Autor: mr.sc.Ana Ištaković
Datum objave: 19.10.2011
Share
Komentari:


K novoj prijestolnici kulture

Katar ugošćuje svjetsko nogometno prvenstno 2022.

K  novoj  prijestolnici  kulture

Kada je u prosincu, 2010. godine Svjetska nogometna federacija objavila da će se svjetski nogometni festival održati 2022. godine u Kataru, vijest je brzinom munje obišla svijet.  Zašto u Kataru, pitali su se mnogi. Tada se otvorio prostor nagađanjima, jer svaka medalja ima dvije strane, jedni su bili za, jedni protiv, puno pitanja i još više odgovora. Domaćine nogometnog spektakla 2022. to uopće ne smeta, oni su svoj cilj ostvarili, impresivno se prezentirali te zahtjevnu, svjetsku, nogometnu elitu ostavili bez daha. Snaga naftnog novca pokazala je svu svoju moć i porušila barijere zbog kojih je konkurencija ostala kratkih rukava, bez obzira na jamstvo tradicije koja nije bila dovoljna za izbacivanje iz natjecateljskog ringa.

Katar je mali arapski emirat u kojem islamska vjera kreira svakodnevni život, gdje klima nije naklonjena nogometnim zvijezdama, a konzervativna pravila života u suprotnosti opuštenim rijekama navijača. Nema razloga za strah i nagađanja, domaćini su autohtoni, suvremeni, prilagođeni potrebama turista iz cijelog svijeta i svim kulturama, Katar će iznenaditi mnoge. To je rijetka država u svijetu u kojoj se biseri iz mora vade ronjenjem, gdje se njeguje dugogodišnja tradicija sokolarstva, rijetkih pasmina pasa i rasnih pasmina konja na koje su Katarčani ponosni, opisani su davno u islamskoj književnosti. Katar je zemlja u kojoj kišne kapi rijetko rominjaju, u kojoj pustinjsko bilje kratko cvate, a žubori vode s izvora ne postoje.

Ako je nogometno prvenstvo zaludilo  svijet, Katar je ostao suzdržan i miran, prepustio se obvezama koje mora odraditi, pa čak turistički ne želi slijediti susjedni Dubaj, arapski Las Vegas. Za Katarčane sve je to prolazno, oni se ipak žele razlikovati od svojih susjeda, oni namjeravaju svoj glavni grad, Dohu, do 2022. godine pretvoriti u grad muzeja i umjetnosti, a svoju zemlju preobraziti u bliskoistočnu prijestolnicu kulture. Kulturnim koracima je i krenuo, ništa nije prepustio slučaju, donedavnog predsjednika aukcijske kuće Christie's Edvarda Dolmana, imenovao je za savjetnika katarskih muzejskih vlasti koji je potom izjavio da Katar namjerava realizirati "seriju uzbudljivih kulturnih projekata do početka Svjetskog kupa, 2022." Poznati povjesničar umjetnosti, Roger Mandle također je imenovan na visoku poziciju u području rastuće mreže muzejskih poslova.

U okviru planiranih kulturnih projekata, krajem 2008. godine otvoren je u Dohi, Muzej islamske umjetnosti, kojeg je projektirao američki arhitekta kineskog podrijetla, Ieoh Ming Pei. Tu je smještena zbirka umjetnina koju stručnjaci smatraju jednom od najvrjednijih u svijetu, to je slika islamske kulture od 7. do 19. stoljeća, nove ere,   Krista. Prikupljala se na tri kontinenta, uz islamske rukopise i kaligrafije muzej posjeduje predmete od keramike, stakla, slonovače, tekstila. drveta i dragog kamenja. Među tim eksponatima su i 42 remek-djela koja su bila izložena u pariškom Louvreu.

Muzej islamske umjetnosti

Početkom 2011. godine otvoren je Arapski muzej moderne umjetnosti, prostor koji je osmislio francuski arhitekta Jean-Francois Bodin. Veličanstvena institucija u arapskom svijetu kada je u pitanju moderna umjetnost, ali i povezivanje sa zapadnjačkim tokovima u suvremenoj umjetnosti. Ovo zgrada bit će dom najvažnijih djela svih faza moderne umjetnosti Bliskog Istoka nastale u vrijeme od 1840. do danas.

Arapski muzej moderne umjetnosti

Ipak, svi su u očekivanju 2014. godine i otvorenja "Nacionalnog muzeja Katara". Arhitekt  Jean Nouvel, predstavlja inovativni dizajn inspiriran pustinjskim pijeskom na kojem je pustinjska ruža. Futuristički kompleks Nacionalnog muzeja Katara, otvora vrata kulturnoj baštini 21. stoljeća i mali emirat povezuje u elitni lanac kulturnih prijestolnica svijeta.  

 

1195
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.