Autor: admin
Datum objave: 17.03.2018
Share


Kolinda putuje u Južnu Ameriku, sastat će se s popovima, časnama i Hrvatima koji tamo žive

Ukupan broj pripadnika hrvatske zajednice svih generacija kreće se između 200 i 250 tisuća u svakoj od te dvije države, dok ih je u Brazilu 30-ak tisuća.

Kolinda putuje u Južnu Ameriku, sastat će se s popovima, časnama i Hrvatima koji tamo žive

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-putuje-u-juznu-ameriku-sastat-ce-se-s-popovima-casnama-i-hrvatima-koji-tamo-zive/1031146.aspx

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović putuje u subotu u Južnu Ameriku gdje će posjetiti Argentinu, Čile i Brazil do 20. ožujka, dijelu svijeta u kojemu živi jedna od najbrojnijih hrvatskih zajednica.

Osim jačanja bilateralnih odnosa s ključnim državama u Južnoj Americi, jedan od bitnih naglasaka ovih posjeta je susret s hrvatskom zajednicom koja je izrazito brojna u Argentini i Čileu, rekao je visoki dužnosnik iz ureda predsjednice.

Ukupan broj pripadnika hrvatske zajednice svih generacija kreće se između 200 i 250 tisuća u svakoj od te dvije države, dok ih je u Brazilu 30-ak tisuća.

Posjeta hrvatskog predsjednika Argentini nije bilo od 1994., kada je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman posjetio tu zemlju, a kad je riječ o Čileu zadnji je tamo bio predsjednik Stjepan Mesić 2005.

Osim s predstavnicima hrvatske zajednice, s kojima će se sastati u sve tri zemlje, predsjednica će se susresti s predsjednikom Argentine, Čilea i guvernerom Sao Paula te tamošnjim gospodarstvenicima.

Službeni posjet Argentini

Po dolasku u nedjelju u službeni posjet Argentini, prvoj postaji na njezinoj turneji, Grabar-Kitarović odmah će se uputiti na hodočašće hrvatske zajednice u mjestu Lujan gdje će se također sastati s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Zatim će se u mjestu Cortinesu sastati s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

U ponedjeljak je previđen sastanak s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem te potpredsjednicom Gabrielom Michetti. Istoga dana, Grabar-Kitarović dobit će od gradskog vijeća priznanje počasne građanke Buenos Airesa.

Predsjednica će također uručiti odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatske zajednice u Argentini.

U utorak će nazočiti otvaranju Argentinsko-hrvatskog poslovnog foruma u Buenos Airesu te se susresti s istaknutim gospodarstvenicima u organizaciji Hrvatsko-argentinske gospodarske komore. U izaslanstvu HGK-a koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 tvrtki.

Posjetit će u La Plati policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije, te održati predavanje u Institutu CARI.

Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju.

Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH.

  Službeni posjet Čileu

U četvrtak predsjednica putuje u Čile gdje će sudjelovati na gospodarskom forumu u Santiago de Chileu te se susresti s predstavnicima tamošnje hrvatske zajednice. Na forumu će sudjelovati predstavnici 16 hrvatskih tvrtki.

Sastanak s predsjednikom Čilea Sebastianom Pineraom, čija će se predsjednička inauguracija održati u nedjelju, predviđen je za petak, a istog dana je organizirana svečanost uručivanja odličja Republike Hrvatske hrvatskoj zajednici u Santiagu .

Predsjednica će u subotu i nedjelju posjetiti i hrvatske zajednice u Punta Arenasu i Antofagastiju.

Radni posjet Brazilu

U radni posjet Brazilu predsjednica će otputovati u ponedjeljak ujutro gdje će se poslijepodne sastati s guvernerom Sao Paula, dijela Brazila u kojem je hrvatska zajednica najbrojnija, i hrvatskom zajednicom.

U utorak se sastaje s predsjednikom Industrijske federacije države Sao Paula i tamošnjim uglednim gospodarstvenicima, čime i završava njezin posjet Južnoj Americi.

Prvi put nakon Tuđmana: Predsjednica ide u Argentinu, Čile i Brazil, proglasit će je počasnom građankom Buenos Airesa

https://direktno.hr/direkt/prvi-put-nakon-tudmana-predsjednica-ide-u-argentinu-cile-i-brazil-proglasit-ce-je-pocasnom-gradankom-buenos-airesa-115490/

Kako doznajemo iz Ureda predsjednice, Kolinda Grabar Kitarović ide na službeni put u Latinsku Ameriku, gdje će od 11. do 20. ožujka posjetiti Argentinu, Čile i Brazil. To je prvi put da  netko iz hrvatskog državnog vrha nakon pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, ide u posjet tom dijelu svijeta u kojem živi brojna hrvatska dijaspora. Osim s predstavnicima hrvatske zajednice, predsjednica će se susresti s predsjednikom Argentine, Čilea i guvernerom Sao Paula te tamošnjim gospodarstvenicima.

Posjet počinje u Argentini, sudjelovanjem u hodočašću hrvatske zajednice u mjestu Lujan gdje će se predsjednica susresti  s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate iz mjesta Cortines.

Hrvatska predsjednica postaje 'počasni građanin Buenos Airesa'

U ponedjeljak, 12. ožujka, doznajemo na Pantovčaku, planiran je susret s predsjednikom Argentine Mauricijom Macrijem te potpredsjednicom Gabrielom Michetti. Istog dana, Grabar Kitarović bit će uručeno priznanje 'Počasni građanin Buenos Airesa'. Predsjednica će također uručiti odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatske zajednice u Argentini.


President of Argentina

https://en.wikipedia.org/wiki/President_of_Argentina

Mauricio Macri

https://en.wikipedia.org/wiki/Mauricio_Macri

Casa Rosada

https://turismo.buenosaires.gob.ar/en/atractivo/casa-rosada


President of Chile

https://en.wikipedia.org/wiki/President_of_Chile

Sebastián Piñera

https://en.wikipedia.org/wiki/Sebastián_Piñera

Sebastián Piñera takes Chile’s Presidential office today

http://santiagotimes.cl/2018/03/11/sebastian-pinera-takes-chiles-presidential-office-today/


President of Brazil

https://en.wikipedia.org/wiki/President_of_Brazil

Michel Temer

https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Temer

List of Presidents of Brazil

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Presidents_of_Brazil

https://www.theguardian.com/world/2017/oct/17/accused-of-graft-popularity-near-zero-so-why-is-brazils-president-still-in-office




662
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.