Autor: admin
Datum objave: 15.07.2014
Share
Komentari:


Klimu uništavanja iz prošlosti zamijenile su izgradnja i obnova

Foto

'Klimu uništavanja iz prošlosti zamijenile su izgradnja i obnova'

http://dubrovacki.hr/clanak/64932/klimu-unistavanja-iz-proslosti-zamijenile-su-izgradnja-i-obnova

 -Sudjelovanje Njemačke ovom sastanku je velika čast i znak naše velike povezanosti, kao i činjenice da zajedno želimo raditi na budućnosti ove regije– rekla je obraćajući se brojnim novinarima nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa njemačka kancelarka Angela Merkel u Kneževu dvoru.

-Želim se obratiti žrtvama katastrofe od poplava i izraziti sućut. Bio je to veliki znak razumijevanja i podrške različitih zemalja i entiteta koje je poplava pogodila. Unatoč etničkim razlikama ljudi su jedni drugima pomagali čemu se želi priključiti i Njemačka. I zato je proces Brdo-Brijuni vrlo važan jer treba razgovarati o zajedničkim pitanjima. Ovdje smo kako bi vam dali podršku: sve ove države imaju perspektivu ulaska u EU. Na kraju njihovog procesa je članstvo u EU a dobar primjer su Slovenija i Hrvatska. Ostale zemlje u raznim stadijima, a proces ovisi i o uvjetima u tim zemljama. Danas sam osjetila želju svih zemalja da se uklone prepreke koje još uvijek postoje- istaknula je kancelarka Merkel i posebno se osvrnula na gospodarske perspektive zemalja regije:

-Govorili smo o infrastrukturnim projektima i energetskim pitanjima, ali i projektima cestogradnje i željezničkih pruga s ciljem približavanja zemalja, čemu u prilog govori i podatak da je EU do 2020. osigurala 11,7 milijardi eura za te projekte. Sada možemo preuzeti loptu i 28.kolovoza na zajedničkom sastanku u Berlinu raspraviti kako bi se uklonile prepreke u ostvarivanju tih projekata- rekla je kancelarka i najavila poteze svoje zemlje.

-Izražavamo žaljenje i sućut građanima BiH, Srbije i Hrvatske zbog gubitka života i goleme materijalne štete tijekom katastrofalnih poplava. Pohvaljujemo djela solidarnosti iskazana poplavljenim područjima i goleme doprinose iz regije i cijele Europe. Promicat ćemo, ohrabrivati i jačati već uznapredovalu regionalnu suradnju te suradnju regije i EU a Zagreb i Ljubljana kao članovi EU i dalje će biti potpuno predani radu na svim ovim pitanjima unutar EU. Pohvaljujemo značajan napredak u jačanju institucionalnih odnosa Zapadnog Balkana i EU koji se dogodio od sastanka prošle godine. Priznajemo da još postoje ozbiljne prepreke napretku regije kao cjeline a koje treba rješavati s više hrabrosti i političke volje sviju. Izražavamo nadu da će Europsko vijeće odlučiti o pristupnim pregovorima za Skopje a naglašavamo proces liberalizacije viza za Kosovo. I dalje smo predani procesu unutarnjih reformi a posebnu pozornost pridavat ćemo našim mladima i podržavati konkretne inicijative koje jačćaju regionalnu suradnju- ističe se u zaključcima sudionika ovogodišnjeg sastanka „Brdo Brijuni procesa“ donešenim nakon konstruktivne rasprave na sastanku koji je danas održan u Kneževu dvoru u Dubrovniku.

Lideri osam zemalja regije europskog jugoistoka priznaju loše stanje infrastrukture koje je u regiji ozbiljna prepreka rastu gospodarstva a ključne projekte kao što su završetak Jadransko- jonske autoceste, željezničke pruge Munchen- Ljubljana- Zagreb-Beograd-Istanbul vidimo kao europske projekte iz svih aspekata planiranja i financiranja. Lideri ističu kako će potaknuti EK da ojača planiranje strateške infrastrukture te da će podržati regionalne projekte n a otvaranju južnog plinskog koridora te priznaju plinovod IAP-TAP i Južni tok u skladu s EU-energetskom politikom.                              Ahmet KALAJDŽIĆ

http://dubrovacki.hr/clanak/64933/foto-ni-maro-i-baro-nisu-smjeli-gledati-frau-merkel

761
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.