Autor: admin
Datum objave: 20.03.2015
Share
Komentari:


Iz Godišnjaka......

KGK u vrhu NATO-a

Kolinda Grabar Kitarović u vrhu NATO-a

Autor: An. S. ,  30.3.2011 12:37:59

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/119627/Kolinda-Grabar-Kitarovic-u-vrhu-NATO-a.html?utm_source=clanci&utm_medium=manual2&utm_campaign=clanci_manual

Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Američkim Državama, uskoro će postati pomoćnicom za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a, potvrdili su tportalu iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija medijske napise o tom diplomatskom transferu

Još uvijek se ne može govoriti o datumima kada će iz Washingtona otići na novo radno mjesto u Bruxelles', rečeno nam je u MVPEI-ju. Na Zrinjevcu su rekli da je riječ o velikom priznanju za hrvatsku diplomaciju, kao i za samu Kolindu Grabar Kitarović.  Riječ je o još jednom velikom uspjehu hrvatske diplomacije nakon što je prošle godine Ivan Šimonović postao pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Kako nam je rečeno, ovim imenovanjem pokazuje se kako sve češće i u međunarodnim krugovima prepoznaju hrvatske diplomate kao osobe koje mogu izuzetno kvalitetno raditi i dati svoj doprinos u međunarodnim odnosima. Uprava za javnu diplomaciju jedna je od šest uprava u uredu glavnog tajnika NATO-a, a na čelu svake je jedan pomoćnik.


'RH kao članica NATO-a uživa izniman ugled'

Autor: Petra Sjauš, 3.4.2012 14:44:55

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/185922/RH-kao-clanica-NATO-a-uziva-izniman-ugled.html

Atlantsko vijeće Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obrane i uz potporu Odjela za javnu diplomaciju NATO-a organiziralo je međunarodnu znanstvenu konferenciju 'Tri godine Republike Hrvatske u NATO-u: Iskustva i izazovi'. Na skupu su govorili ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović, koja je kazala da Hrvatska i u vojnom i u političkom smislu uživa izniman ugled unutar Saveza, zbog čega je ona iznimno ponosna

'Bila mi je čast i zadovoljstvo raditi na pristupanju Republike Hrvatske u NATO', kazala je šefica javne diplomacije Saveza NATO, Kolinda Grabar Kitarović. 'Hrvatska uživa izniman ugled. U političkom smislu vrlo aktivno sudjeluje i pridonosi svim raspravama i projektima, od partnerstva do pametne obrane. RH nije jedina država koja se nalazi u gospodarskoj krizi i koja mora voditi računa o sredstvima koja ulaže u obranu. I druge članice prolaze kroz gospodarske probleme zbog smanjivanja proračuna i zbog toga je iznimno bitna ta međunarodna suradnja i međunarodni projekti da bi se za uloženi novac dobilo što više. Hrvatska isto tako uživa izniman ugled i u vojnom smislu te moram reći da sam bila iznimno ponosna kada sam posjetila Afganistan, a i sad se to opet spremam učiniti. Hrvatski vojnici i vojnikinje uživaju izniman ugled, ne samo među međunarodnim snagama i ISAF-om, već i među afganistanskim stanovništvom koje je s njima u kontaktu. Ponosna sam i na rezultate koji su postignuti u školi za obuku vojne policije koju predvodi RH. Rezultati su pokazali da je očito da radimo dobar posao', rekla je Grabar Kitarović i nastavila govoriti o NATO-u uoči summita u Chicagu, gdje će se raspravljati o postignutom napretku.

'NATO je organizacija u kojoj i mali i veliki saveznici zajedno traže rješenja. Nekad nije lako postići konsenzus. No prošlogodišnja intervencija u Libiji pokazuje da Savez može djelovati vrlo brzo. Učinkovito i brzo djelovanje dokaz je da je NATO evoluirao', naglasila je Grabar Kitarović.

'NATO-ovi vojnici vježbaju pod istim načelima i komuniciraju istim jezikom. NATO je jaka i učinkovita organizacija čija su glavna spona zajedničke vrijednosti: pluralizam, sloboda, demokracija i tolerancija', dodala je šefica javne diplomacije NATO-a.

'SAD i Europa su jaki saveznici, što je potvrdila i saveznička intervencija u Libiji. Na summitu u Chicagu stajat će rame uz rame. Između ostalog, na summitu će se procijeniti i strateško partnerstvo Afganistana i NATO-a nakon 2014. godine. Stanje u Afganistanu, kada je riječ o tranziciji, u punom boljem je stanju nego je bilo i teče dobro. U Chicagu će se ispitati način i tijek tranzicije, s ciljem da sama tranzicija završi 2014. i da se ne vrati u stanje prije 2001. Jer činjenica je da stanje u Afganistanu utječe na globalnu sigurnost', dodala je Grabar Kitarović.

Šefica javne diplomacije NATO-a je dodala da Savez mora modernizirati svoje vojne sposobnosti.

'Odgovor NATO-a je prvenstveno projekt pametne obrane; treba poticati multinacionalna rješenja. Na dnevnom će redu biti i protubalistička obrana. Pružanje sigurnosti ovisi o povezanosti i suradnji. NATO je savez 28 država plus partneri. Također će u Chicagu biti naglašena suradnja s arapskim zemljama', kazala je Grabar Kitarović. 'NATO-ova politika je politika otvorenih vrata i ona dalje vrijedi', poručila je Grabar Kitarović susjednim zemljama u regiji.

Radovan Vukadinović, predsjednik Atlantskog vijeća Republike Hrvatske, kazao je da je cilj ove konferencije pokazati gdje se Hrvatska danas nalazi u okviru NATO-a i koliko smo dosad napravili. Dodao je da su ciljevi Atlantskog vijeća Hrvatske edukacija, informacija i znanstveno istraživanje. 'NATO je mnogo više od vojne ili vojno-političke organizacije, to je savez koji postoji zbog državljana i građana, a ne institucija. Htjeli smo što prije uključiti Hrvatsku u NATO i, naravno, imali smo veliku podršku MORH-a', naglasio je Vukadinović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Drago Lovrić je dodao da je Hrvatska aktivni sudionik u toj trajnoj zajednici.

Ministar obrane Ante Kotromanović je rekao da se Hrvatska unutar Saveza potvrdila kao vjerodostojna članica, koja je svojim članstvom doprinijela nacionalnoj sigurnosti i općem položaju u zajednici.

'MORH i državne snage dali su snažan doprinos. Prve godine hrvatskog članstva obilježene su ekonomskom krizom, a proces integracije bio je intenzivan. Hrvatska je danas uključena u rad niza NATO-ovih agencija, ali i u transformacijske procese samog saveza', zaključio je Kotromanović.


Svi predsjednikovi ljudi………

http://www.tvinx.com/svi_predsjednikovi_ljudi.news.1786.ru


Radovan Vukadinović

http://verbum.hr/knjige/autor-vukadinovic-radovan/

Rođen je 1938. godine u Bitolju. Školovao se u Zadru. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu 1961. gdje je i magistrirao na studiju Međunarodno javno i privatno pravo i međunarodni odnosi 1964. godine. Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1967. godine. Nakon diplomiranja radio je pola godine na Institutu za društvena istraživanja, da bi od 1962. godine postao asistent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Tamo je biran za predavača, docenta, izvanrednog i redovitog profesora (1976. godine). Za znanstvenog savjetnika biran je 1986. godine na Fakultetu političkih znanosti za područje politologije. Nastavu iz područja međunarodnih političkih odnosa i teorije vanjske politike izvodio je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Predaje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova RH i na Vojno diplomatskoj školi. Poslijediplomsku nastavu vodi na Floridi State University, gdje je visiting profesor od 1985. godine. Predavao je na Sveučilištima u Warszavi, Budimpešti, Beču, Moskvi, Londonu, Parizu, Haagu, Utrechtu, Groningenu, Amsterdamu, Helsinkiju, Ateni, Beijingu, Shangaju, Berlinu, Hamburgu, Johannesburgu, Durbanu, Cape Townu, Seoulu, Tokyju, Saporou, Teheranu te na brojnim američkim sveučilištima, među ostalim Columbia, George Mason University, UCLA, Princeton, Denver University, Arizona University. Boravio je na brojnim međunarodnim stipendijama. Član je IPSA-e, Međunarodnog instituta za strategijske studije u Londonu, Udruge za međunarodne studije ISA, Europskog konzorcija za političke znanosti. Član je uprave Međunarodne akademije za mir iz Berlina, Akademskog vijeća Međunarodnog instituta za mir Beča i Odbora za međunarodne studije Europskog konzorcija za političke znanosti. Bio je u Upravnom odboru Instituta East West u New Yorku 1986.–1990. Voditelj je projekta pod naslovom "Položaj Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici". Trenutno sudjeluje u nekoliko međunarodnih projekata. Vlada Republike Hrvatske imenovala ga je kao eksperta u Znanstveno suradničko vijeće koje će sudjelovati u izradi Strategije daljnjeg razvitka Hrvatske prilagođene novim uvjetima u zemlji i okruženju. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među ostalim nagrade Europski krug za znanstveni dopronos širenju europske ideje u Hrvatskoj 1997. godine.

 

881
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.