Autor: admin
Datum objave: 13.09.2014
Share
Komentari:


Koliko je djetetu potrebno sna?

Ritam budnosti i spavanja reguliran je ritmom dana i noći

Koliko je djetetu potrebno sna?

http://www.klokanica.hr/jaslicka-dob/razvoj-u-2-i-3-godini/koliko-je-djetetu-potrebno-sna-711?utm_campaign=Partnerski+portali&utm_medium=Widget&utm_source=Vecernji

Spavanje je osobito važno za djecu jer izravno utječe na psihički i fizički razvoj. Ritam budnosti i spavanja reguliran je ritmom dana i noći, a usklađivanje ova dva ritma započinje otprilike šest tjedana po rođenju djeteta. Ciklusi spavanja uspostavljaju se nakon tri do šest mjeseci, a prema nekim istraživanjima djeca 40 posto djetinjstva provedu spavajući

Zašto je važno spavanje?­­+

Spavanje je dio našeg života, sva živa bića trebaju san, a osobito je važan za djecu jer izravno utječe na psihički i fizički razvoj. Tijekom budnosti postupno se narušava fiziološka ravnoteža u organizmu pa je spavanje nužno kako bi se ta ravnoteža ponovno uspostavila. Ritam budnosti i spavanja reguliran je ritmom dana i noći. Usklađivanje ova dva ritma započinje otprilike šest tjedana po rođenju djeteta, a ravnomjerni ciklusi uspostavljaju se nakon tri do šest mjeseci. Do druge godine, većina djece više vremena provede spavajući, a prema nekim istraživanjima, 40 posto djetinjstva provedu spavajući.

Postoje dvije vrste sna:  NON-REM faza ili pasivni san za vrijeme kojeg je pojačana opskrba mišića krvlju, energija se pohranjuje, tkivo se obnavlja i raste, izlučuju se hormoni za rast i razvoj te REM faza ili aktivni san za vrijeme kojeg je mozak aktivan i u kojem sanjamo. Tijelo nam je mirno, disanje i puls su nepravilni.

Bebe provedu 50 posto vremena u svakoj od ovih faza koje se izmjenjuju otprilike svakih 50 minuta. U prosjeku, u dobi od šest mjeseci REM faza zauzima oko 30 posto sna. Kad dijete dosegne predškolsku dob, faze se izmjenjuju otprilike svakih 90 minuta.

1042
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.