Autor: Maja Bezjak
Datum objave: 19.04.2014
Share
Komentari:


IZ MEMORIJE NEKOG VREMENA...

Kosta Spaić

Uz 20. obljetnicu smrti Profesora Koste Spaića

( 23. travnja, 1994.  -  23. travnja, 2014. )


Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća,u doba svemoćnih SIZOVA i snažnih OOURA koji su drmali u kulturi i drugdje,u vrijeme kad je za kulturu bilo novaca i na državnoj i na gradskoj razini,počinje jedna značajna epoha u životu zagrebačkog HNK...

Jedna nezaboravna slika ostala mi je u sjećanju.

....Ispred porte za umjetničko osoblje dojuri limuzina,sjajni „Jaguar“,iz njeg nonšalantno izlazi Kosta Spaić u bež kamelhar kaputu, s velikim bordo šalom oko vrata i lakim korakom se uspinje stepenicama prema Porti. Ulazi u zgradu,oouriziranu,sindikaliziranu na sve moguće kazališne grane,..ulazi Kosta, kao novi Intendant HNK...

Došao je pun idealizma i planova o umjetničkoj transformaciji ove oduvijek komplicirane kuće,koju on želi modernizirati po modelu zapadno - europskih kazališnih kuća i njihova sistema rada,u kojima je uspješno djelovao uzduž i poprijeko i najzad kao direktor Baselskog kazališta.

No,nije Kosta niti sanjao na kolike će prepreke u HNK naići gotovo svaka njegova ideja,svaka umjetnička inovacija,jer o svemu se moraju usuglasiti članovi „Umjetničkih Savjeta“,svakog pojedinog OOURA s novoizabranim ravnateljem,koji su već zacrtali svoj repertoar koji je Kostu dočekao na ispunjenje.

Nesporazumi i bitke za umjetnost očišćenu diletantizma i činovničkog mentaliteta,bitke za moderniji,profesionalniji odnos prema radu, otvaranje vrata suvremenijem pogledu u realizaciji predstava,iscrpljivale su Kostu,sjajnog režisera,diplomiranog violinista,dugogodišnjeg vrhunskog kreatora i direktora Drame Dubrovačkih ljetnih, igara, sjajnog pedagoga i dekana Kazališne Akademije, čovjeka široke kulture i vidika u svjetskim relacijama... a sve te imbecilne borbe, dovodile su ga često do očaja.

Nedugo nakon preuzimanja mandata Intendanta HNK, pozove me Kosta na razgovor u svoju kancelariju.Bila sam u to vrijeme kritičarka „Vjesnika“ za baletno-plesno područje u rubrikama kulture i vodila žestoke  bitke i polemike o profesionalnijem i modernijem pristupu plesnoj umjetnosti.

Taj dug i srdačan razgovor,pretvorio se u niz razgovora i savjetovanja kroz nekoliko narednih godina,razgovora o teškoći mijenjanja nekih zastajelih,čvrsto hijerarhijskih, preživjelih načina vođenja baletnih ansambala,nasuprot modernom duhu vremena koji je oplodio baletnu umjetnost širom svijeta.Pozvao je na gostovanje svjetski poznatog koreografa Milka Šparembleka,koji je već svojom prvom baletnom predstavom otškrinuo vrata suvremenom plesnom pristupu i na našoj sceni...

Bio je presretan i pun planova za promjenu repertoarne politike,iako je to tražilo velika natezanja i uvjeravanja u katkad čisto „donkihotskim“ situacijama...o kojima mi je poslije potanko pričao,kao scenama iz rubrike“Vjerovali ili ne“!

Srdačno prijateljstvo sa Stipom Šuvarom koji je tada bio Ministar kulture i potpomagao svaki pomak na kulturnom planu,bilo mu je neophodno i dragocjeno u vremenima, kad je već jasno bilo, da su potrebne velike promjene u homogenizaciji svih perspektivnih, mislećih snaga našeg kulturnog života u srazu s prevelikom normativizacijom, na štetu istinskih stvaralačkih vrijednosti. No Kosta je i u tom vremenu davao vrhunske predstave. Bio je to svojevrstan „Labuđi pijev“ velikog umjetnika.

Tragičan događaj u mojoj familiji iznenada mi je promijenio život.Bila sam posve izbačena iz svog dosadašnjeg kolosjeka, kad mi dođe poziv da se javim određenog dana kod Ministra Šuvara.

Ulazim u Ministarstvo,uspinjem se stubama tanka poput sjene,a tamo me dočekuju Stipe i Kosta...

Nakon kondolencije i kratkog razgovora o strašnoj nesreći koja mi je zadesila porodicu, prelaze na razlog ovog sastanka.Predlažu mi da preuzmem mjesto ravnateljice Baleta HNK u novom mandatu.    

...Šutim,zatečena tom ponudom,koja bi trebala biti vrhunac u mojoj karijeri.Kao kroz maglu promatram njihova lica koja mi se smješkaju u isčekivanju mog sigurnog pristanka na njihovu prijateljsku zavjeru...a ja ih gledam skamenjena sa svoje fotelje i vodim svoju tešku životnu bitku...Bila je to najteža odluka u mojem životu!.

-Ne, ne mogu prihvatiti vašu ponudu,u rukama mi je ostalo sestrino dijete u pelenicama, kojemu sam sada i majka i otac, a jednaku bi takvu ulogu od mene zahtjevalo mjesto Ravnateljice Baleta koje mi nudite.Morala bih boraviti u kazalištu od jutra do kasno u noć!..

Nisu pomogla njihova prijateljska uvjeravanja,ostala sam nepokolebiva.Bilo mi je žao što sam iznevjerila Kostino povjerenje i suradnju koju mi je nudio, jer sam znala da bih pod takvim pokroviteljstvom možda mogla pokrenuti neophodne promjene i iskoristiti svoje veliko umjetničko i radno iskustvo.

Kosta je još nekoliko godina ostao trkač preko samoupravljačkih prepona,ali njegovo srce nije izdržalo...                                                           

Otišao je prerano,ostavivši iza sebe blještavi trag velikog  kazališnog umjetnika, utkan u najslavnije doba hrvatske kazališne umjetnosti!     

 

 

1102
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.