Autor: admin
Datum objave: 09.03.2018
Share


Kamena jedra nade - Mata CROata

Utorak,13.ožujka,2018. U 19 sati Galerija Doma specijalne policije, Trg žrtavaa fašizma,1 Zagreb

Kamena jedra kao otvoreni projekt kreativnoj igri

Piše i tumači mi autor kako jedra imaju svoje uporište i u Bibliji. Prije svega Noa je gradio svoju arku na kopnu i svi su se čudili što to, gdje i zašto to radi? Potom je, listajući Bibliju, tek površno, našao je mjesta gdje se spominju jedrenjaci; Pavlovo putovanje u Rim, Oluja na moru, Brodolom, Isus na Tiberijadskom jezeru, Isus utišava oluju, Prispodoba o sijaču, Isus zove dvanaest apostola, Izvještaj o Joni... tako nabraja Mate Turić tražeći razloge za svoju temu. Ima ih on, i mimo Biblije, u povijesti civilizacije. Jedra su presudna za prva prelaženja pućina, mora, jezera. Iskoristiti vjetar stvorivši jedro koje tako pokreće lađu, svakako je jedan od najkreativnijih izuma čovječanstva. Ali ne treba ulaziti tako duboko u povijest, jer jedra su prisutna u životu i danas. Štoviše, postala su suvremena slikovitost, korist u sportu, užitku i ekologiji. Tko je jedrio, taj teško zaboravlja tihi šum vjetra i mora, taj prvorazredni doživljaj ovladavanja vjetra i mora, uzbudljivo rezanje valova i korčenje vjetra, milinu i strast koja raste s jedrenjem.

Skulpture mladog nam kipara njegova su opsesija ovom jedinstvenom temom. To nisu, dakle, jedra stvarnih jedrenjaka, već kamena jedra umjetnikove mašte, plodovi igre bez granica, dokaz u što se sve jedra mogu pretvoriti, zatvoriti, preobraziti, produhoviti, zaigrati. To su jedra iz snova izvedena u oblicima koja se čas frkaju, čas rastežu, uzdižu, zarezuju;  jedra koja u suradnji s kamenom igraju svoju bezgraničnu igru umjetnih oblika, gdje asocijacija ima važnu ulogu, pa im pripisuje i dodatna značenja. To je kiparsko nadmudrivanje u spoju ideje i materijala, gdje je kamen trajni izazov, i autor smatra da se baš u kamenu može s jedrima još štošta oblikovati. Od prvih dana, kada je diplomirao na Akademiji s temom kamenih jedra, pokreće ga potreba da spoji nemoguće: mekoću i tananost čvrste tkanine koja se nadima i koja, čvrstoćom svojih niti i gustoćom tkanja zadržava snagu vjetra, te kamen koji je tvrd i opor i može, ako mu se udahne kiparski oblik, prenijeti misli, osjećaje, asocijacije i priče, dizajn i štošta još, koje autor i publika prihvaćaju putem  duhovnog svijeta simbola u znaku umjetnosti.

Multipliciranje jedara slične visine, a različite forme, tvore ambijentalnu „regatu“, suvremeni kiparski ugođaj, koji množinu i postav uvažava kao sastavnice toga rada. Rad je množina sličnih, a različitih oblika koji su u prirodnoj postavi s vodom (na Rastocima) pokazali puni svoj vizualni domet.

To je otvoreni projekt, rad u nastajanju (work in progress), koji nije, niti želi biti zaključen niti gotov, tako dugo dok autoru nadiru novi i novi, slični, a opet različiti oblici, a koje oblikuje u kamenu.

Branka Hlevnjak


Biografija

http://www.matacroata.com

Mata CROata (Master Mata) (Mate Turić) kratka biografija

Završio klesarsku školu na Braču za zvanje klesarski tehničar, te završio Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru i stekao zvanje Magistar kiparstva i profesor likovne kulture.

U stalnoj je pratnji priznate kritičarke Branke Hlevnjak, koja ga je i osobno javno proglasila mladim umjetnikom 2015. godine u Hrvatskoj.

Artists On Globe mu dodjeluje nagradu za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj za 2015. godinu.

Portal Akademija Art ga predstavlja kao kipara koji je ispred svog vremena.

U 29-oj godini ostvario preko 30 samostalnih izložbi u kamenu, najčešće izlaže kamene jedrenjake, te u novijoj fazi počinje izlagati i ribe.

Mata CROata oprostoruje reljef ističući jak simbolizam, s malo postiže puno i ostaje rukopisno prepoznatljiv, što je danas Svjetski trend svih velikih korporacija, koje žele svesti cijelu svoju tvrtku na jedinstveni prepoznatljivi logo.

Mata CROata je jedan od rijetkih umjetnika u Svjetskoj povijesti koji ima prepoznatljive skulpture u kamenu, čak i onda kad mijenja teme.

Mata CROata je prepoznatljiv po svom prorezanom rukopisu – REŽI ME.

Iako mu je tek 29 godina, Mata CROata je jedan od najpoznatijih umjetnika u Jugoistočnoj Europi koji izrađuje unikatna, rukopisno prepoznatljiva i umjetnički snažna kamena jedra.

Simbol i asocijacija prorezanog kemenog jedra – Mata CROata (Master Mata)

853
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.