Autor: redakcija
Datum objave: 29.11.2011
Share
Komentari:


KIKLOP za životno djelo Predragu Matvejeviću

Najveća knjiška nagrada u Hrvatskoj

 

Nagrada KIKLOP,za životno djelo,na 17.istarskom Sajmu knjige u Puli, pripada ove godine Prof.dr.sc.Predragu Matvejeviću, književniku, publicistu....

 

U reformiranom pristupu nastalom,2009. u programu jubilarnog 15.festivala – istarskoga Sajma  knjige u Puli,Skupština udruge Sajam knjige u Istri, osnovala je Odbor nakladnika pulskog Sajma, u kojeg su ušli nakladnici koji su svojim programima svih ranijih godina najviše utjecali na razvoj Sajma. Odbor nakladnika pulskog sajma čine:  AGM, Grozdana Cvitan, Algoritam, Kruno Lokotar, Antibarbarus, Simona Goldstein,  C.A.S.H., Elmo Cvek, Fraktura, Seid Serdarević, Jesenski i Turk, Mišo Nejašmić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Bruno Kragić, Meandarmedia, Branko Čegec, Mozaik knjiga, Zoran Maljković, Naklada Ljevak, Kristijan Vujičić, Profil,Drago Glamuzina, Srednja Europa, Damir Agičić,  Školska knjiga,Miroslava Vučić, VBZ,Zoran Simić, te Vuković i Runjić, Milana Vuković Runjić. 

Upravni odbor čine: Bruno Kragić, predsjednik, Seid Serdarević, dopredsjednik, Miroslava Vučić, Zoran Simić, Mišo Nejašmić, Kruno Lokotar i Olivera Pleić, u ime Sajma.

Utemeljena je Nagrada za životno djelo, knjižna nagrada Kiklop, najznačajnija nagrada struke u Hrvatskoj, te nagrade za Leksikografsko djelo godine i Znanstvenu knjigu godine, a Dječja knjiga godine, podjeljena je na dvije kategorije: Slikovnica godine i Knjiga godine za djecu i mladež.

Novim statutom dio prava i obveza vezanih za dodjelu nagrade Kiklop, preneseni su na novoosnovani Odbor nakladnika, prava i obveze vezane za Kiklopa, podjeljene su između utemeljitelja i osnivača nagrade, Udruge Sajam knjige u Istri, Upravnog odbora Kiklopa i spomenutog Odbora nakladnika, čime se nakladnicima dao značajan utjecaj na nagradu koja je, najvećim dijelom i bila osmišljena radi njih samih,istaknula je gospodja Magdalena Vodopija, ravnateljica istarskoga Sajma knjiga, kreatora Nagrade Kiklop za životno djelo.

Prošlogodišnji dobitnik, na 16.sajmu knjiga u Puli, ove Nagrade, bio je gospodin Slavko

Goldstein, a ove je godine, uz 17.sajam knjige,  čast  – Nagrada za životno djelo Kiklop, pripala prof.dr.sc.Predragu Matvejeviću,književniku,publicistu,prevoditelju,istaknutom medjunarodnom društvenom djelatniku, svjetskom aktivisti humanitarnih programa i humanističkoga promidžbenog angažmana.

Svečanost javnoga uručivanja Nagrade za životno djelo Kiklop, Profesoru Matvejeviću, bit će i uz na medjunarodni Dan ljudskih prava,10. prosinca, 2011. u istarskom sjedištu Sajma knjige, u Puli.

 

Obilati izbor fotosa ukazuje na iznimnu raznovrstanost djelovanja i utjecaja gospodina Predraga Matvejevića,a o svakom od mnogobrojnih fotosa se može pisati i esej, pa su ti foto-dokumenti i stanovita podloga za moguću osobitu biblioteku…..

 

http://www.google.com/search?q=predrag+matvejevi%C4%87&hl=en&client=opera&hs=qIi&rls=en&channel=suggest&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0MzUTq2GI46j-gb8wIWdDw&ved=0CHkQsAQ&biw=990&bih=637

1343
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.