Autor: admin
Datum objave: 09.10.2020
Share


IZLOŽBA JOSIPA BAĆE: BLISKOST

CLOSENESS U utorak 13. listopada 2020. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2

IZLOŽBA JOSIPA BAĆE: BLISKOST / CLOSENESS



http://info.hazu.hr/hr/izlozbe/



U utorak 13. listopada 2020. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 otvara se izložba akademskog grafičara Josipa Baće BLISKOST / CLOSENESS.


Otvorenje će se održati na otvorenom, u dvorištu muzeja, u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.


Izložba je otvorena do 31. listopada 2020. godine. Radno vrijeme: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati


Gliptoteka HAZU predstavlja izložbu Josipa Baće, akademskog grafičara i profesora, autora koji je svojim umjetničkim djelima, fotografijama, video-instalacijama i performansima neodvojivi dio suvremene hrvatske umjetnosti. I u najnovijem ciklusu fotografija, Baće nastavlja istraživanje ljudskih stanja, nadovezujući se na ciklus Moja obitelj započet 2008. godine. 


Na izložbi u Gliptoteci HAZU Josip Baće će se predstaviti s dvadesetak fotografija snimljenih u crnoj-bijeloj tehnici, nastalih u posljednje dvije godine na temu bliskosti. Nizom fotografija umjetnik prikazuje portrete sličnih i bliskih osoba, koje povezuje krvno srodstvo, prijateljstvo, ljubav, privrženost ili zajednički interesi. Fotografije predstavljaju njemu poznate i drage osobe, od kojih su neki blizanci, braća, prijatelji ili supružnici. Sve ove osobe odlikuje jedna zajednička karakteristika, a to je bliskost. Najnoviji ciklus fotografija zanimljiv je i kontekstu sagledavanja današnjega vremena, kada suvremene tehnologije preuzimaju sve oblike društvene interakcije, a socijalna distanca postaje imperativ – važnijom nego ikad prije.“ Baće se s pravom pita „u kojem ćemo novom fizičkom i mentalnom prostoru ponovno graditi odnose uzajamnosti, međusobne ovisnosti, sagledavati svoje krhke i promjenjive identitete, mijenjati sebe i druge, i dalje biti bliski“.


 „U vremenima „novog normalnog“, kad su se gotovo sve naše aktivnosti i sadržaji preselili u nama neku nevidljivu sferu, održavajući se na nekom digitalnom oblaku, virtualno, online i „beskontaktno“, danas, u suvremenu svijetu, kad ljude okupira materijalno, fizičko, opipljivo i vidljivo, zaboravili smo i potisnuli ono bitno, nevidljivo i neopipljivo. Zaboravlja se da su međuljudski odnosi središnji aspekt svakodnevnog ljudskog iskustva, a dva fundamentalna konstrukta unutar njih predstavljaju bliskost i intimnost... Temu bliskosti na ovoj izložbi usložnjava ciklusom od dvadeset rafiniranih crno-bijelih fotografija, dimenzija 90x100 centimetara, snažnih mimetičkih kapaciteta i bogate skale sivih tonova – tematski i kompozicijski srodnih – nastalih posljednjih nekoliko godina. Medij crno- bijele fotografije, tonska ujednačenost i gotovo obvezatni frontalni kadar, majstorstvo starog kova, stilske su odlike ovog ciklusa. Naravno, ističemo i suodnos i korespondencije likova u kadru, lako postizanje atmosfere i neforsiranost same teme. Fotografije podastiru atmosferu i odnose koji vladaju među portretiranima, bliskost i slogu ili barem želju da je drugi takvom dožive, ugodu zajedničkog života, ali i odnos prema fotografu, njegovo prihvaćanje... Baćini portreti tematski su i realizacijom ukorijenjeni u tradiciji fotografskih tema i nedvojbeno nastaju na iskustvima hrvatske portretističke tradicije…Svaka se fotografija može promatrati kao zasebna priča, ali je zamišljena tako da se iščitava kao dio većeg mozaika. Razmišljajući o konceptu bliskosti kao emotivnom odnosu koji se privremeno ili trajno uspostavlja između dvoje ili više ljudi, ovim nizom fotografija želim materijalizirati tu nevidljivu vezu između pojedinaca koja se očituje u fizičkoj i mentalnoj povezanosti, poručuje autor.“
Ivica Župan, iz teksta kataloga Josipa Baće Bliskost/ Closeness


 
BIOGRAFIJA: JOSIP BAĆE rođen je 1966. godine u Dubrovniku. Nakon završene srednje škole upisuje Pomorski fakultet u Dubrovniku. Tijekom Domovinskog rata 1991. prekida studij i dragovoljno pristupa Zboru narodne garde, gdje ostaje do konca 1992. kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1996. na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Nakon završenog studija pozvan na Kunstakademie u Düsseldorfu, gdje je pohađao poslijediplomski studij u klasi prof. Magdalene Jetelove. Od 1998. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Grafičkom odsjeku. Izlaže od 1990. te je ostvario više samostalnih izložbi i sudjelovao na preko pedeset značajnijih skupnih izložbi ili autorskih koncepcija u zemlji i inozemstvu.

1173
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.