Autor: admin
Datum objave: 09.02.2016
Share


Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove EP-a u Saudijskoj Arabiji

Izaslanstvo predvođeno zastupnikom Plenkovićem razgovaralo je s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i najvišim saudijskim dužnosnicima o stanju odnosa između Saudijske Arabije i Europske unije

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove EP-a u Saudijskoj Arabiji

http://www.andrejplenkovic.hr/article.php?id=1061&naslov=izaslanstvo-odbora-za-vanjske-poslove-ep-a-u-saudijskoj-arabiji

Izaslanstvo predvođeno zastupnikom Plenkovićem razgovaralo je s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i najvišim saudijskim dužnosnicima o stanju odnosa između Saudijske Arabije i Europske unije, globalnoj sigurnosnoj situaciji te o zbivanjima na Bliskom istoku i u Zaljevu

Uz potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića u izaslanstvu EP-a bili su zastupnici Jozo Radoš, Arnaud Danjean, Tokia Saifi, Afzal Khan, Pier Antonio Panzeri i Mark Demesmaeker, a susretima je također prisustvovao ambasador EU-a Adam Kulach.

Članovi Izaslanstva susreli su se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, potpredsjednikom Savjetodavnog Vijeća (Shura) Mohammedom al-Jefrijem i s 20 zastupnika Shura vijeća, ministrom pravosuđa Waleedom al-Salmaanom, tajnikom za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova princom Turkijem al-Kabeeom te predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom.

Glavne teme susreta bile su politička situacija u Saudijskoj Arabiji te globalni sigurnosni i gospodarski izazovi. Tijekom razmjene mišljenja sa zastupnicima, kralj Salman istaknuo je važnost suradnje u područjima zajedničkog interesa, posebne glede aktualnih nestabilnosti i žarišta u regiji te uloge Saudijske Arabije u stvaranju preduvjeta za mir. Izrazio je želju za snažnijom gospodarskom suradnjom s EU koja je glavni trgovinski partner Saudijske Arabije, a ujedno je naglasio svoju privrženost postizanju mira na Bliskom istoku kroz Arapsku mirovnu inicijativu.

Zastupnici su s kraljem Salmonom i saudijskim izaslanstvom održali otvorenu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Siriji i Jemenu, a tim povodom razgovarali su i s brigadirom Ahmedom al-Assirijem koji je glasnogovornik koalicije u Jemenu. Poručili su kako su u postojećim okolnostima potrebni prije svega potpuno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i političko rješenje sukoba, kao i smirivanje tenzija i obnova dijaloga između Saudijske Arabije i Irana te snažnija suradnja u borbi protiv terorizma.

Na sastanku s predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom zastupnici su pozvali na poštivanje ljudskih prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te podsjetili na slučaj Raifa Badawija, blogera iz Saudijske Arabije koji je u 2015. bio dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli.

Voditelj izaslanstva Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo otvorenim dijalogom i razmjenom mišljenja s kraljem Salmanom i saudijskim dužnosnicima, te istaknuo kako je postignut dogovor o nastavku snažnijeg parlamentarnog dijaloga i suradnje s ciljem poboljšanja odnosa i razumijevanja između Europske unije i Saudijske Arabije. »Naš je prioritet rješavanje uzroka sukoba i ratova na Bliskom istoku i u Zaljevu korištenjem sveobuhvatnih instrumenata vanjske politike EU u suradnji s našim partnerima, a posebno sa Saudijskom Arabijom«, zaključio je Plenković.

Salman of Saudi Arabia

https://en.wikipedia.org/wiki/Salman_of_Saudi_Arabia

Salman bin Abdulaziz Al Saud (Arabic: سلمان بن عبد العزيز آل سعود‎‎, Salmān ibn ‘Abd al-‘Azīz Āl Sa‘ūd, Hejazi Arabic (born 31 December 1935) is the King of Saudi Arabia, Custodian of the Two Holy Mosques and the head of the House of Saud.

He served as the Deputy Governor and then the Governor of Riyadh for 48 years from 1963 to 2011. He was appointed as Minister of Defence in 2011. He was also named the Crown Prince in 2012 following the death of his brother Nayef bin Abdulaziz Al Saud. Salman was crowned as the new King of Saudi Arabia on 23 January 2015 following the death of his half brother, King Abdullah. Among the most notable events during his reign so far have been Saudi Arabia's military intervention in the Yemeni Civil War, the 2015 Mina stampede during the Hajj, and the execution of Nimr al-Nimr and 46 others opponents of the regime on 2 January 2016.

Salman bin Abdulaziz Al Saud,photos

https://www.google.hr/search?q=Salman+bin+Abdulaziz+Al+Saud&client=opera&sa=N&biw=1745&bih=856&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwjqmNC6tOvKAhVJBSwKHaaVAAU4ChCwBAgY

1063
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.