koncert u izvođenju ovog jedinstvenog pijaniste, praćenog sjajnim našim Simfonijskim orkestrom, odista je nešto za nezaborav. Nešto što je vredelo čekati, pa makar i gotovo celih trideset godina. Starije generacije slušalaca nedvosmisleno su se sinoć prisetile šta je to našeg Ivu nekada davno izdvojilo iz mnoštva i vinulo u svet koji je kao mladić namah osvojio, dok su se oni mlađi uverili da je Pogorelić - jedan jedini. Jedinstven. Neponovljiv.

Kako je dočekan, isto je tako, pa još glasnije, toplije, emotivnije i ispraćen Ivo sa scene. Aplauzom koji probija zidove, koji lomi srca, koji puni dušu.

Nije odoleo ni inače povučeni i ekscentrični maestro tolikim emocijama i tolikoj toplini, pa je mimo svojih uobičajenih rutina - poklonio svojoj voljenoj publici i bis. Odsvirao je, ponovo, drugi stav Šopenovog koncerta koji je na njegovom redovnom repertoaru već četiri decenije, i koji je davne 1983. snimio za "Dojče gramofon" sa Simfonijskim orkestrom Čikaga i maestrom Klaudijem Abadom, stvorivši interpretaciju koja slovi za kanonsku. Ako je ta tadašnja kanonska, ova sinoćnja, sa Simfonijskim orkestrom našeg RTS i maestrom Suđićem je svakako - istorijska.

- Ivo Pogorelić je jednostavno klasa za sebe, neuporediv umetnik koji beskompromisno ponire u bit muzike na samosvojan način, tonom koji se ne zaboravlja - rekao nam je maestro Bojan Suđić, umetnički vođa SO RTS posle uzbudljivog nastupa sa znamenitim pijanistom. - Manirom velikana iz prošlih vremena omađijao je i publiku i muzičare, a posebno se radujem velikim komplimentima koje je uputio na račun naše saradnje

Nezaboravan koncert pri kraju jubilarne 80. sezone Simfonijskog orkestra RTS, a činjenica da je Ivo Pogorelić za svoj prvi nastup sa orkestrom u Beogradu posle punih 30 godina odabrao baš naš orkestar govori o velikom poverenju i ugledu Simfonijskog orkestra RTS i van naših granica.

Koliko sutra, u Beogradu i na Kolarcu Ivo će nanovo dopisivati i stvarati muzičku istoriju - ovoga puta, sam, za "stenvejem" na kome nam je sinoć upriličio tako maestralnu premijeru. A ništa manje se i nije moglo, niti smelo, očekivati od velikog maestra Pogorelića.

MAESTRO U SENCI

PUNIH 28 godina su Beograđani željno čekali, i zaista sinoć dostojno pozdravili svog Ivu - pa ipak, nisu ga "iz prve" prepoznali! Naime, maestro Pogorelić je pijanista čiji je glavni, prvi, često i jedini zahtev samo to - da bude "u dodiru sa svojim instrumentom", zbog čega se publika uvek iznenadi kada, ulazeći u salu, ugleda pijanistu kako već sedi za klavirom. Isto je uradio i sinoć, posle pauze, odnosno pred svoj nastup - dočekao publiku sedeći za "stenvejem", potom nakratko napustio scenu i vratio se "u punom sjaju". Međutim, slušaoci nisu primetili da je Simfonijski orkestar i tokom "svog", prvog dela koncerta, imao "pridruženog člana u senci" - Ivo je, u "civilu" i u senci, za istim klavirom odsedeo i tokom uštimavanja i usviravanja orkestra za izvođenje Dvoržakove simfonije!

VELIKI ekscentrik i odista povučen, te za zvezdu svog ranga istinski preksroman čovek, Ivo se beogradskoj publici, koja ga je predugo čekala, zaista od srca odužio. Nije štedeo komplimente na račun Simfonijskog orkestra i maestra Suđića, ali ni na račun publike - sa kojom se susreo u ambijentu Muzičke galerije Kolarca, u kojoj je upriličena izložba fotografskih portreta Pogorelića od 1977. do 2017. Slavni pijanista se iskreno iznenadio i oduševio postavkom, a u galeriji se posle koncerta posvetio i oduševljenim svojim slušaocima, pre svega najmlađima kojima je rado delio autograme. Bila je tu i velika naša glumica Milena Dravić, sa kojom se maestro toplo pozdravio, a našao se na Kolarcu i u Muzičkoj galeriji i veliki broj stranih diplomata, ministar kulture Vladan Vukosavljević i mnogi drugi ugledni gosti.

KOLARAC DUPKE PUN

SUTRA će Pogorelić, na resitalu za koji su karte, uključujući i dodatne, takođe planule u roku od par časova od puštanja u prodaju, izvesti Mocartovu Fantaziju u ce-molu, Betovenovu sonatu "Apasionata", Sibelijusov Valse triste i Sonatu br. 2 u be-molu Rahmanjinova.

Za sinoćnji koncert je Muzička produkcija RTS takođe obezbedila određen broj dodatnih karata i mesta mimo uobičajenih kapaciteta Kolarca. Međutim, za maestra Pogorelića ne bi bila dovoljna "ni tri Kolarca", očigledno - u publici se moglo čuti da, kada bi kojim slučajem u dvorani pala kiša, niti jedna kap ne bi stigla do poda Kolarca!


Pogorelić: Jedno vreme nisam imao unutrašnji osećaj da dođem u Beograd, sada ga ponovo imam

http://www.blic.rs/kultura/vesti/pogorelic-jedno-vreme-nisam-imao-unutrasnji-osecaj-da-dodem-u-beograd-sada-ga-ponovo/dcvgxed254
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.