Autor: Nada Far
Datum objave: 27.11.2012
Share
Komentari:


JOŠ UVIJEK U SVOM SNU

Želim ostati u svojim zabludama


 

Ne, nemoj me buditi!Želim ostati u svojim zabludama, svom  svijetu i svojim snovima.Ne ne želim se probuditi…A i čemu?

Ne, ne dopuštam ti da me uvučeš u svoje strahove!

Neću i gotovo!

Kad smo se sreli znala sam da u sebi nosiš strast ljubavi.Vidjela sam ju u tvojim pokretima, tvojem osmijehu, rukama…Osjećala sam ju na  potiljku, kad bi se naglo okrenula, a ti obarao pogled, kao da odlažeš koplje, kao da se predaješ!Znala sam da je to odlaganje kratkog daha, dok se gorući fitilj ne primakne mesu.

Znala sam da te ne mogu promašiti,ne susresti te…

Gradila sam kulu na uzvišenju s kojeg sam mislila da ću vidjeti dublje i dalje.Dopuštala sam ti da sjenčaš moj pogled, da poljuljaš osjećaje koje sam ponijela.Da poljuljaš  najuzvišenije treptaje  mojeg udaha, mene.

Još  osjećam toplinu posljednjeg očevog zagrljaja kad se opraštao odlazeći na put s kojeg se  nije vratio.Mirisao je na nadu, koju nikad nisam ugušila.Nadu, koja me je golicala i poticala   da se borim za svoje snove.Da ju osjećam u mirisu svježeg kruha, u rascvjetanom grumenu zumbula. U svom biću.

Još čujem njegov glas koji mi govori da izazove  prihvaćam sa svim okusima i mirisima, sa svom strašću za lijepim, iskrenim i čulnim…

Još  ga vidim  kako  mi je s djedove terase  pokazuje uspavanu seosku idilu obavijenu u snježni omotač,koju pijetlovi prekidaju natječući se u glasnom kukurikanju. Kako me uči da se nikad ne odvojim od ljepota koje se nude ne tražeći ništa za uzvrat, a posve se dajući.U daljini sam ugledala sanjke s upregnutim konjima prekrivenim šarenim, tkanim prekrivačima.I praporcima koji ječe.Para iz ustiju konja oblikovala je oblike koji su se rastakali do neslućenih , neočekivanih obrata.Praporci su ljuljuškali sliku,potičući me da udahnem svu tu  strasnu opijenost.I Vivaldi je bio tu…

„Daj se malo opusti!“čula sam  hrapavi glas,koji me je lomio.

„Hm…mmm.“

„Uh, kako si kruta!“rekao je odmičući se od mene.Gledala sam ga poput  krivca koji je upravo razbio njegovu iluziju, a to nije htio.Baš naprotiv, trudila sam se da se podastrem na način koji je očekivao.Bila sam spremna odustati od sebe, od svojih očekivanja, da mu udovoljim nadajući se kako će sve jednom sjesti na svoje mjesto.Nadajući se kako će osjetiti najnježnije treptaje mojih osjećaja, koji su čekali da ih otkrije, upozna.

Zagrlio me je i naglo poput lutke počeo okretati. I Vivaldi se trudio da me bez susprezanja daha povede u prostranstva koja nisam poznavala.Uvodio me je u plavičastu svjetlost u kojoj se zaboravlja na sebe i pušta da budemo oruđe u tuđim rukama.Kad dopuštamo da nas zarobljuju, a duša se otima i pokušava izdići na površinu loveći udah.Da pogleda u zraku sunca,tražeći potvrdan odgovor. U čudu sam ga gledala zatvorenih očiju i osjećala kako se čamac opasno ljulja i naginje kao da će se svaki tren preokrenuti i ugasiti žar koji je žario, pekao.Pokušala sam mu dobaciti užarenu luč,a on se spretno izmaknuo.Grlio me je na svoj način.Puštala sam,prisjećajući se kako je u ratu i ljubavi sve dopušteno…Ljubio me je,mazeći me i nutkajući okusima koje nisam poznavala.Prihvaćala sam ih s nedoumicom, uvjeravajući se kako nešto novo kuca na moja vrata…

I kucalo je.

Šutjeli smo.Čulo se škljocanje upaljača i osjetio miris dima.Sjedio  je na podu,skvrčenih nogu, a ja mu se poput izgubljene i prestrašene djevojčice pokušala uvući u krilo.Dok sam očekivala nježan zagrljaj naglo me je odgurnuo.Stislo me je u grlu, toliko snažno,da se nisam mogla pobuniti. Mogla sam  progutati  potrebu za zagrljajem.Za dodirom bića koje je trebalo nekog zbog sebe, a ne zbog onog drugog.

Vjetar je kovitlao žuto otpalo lišće poput oluje u pustinji, kad  se od gustoće uzdignutog pijeska ne vidi prst pred nosom.Stajala sam pored prozora oslanjajući se na komodu,na kojoj se ocvalo,  osušeno i ovješeno cvijeće  borilo da preživi u učmaloj vodi.Miris truleži uvlačio  mi se u nosnice i ja se odmaknem ne želeći vidjeti,ni osjećati.

„Sutra moram na put,“ rekla sam susprežući dah.

„Put!? Pa tek si se vratila…“uzviknuo je kao da sam ga ubola.

„Ni ja nisam znala, da ću opet…“klimala sam ramenima i ubrzano treptala, ne vidjevši ljubičasti zalazak sunca.

„A što ću ja?Misliš li da ću stajati u stavu mirno, dok se ti ne udostojiš vratiti?“govorio je ogorčenim glasom.

„Ne, ali kako ne razumiješ da je to posao?“podizala sam glas,a on se mrgodio.

„Posao?A što sam ja u cijeloj toj tvojoj zbrci od života?“

„Ti?Zar uvijek i jedino misliš na sebe?“podigla sam glavu i glas.

„Ne, baš je obrnuto, ti si ta koja to radi!“

Tresnuo je vratima i otišao.

Ubrzo se vratio, noseći kolače.Gledala sam u njegovo ozareno lice s kojeg je kao prebrisano mokrom spužvom nestalo ljutnje.Kao da se neki novi čovjek vratio i kao da mi dovikuje:“Želim te grliti…“

Grlili smo se poput dva pomahnitala bića.Oborio me je s nogu i valjao po sagu, koji je lebdio s dvije duše koje se pokušavaju susresti. Titraji užarenog purpurnog neba bojali su naša pomahnitala tijela koja su se borila u najžešćoj bitci života.S životom.Kad nismo sigurni jesmo li to mi, ili neki koje nikad nismo susreli, upoznali. Kad se ogledamo za osobom, koju smo mislili da poznajemo, kad se preispitujemo.

Onda je sve utihnulo.Splasnulo.

Nijemo smo se gledali.Primjetila sam kako mu se desna obrva lagano podiže u pitanje.Kao da se  pita što mu se dogodilo.  Iz daljine je dopirao Vivaldi, mijenjajući godišnja doba.

A onda se sag počeo izmicati,da bi se velikom brzinom strmoglavio u mračni ponor, prosipajući naša tijela.Lebdjela sam u potpunom mraku, sudarajući se sa oštrim sigama i pokušavajući se uhvatiti, prizemljiti.Osjećala sam ogrebotine,koje su krvarile i pekle.Suze su mi curile niz lice,kad me je snažno zgrabio za ruku vičući:“To si htjela?Evo ti sad, pogledaj kud nas je to odvelo!“

Nisam se bojala.Znala sam da je to stvaran i strastan trenutak života,kad osjećam da ga imam.Da ga živim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1042
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.