Autor: admin
Datum objave: 04.07.2015
Share
Komentari:


Iz spektra spoznaje o značajkama hrvatskoga mentaliteta…

Prof.dr.sc.Mirna Floegel Mršić

Polazišna točka k uporišnoj točki!


Teško je govoriti o hrvatskom mentalitetu u prelijepoj, geografski atraktivo smještenoj i prirodnim potencijalima bogatoj zemlji Hrvatskoj. Tijekom cijele povijesti agresivni silnici su se borili za prevlast na tom terenu, pa ni danas, u doba globalizacije tržišta i vladavine kapitala borba za koristoljubivo osvajanje ovog područja ne jenjava. Poštujući staru mudrost "divide et impera" lako je osvajati putem plaćenika koji razaraju zajedništvo, a oduvijek je bilo onih koji bi sve tude dobro prodali na svoju korist. Danas se to čini na suvremen, perverzno "demokratski" način. Interesi se ostvaruju putem konkurentnih stranaka pri čemu pobjednička strana pri ustrojstvu vlasti nagraduje stranačku poslušnost podložnu vodstvu. Što poslušniji, to viši na ljestvici odabranih funkcionara. Sve se to zbiva uz medunardnu podršku lokalnim strankama, jer tako će stranci lakše ostvariti vlastite koristoljubive interese na hrvatskom tlu.

Nije nestao zdravi domoljubni mentalitet u narodu, ali taj smije doći do izražaja samo u vrijeme elementarnih nepogada, u vrijeme poplava, potresa ili teritorijalne samoobrane od sitnog agresora koji se bori za svoje a ne globalne interese kapitala.

Stoga, kad se govori o mentalitetu hrvatskog naroda valja podsjetiti na staru mudrost "Na muci se poznaju junaci". Ne treba suditi narod zbog nemoći da se odupre korumpiranom ustroju medunarodnom potporom korumpirane vlasti. Kako da se mali nejaki narod odupre globalnim silnicima i njihovim plaćenicima?

723
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.