Autor: admin
Datum objave: 11.04.2015
Share
Komentari:


KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA, DUBROVNIK

Luko Paljetak ŠMIGALOVE FURBARIJE,Redatelj: Joško Juvančić

.KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA, DUBROVNIK

http://www.kazaliste-dubrovnik.hr

O prvim kazališnim predstavama u Dubrovniku znamo da su se održavale u doba renesanse negdje među dubrovačkim kućama i ulicama, a najčešće na širokom prostoru ispred Kneževa dvora. Stari arsenal Orsan bio je prvi dubrovački zatvoreni teatarski prostor od kraja 17.stoljeća do 1808.godine, a poslije pada Dubrovačke republike kad je Velika vijećnica izgubila svoju funkciju teatar je organiziran u toj dvorani. To je kazalište nosilo naziv Kneževsko kazalište i korišteno je od 1809. do 1817.godine. kad je stradalo u požaru.

http://www.kazaliste-dubrovnik.hr/component/content/article/69-kazalite-u-dubrovniku-do-osnutka-prvoga-profesionalnog-ansambla.html

U vrijeme austrijske vlasti kazališna djelatnost odvijala se u uređenom prostoru kuće Gozze (Gučetić), u periodu od 1823. do 1864.godine. Zgrada u kojoj Kazalište Marina Držića djeluje danas izgrađena je 1865.godine, a izgradnju je financirao Luko Bonda (Bundić). Nazvana je Bondin teatar i pod tim imenom djeluje do Drugog svjetskog rata. Oslikani strop dubrovačkog kazališta djelo je Vlaha Bukovca (Cavtat 1855. – 1922. Prag), koji postavlja temelje hrvatske moderne.Tema Bukovčeva djela, slikanog na stropu 1901.godine je «Krunjenje dvostruko na nebu i zemlji». Svečani zastor Kazališta s motivima dubrovačkog gradskog života oslikao je  umjetnik Franko Delale 1986. Danas, u Kazalištu Marina Držića zaposleno je 43 djelatnika od čega je 11 glumaca.


KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

….…profesionalna razina i kvaliteta predstava održava se i dalje unatoč stanovitih organizacijskih poteškoća i kriza, stalnim gostovanjima vrsnih redatelja iz većih kazališnih središta . Od zagrebačkih redatelja, između ostalih, u dubrovačkom kazalištu rade Vlado Habunek, Tomislav Durbešić, Miro Međimorec, Tomislav Radić, Petar Selem, Paolo Magelli, Ivica Boban, Želimir Orešković i Joško Juvančić. Glumački pak ansambl, predvođen dugogodišnjim i već legendarnim prvacima dubrovačkih pozornica Mišom Martinovićem i Milkom Podrug-Kokotović, podliježe neminovnim kadrovskim promjenama. U mirovinu odlaze dotadašnje uzdanice brojnih predstava Žuža Egrenyi, Desa Begović, Vinko Prizmić i Mato Ergović, a namjesto njih angažiraju se prinove, uglavnom s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, koje se postupno uključuju u igru i izraz ansambla, te pojedinačno dokazuju.……


Šmigalove furbarije

http://www.kazaliste-dubrovnik.hr/-repertoar/163-migalove-furbarije.html

Luko Paljetak ŠMIGALOVE FURBARIJE

Redatelj: Joško Juvančić

Scenograf: Marin Gozze

Kostimografkinja: Ivana Bakal

Skladateljica: Paola Dražić Zekić

Slikar: Mišo Baričević

IGRAJU:

Šmigalo - Branimir Vidić

Gabro Grintalo - Zdeslav Čotić

Klemo Karkašina - Boris Matić

Oracijo - Marjan Nejašmić - Banić

Leandro - Hrvoje Sebastijan

Silvo - Edi Jertec

Ortencija - Glorija Šoletić

Belinda - Nika Burđelez

Mare Zvrčoka - Izmira Brautović

Baldo Britvulin - Davor Erceg

Fakini – Igor Knezović i Josip Volarić


Kao što je Držić još u 16. st. ponašio Plauta učinivši da njegove dramatis personae progovore i "prožive" na dubrovačku, tako je i Marin Tudišević, u 18. st. s družinom Zamršenijeh, Moliereove komedije pretvarao u frančezarije. Pariz se po negromanciji velikog, a u hrvatskoj književnosti još nepriznatog komediografa, pretvorio u Dubrovnik, Tartuffe je postao Tartom, a Don Juan Džonom. Među dvadeset i dvije Moliereove komedije što su ih Tudišević i družina ponašili, nema – začudo - one što se čini najbližom humoru i duhu dubrovačkom. Gotovo je nevjerojatno da Tudišević nije ponašio i Scapinove spletke, ali eto, u dva uredno ispisana i povezana rukopisna sveska što se čuvaju u Biskupskoj knjižnici – nema ih. Bit će vjerojatnije da se rukopis s vremenom izgubio. Bilo kako bilo, vođeni primjerom družine Zamršenijeh i meštra Tudizija, Kazalište Marina Držića i gospar Luko Paljetak sad obogaćuju korpus dubrovačkijeh frančezarija, čineći da napokon i Scapin progovori na dubrovačku. Dobili smo Šmigala i njegove furbarije. Način na koji Šmigalo "lisiči" i bordiža između namjerā otacā i lakomislenosti sinovā namuranih u đokoze sinjorine neizostavno priziva u misli još jednoga meštra od života i šene – Pometa. I zato – stav'te pamet na komediju.


Komedija Luka Paljetka “Šmigalove furbarije” igra u Kazalištu Marina Držića 12. i 17. travnja u 20 sati. Redatelj predstave je Joško Juvančić, a riječ je o tekstu kojim se obogaćuje korpus ‘dubrovačkijeh frančezarija’, čineći da napokon i Scapin progovori na dubrovačku (prema Molièreovom djelu "Scapinove spletke".

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=869845149721009&set=a.869844429721081.1073741841.100000865966596&type=1&theater

Luko Paljetak: Šmigalove furbarije, Redatelj: Joško Juvančić,

12.04.2015. u 20:00 sati, 17.04.2015. u 20:00 sati

1149
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.