Autor: Nada Far
Datum objave: 24.12.2013
Share
Komentari:


Ja imam dijete!

Hej, stigao sam!Gdje si?vikao je iz sveg glasa Maks


„Hej, stigao sam!Gdje si?“vikao je iz sveg glasa Maks.Stajala sam kraj prozora spavaće sobe zureći u noć i nisam se htjela javiti.Prije nego je odlazio, ostavio mi je podužu listu, što bih  trebala kupiti za kupaonu na katu kuće, koje bih  majstore trebala nazvati, što sve dogovoriti. Dva dana prije toga, bila sam na trećoj umjetnoj oplodnji.Tijelo mi je bilo posve iscrpljeno od hormonske terapije, toliko da sam se budila bojeći se pogledati u ogledalo.U bolnici su mi savjetovali  da mirujem, da se ne nerviram,a ja sam dobila podužu listu što  trebam napraviti dok se ne vrati.Znao je koliko silno želim imati dijete,naše dijete.Želja za majčinstvom miješala se s željom da usrećim svog muškarca. Da stvorim obitelj koja će ga  vraćati  u naš dom.

Kad sam išla na prvu oplodnju,bio je zadivljen mojom odlukom.Činilo  se da uživa što  je s ženom, koja mu je partnerica, koja ga zavređuje.Zajedno smo sve prolazili.Osjetila sam se voljenom.

Duboko i istinski.

Stajala sam pred božićnim jaslicama i gledala u maleno djetešce.Osjetila sam kako se pomaklo,kako mi se svojim tihim glasom obraća.Instinktivno sam se pogladila po trbuhu.Irena mi je mahnula.Smiješila sam joj se.Prolazeći Trgom pored okićene jelke uzdahnula sam.Gledala me je.

 „Da nisi opet trudna?“pitala je prodorno me gledajući u oči.

„Znaš, sve više gubim volju da se vratim u Ameriku,“tiho sam progovorila.

„Kako, kako to misliš?“

„Jednostavno.Jučer sam javila  agentu da odgodi sve moje poslove, na tri mjeseca.“

„I ne ideš sa mnom ?“glasno  i uzbuđeno pitala je Irena.

„Moram mirovati.Kad prođe frka , možda,“rekla sam tiho.

„Valjda ti najbolje znaš!  Ja bih dobro razmislila!Stižu mlađe i spretnije, koje jače grizu…“

„ Već jesam.Bit ću iskrena; u Americi nisam napravila ono što sam mislila da ću do sad napraviti.Znaš i sama propali brak, slabi poslovi koji su me skoro doveli do bankrota,a čertdeseta je tu .Da rezimiram; nisam napravila  karijeru kakvu sam zamišljala,ali imam propalu američku iluziju. I možda sebe, koja pokušava  uloviti posljednji vlak.“

„Moja je majka govorila da su joj najljepše godine bile četrdesete.Zabezeknuto sam ju gledala,vjerujući da me tješi. Ona je to ovako obrazlagala;djeca porasla, posao i karijera ustaljeni,brak opstao,a  krov je nad glavom. To su godine u kojima čovjek počinje podvlačiti crtu , vjerovati i cijeniti se.Nasmijala sam se, shvaćajući da ona govori o životu žene u prošlom stoljeću,“dodala je Irena.

„Prošlo ili ovo, žena  u sebi nosi poriv  da ima dom i dijete, da je voljena, da napravi pomake u poslu.To nije prolazno.Da je, ne bismo ga potiskivale i odgađale do trenutka u kojem ćemo biti spremne,“izgovorila sam u dahu.

„Dovoljno si zrela da možeš donijeti pravu odluku,a ja te moram upozoriti da dobro promisliš,jer ako sad profulaš teško ćeš se oporaviti.“

„Da ,a što  da radim?Da napustim borbu, da se predam, a  volim Maksa. E pa ovaj put ću poslušati sebe… Pa što bude.Tako neću moći kriviti nikog osim sebe!“

„Moraš biti na čisto da je faca s karijerom, da je razveden,a time i mnogim ženama poželjan. Dosta je ženama oženjenih, koji moraju vikendom i blagdanima biti doma.Sama vidiš da od hormonskih terapija nisi baš u formi,a žene ne čekaju da ti ostvariš svoje želje!“pokušavala je Irena osvijetliti trenutak stvarnosti.

„Ne , neću se bojati i ne ustrajati.Neću pobjeći i ne dati si priliku!“

Irena me je gledala, klimajući glavom.

Rastale smo se na aerodromu.Vidjela sam kako pognute glave odlazi preko oceana i to me je još više učvrstilo u odluci.

Maks je ušao u sobu s neizvjesnosti u očima.

„Tu si?“

„A gdje bi bila?

„Zvao sam te, kaj me nisi čula?“prišao mi je grleći  me.

I dalje sam stajala , kao da sam se zaledila.Po nogama mi je lagano tekla sukrvica, a on to nije ni primijetio.

 

„Otišlo je, kao što je i došlo, na silu.Kao da je moje tijelo silovano…“plakala sam u slušalicu.

„Nemoj plakati, možda tijelo reagira u skladu s tvojom prirodom,“tješila me Irena.

Uglavnom sam spavala.Da se ne sjećam,da ne budem prisutna.Ni svjesna.Htjela sam nadoknaditi izgubljeni dio života,imati dijete više zbog njega, nego zbog sebe.U dubini bića osjetila sam se izdano. 

Kad bi Maks navratio dugo me je gledao, kao da se boji prići.

„Pa nije zarazno, čovječe!“prošaptala bih i okrenula se k zidu, gnjureći glavu u jastuk  zadržavajući jecaj.

Kad bih se okrenula, njega više nije bilo.

Ulazeći u kuću,zaustavio me je radnik i objašnjavao, što su sve napravili od kad me nije bilo.Tupo sam gledala u daljinu.Ništa nisam osjećala, kao da mi se duša odvojila od tijela. Čula sam zvuke klavira i po prvi put bila posve ravnodušna.

 Prazna.

Vidjevši me Maks nespretno ustane, stolica se prevrne, a on s neugodom u očima krene prema meni.Nije znao kud bi s rukama;  bi li me zagrlio ili nešto rekao.Nije učinio ništa.Samo me je gledao, ovješenih ruku.I ja sam njega gledala.Nisam ga vidjela,bar ne onakvog kakvog sam mislila da poznajem.

Sjela sam.

„Zašto nisi javila, da su te otpustili?“čula sam pitanje, kao da dolazi iz druge dimenzije.

Zbunjeno sam oborila oči plačući.

Sjeo je do mene, grleći me i milujući  mi kosu.Osjetila sam val topline, koji je naglo prokuljao iz moje utrobe, kao da  tamo još nečeg ima.Oslobodila sam se njegovog zagrljaja, a on me je i dalje gledao , ništa ne govoreći.Gola grana magnolije udarila je nošena vjetrom u staklo.Podignem pogled shvaćajući da sam se oprostila s  iluzijom da upravljam svojim životom.

Maks ustane, donese mi šalicu čaja govoreći:“Ne želim te gledati tako tužnu.Probala si i vidiš da ne ide.Prestani se optuživati i omalovažavati.Ja, ja… imam dijete!“

Čula sam samo: „Ja imam dijete!“koje se poput jeke odbijao od njegovih usta i zaustavljalo u mojoj utrobi.Osjećala sam  se prepolovljeno.

Ustala sam i tiho zatvorila vrata.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

936
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.