Autor: admin
Datum objave: 15.06.2014
Share
Komentari:


Kad od snova praviš stvarnost

Voja Brajović

Voja Brajović: Kad od snova praviš stvarnost

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/473505 Voja-Brajovic-Kad-od-snova-pravis--stvarnost

„Misija Nikolaja Velimirovića 1914-1918“. To su njegova kazivanja kada ga je Nikola Pašić poslao da, što bi se današnjim rečnikom kazalo, lobira za Srbiju po svetu. Neverovatno... nisam ranije to imao u rukama. Kaže Nikolaj, na primer: „Sebičnost se maskirala pod vidom politike, lakomstvo pod vidom prava, siromaštvo duha pod vidom naučnotehničkih znanja, imperijalizam pod vidom civilizatorskih težnji, nasilje pod vidom borbe za ljudska prava, oholost pod vidom individualizma, i u svemu tome moral je postao najsporednija stvar na svetu“.

- Gluma je, između ostalog, preskakanje raznih prepreka u nameri da budeš najbolji a svestan najmanje dve stvari. Da se takmičiš s nečim što je iracionalno kao što je vreme, da ti je za uspeh neophodan i kolektivni, timski uzlet. Glumci su ti koji od snova prave javu. A od snage snova i ideala u nekom trenutku zavisi realnost u onom sledećem, trenutku koji dolazi. To je nešto što važi uopšte uzev, ne samo kada je o glumi reč - kaže.

Titov foto-arhiv u očima umetnika

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/473503/Titov-fotoarhiv-u-ocima-umetnika

Čak 60 autora iz 32 zemlje odazvalo se pozivu da umetnički istraži foto-arhiv Josipa Broza Tita.

- Izuzetno je važno što je muzej otvorio arhiv ne za politikologe, antropologe i istoričare, već za umetnike da interpretiraju i definišu nove metode rada na arhivima. Time je otvoren i prostor za emancipaciju samog arhiva. Muzej je postao mesto obrazovanja i proizvodnje znanja, a kroz prateći program Letnju školu, koja ima za cilj da pokrene kolektivne diskusije o temama koje projekat obuhvata, i mesto ravnopravne saradnje i studenata i umetnika - kaže Milica Tomić, kustos projekta sa Arminom Linkea (Nemačka/Italija) i Dorinom Mende (Nemačka).

Londonski umetnici Kodžo Ešun i Andžalika Sagar predstavljaju kolaž fotografija kroz koje prolazi crveni tepih.

- Ideja je potekla od priče koju sam čula od svoje bake, koja je kao i moj deda bila borac za nezavisnost Indije. Naime, Ho Ši Min je prilikom posete Indiji, kada je izašao iz automobila i video prostrt crveni tepih, počeo da ga rola prema ulazu. Smatram to divnim gestom - kaže Sagar.

702
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.