Autor: admin
Datum objave: 13.08.2018
Share


Kaspijski pakt

Rusija i Iran i još tri države SSSR-a stvorile ga

Rusija i Iran i još tri države SSSR-a stvorile Kaspijski pakt

https://www.vecernji.hr/vijesti/rusija-i-iran-i-jos-tri-drzave-sssr-a-stvorile-kaspijski-pakt-1263632

Dogovorena je podjela plijena u kaspijskom podmorju gdje leži 50 milijardi barela nafte i 300 tisuća milijardi prostornih metara plina

Čelnici pet država – Rusije, Irana i tri bivše sovjetske republike Kazahstana, Azerbajdžana i Turkmenistana potpisali su jučer u Kazahstanu (gradu Akatau) konvenciju o Kaspijskom moru, zapravo potpisan je Kaspijski savez.

Neki su ga zvali jezerom, a drugi morem, ali od sada vodeni prostor na čijoj obali leži i ruski grad Kaspijsk imat će posebni status. Neće biti ni more ni jezero, kazao je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karassine. Konvencijom je taj prostor, pa i dno i ono što se nalazi ispod dna, podijeljeno na pet zemalja. –

Ovaj će sporazum označiti povijest – kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin poželivši i veću vojnu suradnju pet država. Više od 20 godina, odnosno od kada je 1991. Sovjetski Savez prestao postojati, vodili su se pregovori o podjeli plijena u Kaspijskom podmoriju, gdje, navodno, leži 50 milijardi barela nafte i 300 tisuća milijardi prostornih metara plina.

Kada bi Kaspijsko bilo more, premda je zatvoreno i nije povezano s ostalima ili s nekim oceanom, onda bi trebalo biti podjeljeno po načelu konvencija o pravima mora, odnosno prema udaljenosti od kopna svake zemlje. Kada bi bilo jezero onda bi priobalne zemlje trebale dobiti jednake “šnite” što bi na koncu bilo na štetu Kazahstana a u korist Irana. Trebalo je pronaći novi status najvećeg zatvorenog vodenog prostora na svijetu. Sporazum na obali Kaspija (nazovimo to jezero-more tako) bio je peti na vrhu od 2002. od pada SSSR-a.

Jučerašnji dan zbog ovoga sporazuma zasigurno će biti značajni povijesni datum.

Rusija, Vladimir Putin

https://bs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin

https://bs.wikipedia.org/wiki/Rusija

Kazahstan,  Nursultan Nazarbayev

https://en.wikipedia.org/wiki/Nursultan_Nazarbayev

https://en.wikipedia.org/wiki/Kazakhstan

Azerbajdžan,  İlham Əliyev

https://hr.wikipedia.org/wiki/İlham_Əliyev

https://hr.wikipedia.org/wiki/Azerbajdžan

Turkmenistan,  Gurbanguly Berdimuhamedow

https://en.wikipedia.org/wiki/Gurbanguly_Berdimuhamedow

https://en.wikipedia.org/wiki/Turkmenistan

Iran,  Hassan Rouhani

https://en.wikipedia.org/wiki/Hassan_Rouhani

https://en.wikipedia.org/wiki/IranČelnici pet država – Rusije, Irana i tri bivše sovjetske republike Kazahstana, Azerbajdžana i Turkmenistana potpisali su jučer u Kazahstanu (gradu Akatau) konvenciju o Kaspijskom moru, zapravo potpisan je Kaspijski savez. Donald Trump i Vladimir Putin Trovanje špijuna Rusi prijete odmazdom nakon najave novih američkih sankcija Neki su ga zvali jezerom, a drugi morem, ali od sada vodeni prostor na čijoj obali leži i ruski grad Kaspijsk imat će posebni status. Neće biti ni more ni jezero, kazao je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karassine. Konvencijom je taj prostor, pa i dno i ono što se nalazi ispod dna, podijeljeno na pet zemalja. – Ovaj će sporazum označiti povijest – kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin poželivši i veću vojnu suradnju pet država. Više od 20 godina, odnosno od kada je 1991. Sovjetski Savez prestao postojati, vodili su se pregovori o podjeli plijena u Kaspijskom podmoriju, gdje, navodno, leži 50 milijardi barela nafte i 300 tisuća milijardi prostornih metara plina. 

Donald Trump 

Trump Europskoj uniji: 'Ako poslujete s Iranom, nećete više s Amerikom' 


http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//08/13/Tan2018-8-12_17725709_1.jpg147
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.