Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 10.10.2013
Share
Komentari:


Jelena Perčin

Liječnica u tv-seriji Zora Dubrovačka

Jelena Perčin

Liječnica u tv-seriji Zora Dubrovačka

 

Dramska umjetnica  gospodja Jelena Perčin u ulozi Liječnice u tv seriji Zora Dubrovačka, ponudila je svojom ulogom osmišljenu postupnost, logiku razvitka –korak po korak ,do psihološke i socijalne punoće u volumenu lika koji tumači.

 

To je iznimno važna i vrijedna vrlina umjetnice koja ,u rasponima od kazališne scene do  filmke uloge kao i ove u tv-seriji koja zahtijeva i posebnu koncentraciju kao i unutarnju spremnost na spoznaju i realizaciju razvojne linije lika,do punoće kojoj je cilj osobna kreacija u galeriji likova utkanih u dramaturški slog svake epizode.

 

A svaka epizoda kao kvalitetan izazov svakom od protagonista, postavila je ,na primjeru razvitka radnje u tv-seriji Zora Dubrovačka,različite osobne izbore za pristup svojem liku i njegovoj ekspozociji u očekivanoj mjeri zapleta, u zbivanju i razvitku priče.

 

Neki od protagonista su odmah odredili koordinate unutar kojih se kreću i razvijaju kao likovi .do posvemašnjeg profila i životne punoće u situacijama koje nastaju i zaokupljaju pažnju sve brojnijega tv-gledališta uz tu seriju.

 

Ovi spomenuti protagonisti koji su u startu imali jasne odrednice likova koje tumače,pa  ih svakom epizodom ojačavaju  i šire  platformu za njihov utjecaj i kvalitativno mjerljiv uzlazni odjek u ostvarenom rezultatu,su često polazili iz slojeva svojeg introspektivnog pristupa i poimanja lika koji tumače,stvarajući snažne kreacije i potičući,u interakciji s ostalim likovima, iz scene u scenu, slične odnose svih sudionika..

 

Gospodja Jelena Perčin u ulozi Liječnice, ponudila je proces stvaranja te uloge načinom   od van k unutra. Svojom kreacijom je razvila lik najprije spontanom reakcijom na vanjske izazove i odgovore na njih, da bi tim složenim i nimalo lakim postupkom dopustila u sebi proces sedimentacije kao temelja za sve jači, jasniji, odredjeniji i uspješniji lik koji tumači, razvijajući ga u sve veće dimenzije i sve odredjeniji utjecaj u dramskom zbivanju.

To je vrlo intrigantan metodički izbor u izgradnji lika,osobito u uvjetima i zakonomjernostima tv-serije,čije posebnosti  dramaturške strukturiranosti nose izazov, često kao vrstu rizika, nastajanja gotovo rutinskoga odnosa u izboru i stvaranju relacija medju likovima – tvorcima dramske radnje, iz epizode u epizodu.

Tom „faktoru“ rutine, gospodja Jelena Perčin je izbjegla, stvarajući iznenadjujuće ljepote u detaljima iskaza svojega lika,  nizom ostvarenih scena u nizu dosadašnjih epizoda. Tv serije.

1176
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.