Autor: admin
Datum objave: 27.12.2018
Share


Jakša Fiamengo

Komiža, 26. studenog 1946. – Split, 27. prosinca 2018.

Jakša Fiamengo

https://hr.wikipedia.org/wiki/Jakša_Fiamengo

 Jakša Fiamengo (Komiža, 26. studenog 1946. – Split, 27. prosinca 2018.), bio je hrvatski pjesnik i akademik

Rođen je u Komiži na otoku Visu 1946. godine. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, gdje je uređivao časopis Vidik.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo' volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku. Autor je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost. Njegovo pjesništvo tematski je vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki pripada mediteranskom krugu. Velikim dijelom ono je tradicionalnih formalnih obilježja: strofično i rimovano. Značajna je i Fiamengova kazališnokritičarska djelatnost te rad na afirmaciji amaterskih kazališnih družina, pogotovo s područja Dalmacije.

Na hrvatski jezik prevodio je i pjesme s makedonskog jezika. Tako je preveo i neke pjesme makedonskog pjesnika Konstantina Miladinova . Od 2014. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Umro je u Splitu, 27. prosinca 2018. godine u 73. godini života.


Napustio nas je Jakša Fiamengo, velikan dalmatinskog i hrvatskog pjesništva

https://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/581658/napustio-nas-je-jaksa-fiamengo-velikan-dalmatinskog-i-hrvatskog-pjesnistvaTJEDAN AUTORA - Jakša Fiamengo

https://www.youtube.com/watch?v=p-tux8rkphI

 

219
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.