Autor: admin
Datum objave: 12.04.2019
Share


Kemija boja

Ivica Đilović pokazao koja se kemija krije iza boja

FOTO/FESTIVAL ZNANOSTI Ivica Đilović pokazao koja se kemija krije iza boja

‘Kemija boja’

https://www.dulist.hr/foto-festival-znanosti-ivica-dilovic-pokazao-koja-se-kemija-krije-iza-boja/570878/

‘Kemija boja’ naziv je predavanja koje je ovog petka u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održao doc. dr. sc. Ivica Đilović.

Boje su, naime, upravo i središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti pa su ovom prigodom učenici i brojni mališani imali priliku uz zanimjive pokuse proučiti kako boje nastaju, kako razni indikatori poput fenolftaleina mogu mijenjati lužine i baze te ostale kemikalije. Mališani su se poigrali lužinama i modrom galicom kojima su ‘mućkajući’ mijenjali boje.

-Ima li uopće boje ako nema svjetlosti? Svjetlost ne možemo vidjeti ako se negdje ne reflektira ili rasprši. Naš planet je toliko poseban, a atsmosfera nam je puna lijepih i čarobnih molekula koje naš svijet čine obojenim. S bojama, točnije pigmentima, igramo se od pamtivijeka. Zašto su Fenićani voljeli volke? Što je lapis lazuli? Kako su boje učinile kemiju i fiziku boljom? Promjene koje krase našu svakodnevicu kemijske su reakcije koje upravljaju našim tijelima, mislima, susretima – naglasio je Đilović, a pojasnio je i učenicima građu atoma.

Koje je sve zanimljive pokuse Đilović izveo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

https://www.dulist.hr/foto-festival-znanosti-ivica-dilovic-pokazao-koja-se-kemija-krije-iza-boja/570878/
72
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.