Autor: admin
Datum objave: 31.01.2014
Share
Komentari:


Izrada jadranske i mediteranske strategije

Šuica i Plenković

Šuica i Plenković zalažu se za izradu jadranske i mediteranske strategije

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=349:suica-i-plenkovic-zalazu-se-za-izradu-jadranske-i-mediteranske-strategije&catid=19:skupovi&Itemid=127  

Europska pučka stranka organizirala je u Bariju tematsku konferenciju posvećenu strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju

Na kraju Grčkog predsjedanja EU Europska komisija predstavit će komunikaciju i akcijski plan za Jadransko-jonsku regiju, a u drugoj polovici godine, za vrijeme predsjedavanja Italije, očekuje se usvajanje Strategije u Europskom vijeću.

 

Zastupnica Dubravka Šuica govorila je o nužnosti kvalitetnijeg povezivanja obalnih država na Jadranskom i Jonskom moru kao i daljnjeg unapređenja prometnih i pomorskih koridora. Pritom je ponovila prioritetan značaj izgradnje Pelješkog mosta za Hrvatsku. Istaknula je također važnost komplementarne suradnje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

 

Plenković je govorio o strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju u kontekstu niza dosadašnjih regionalnih inicijativa (Radna zajednica Alpe-Jadran – Savez Alpe-Jadran, Srednjoeuropska inicijativa, Jadransko-jonska inicijativa) kao i šire sredozemne suradnje u okviru Unije za Mediteran. Naglasio je važnost preciziranja ciljeva strategije na području pomorstva, ribarstva, gospodarstva, prometa, okoliša, energetike, kulture i turizma.

 

HDZ-ovi zastupnici pozitivno su ocijenili to što je Jadransko-jonska regija poput Dunavske strategije u nadležnosti povjerenika Hahna, koji upravlja strukturnim i investicijskim fondovima EU te se može očekivati i konkretna projektna realizacija.

 

Zaključili su da Hrvatska sada ima priliku za izradu sveobuhvatne nacionalne jadranske i mediteranske strategije.

5030
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.