Autor: admin
Datum objave: 23.02.2014
Share
Komentari:


Knjiga Lobiranje i diplomacija

djelo Petre Petrić

Knjiga Lobiranje i diplomacija

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=378:predstavljanje-knjige-lobiranje-i-diplomacija&catid=19:skupovi&Itemid=127

Predstavljanje knjige »Lobiranje i diplomacija«

U Hrvatskom povijesnom arhivu održano je predstavljanje knjige Petre Petrić Lobiranje i diplomacija. Zastupnik Plenković bio je jedan od uvodničara

 

Knjiga je posvećena tehnikama političkog komuniciranja, a kao primjer analizirano je lobiranje hrvatske diplomacije za rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda o okupiranim područjima u Hrvatskoj iz 1994. i 1995. godine.

 

Plenković je govorio o tome kako je prije 20 godina angažiranom i koordiniranom diplomatskom akcijom Hrvatska uspjela u rezoluciju Opće skupštine ugraditi sve bitne sastavnice koje su zajamčile teritorijalnu cjelovitost Hrvatske te stvorile preduvjete za oslobađanje okupiranih područja i mirnu reintegraciju.

 

Iz perspektive zastupnika u Europskom parlamentu pojasnio je lobističke aktivnosti koje se odvijaju  u Bruxellesu u kontekstu usvajanja zakonskih akata Europske unije.

 

Na predstavljanju su govorili bivši ministar vanjskih poslova dr.Mate Granić, saborski zastupnik dr. Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog društva lobista Natko Vlahović i autorica knjige.





Europarlamentarac Andrej Plenković o BiH

http://www.vecernji.ba/rezolucija-eu-za-bih-politicki-je-okvir-za-njenu-buducnost-922873

Rezolucija EU za BiH politički je okvir za njenu budućnost

Za rezoluciju je bilo 468 zastupnika, a protiv samo 80 stoga Lagumdžijina teza o glasovima EU desnice ne stoji

 

Kakva je budućnost rezolucije Europskog parlamenta o BiH? Koliko ona obvezuje visokog predstavnika Valentina Inzka? Koliko će se na njoj temeljiti politika EU-a prema BiH? - samo su neka od pitanja o kojima u intervjuu za Večernji list govori zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

 

Što nakon rezolucije? Koliko ona može biti temelj za politiku Europske komisije i općenito EU-a prema BiH?

 

Rezolucija će imati utjecaj na formiranje stavova izvršnih institucija EU-a prije svega Europske komisije. Ona predstavlja jasnu političku poruku i volju političkih skupina u Europskom parlamentu o aktualnom stanju u BiH. Osim što izražava zabrinutost za nepostojanje konsenzusa o ustavnim reformama, isto tako prepoznaje i određena kretanja koja opstruiraju dogovor, bilo da je riječ o procesima centralizacije ili retorici koja dovodi u pitanje opstojnost BiH. Stoga je dobro da je Europski parlament poslao važnu poruku decentralizacije, ravnopravnosti, načela federalizma i legitimnog predstavljanja u institucijama kako bi se osigurao put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

 

Možemo li očekivati inicijativu glede njezine provedbe?

 

Njen utjecaj će sigurno biti značajan za dijalog koji se vodi između političkih čelnika u BiH. Decentralizirani ustroji država i federalni modeli su uobičajena pojava u nizu zemalja EU. Stoga nema nikakvog razloga da se takva europska ustavnopravna praksa ne bi mogla primijeniti i u složenoj zemlji poput Bosne i Hercegovine.


1026
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.