Autor: Nada Far
Datum objave: 20.08.2013
Share
Komentari:


KOME ZVONA ZVONE?

U stvarnost ju je vratio plač djeteta


Dok su crkvena zvona nadglasavala cvrčke  i vesele dječje glasove  mlada  se majka pitala  kome zvona zvone. S terase je gledala kako se more ljuljuška, kako treperi  u svojoj samodopadnosti . Kako galebovi krešte,kako toplina zraka titra,a maestral lomi valove. Iza prozirnih oblaka tražila je lice, koje se smiješi,  koje joj govori o vrelini zagrljaja, o njihovim još neispričanim pričama.Koje joj govori, govorom ljubavi, o strasti življenja i stvaranju sjećanja.Koje joj govori da uhvati trenutak prije žaljenja za prolaznošću.

 U stvarnost ju je vratio plač  djeteta.

Otac  prekriven smokvinom sjenom stajao je na vratima.Gledao ju je kako podiže dijete u naručje, kako ga ljubi i umiruje, kao što ju  je on ljubio.Stresao se od žive ljubavi prema svoj djevojčici, kojoj još treba  zaštita.Nad koju je razapeo svu snagu i vjeru .Nije se mirio s prolaznošću,osjećajući koliko je  snažan, izgrađen i osviješćen, makar život neumoljivo ide dalje i njegova djevojčica ima djevojčicu…

I  nije više malena. 

Osjeća da ju mora zaštititi od  neotesanka, koji mu ni na čemu nije zahvalan, koji mu u lice govori da će  sam stvoriti život za svoju obitelj.Da će ih odvesti na otok. Odvest će njegovu djevojčicu?! On mu je pred oltarom predao svoju malenu,  dao krov nad glavom, gurnuo kruh u ruke.Sve mu dao, a ništa  tražio.Samo da mu dopusti da i dalje bude otac krhkoj mladoj ženi koja ne zna za težinu življenja ni za probleme, koje život nosi.Koju je život izvukao iz školskih klupa i ugurao u majčinstvo.Nije se predavao ,čvrsto držeći uzde.A promjene su uhvatile kas.I nisu popuštale.

Iz dvorišta se čula buka motora.Ante je došao na par dana da ih vidi, da bude s njima.Potrčala je niz stepenice i bacila mu se u zagrljaj prije no što se  buka motora stišala.Čula je otkucaje srca. Nije mogla odrediti čije.Zar je to važno?Kraićkom oka uhvatila je očevu siluetu.Nešto joj nije dalo da duboko udahne, ni da osvijesti miris novog muškarca, a da ne povrijedi  starog.Ugurana u procjep između dvojice,do kojih joj  je stalo na drugačije načine, nije  se snalazila ni znala kako da izgradi most do ceste po kojoj će svi moći koračati.

Na kojoj će za svakog biti smijeha.

Dok je uspavljivala dijete, Ante je otišao s prijateljima na piće.Trzala se na svaki zvuk motora, misleći da se vraća.Čekajući ga  brojala je otkucaje crkvenog zvona. I pitala se zašto je zvuk drugačiji od onog s  njihovog vjenčanja.Toplina noći i glazba iz obližnjeg kafića pravili su joj društvo. Sjenasta, sumorna sumaglica uvlačila se u sobu.Čula je oca kako se prepire s majkom.

„Pusti ih, neka sami izgrađuju svoj put…Zamjerit ćeš mu se, pa nećemo moći vidjeti ni nju, ni unuče !“govorila je majka.

„Ma što je tebi, zar ne vidiš, da se zabavlja cijelu noć, a kao došao vidjeti dijete i nju?!Moš mislit!Neću dozvoliti, da ju povređuje!“

„Miješanjem ćeš  sve pogoršati!Što ti to treba?“Misliš li da će ti biti lakše pognuti glavu i izglađivati stvar?“

„Ne! Ona će shvatiti.To je moja krv.Neću dopustiti da potrati život uz takvog čovjeka!“

 Ante  nije dolazio.

Umjesto njega došao je dan.Bojala se izaći iz sobe.Bojala se očeva pogleda.Bojala se da se Anti nešto dogodilo.Bojala se za  djevojčicu koja je, osjećajući njenu muku,  tužno plakala.Onda je čula oca i Antu kako se svađaju.Otac je vikao.Između naleta vjetra i šuškanja lišća loze uhvatila je pokoju riječ;odgovornost, poštovanje,zrelost.Vikao je i Ante:mladost, opuštanje,druženje, što je tu loše?

Ante je uletio u sobu, zgrabio neotvorenu torbu i rekao:“Odlazim iz ovog ludila, ne mogu podnijeti da mi toliko komandira i određuje život!“Pokušala ga je zaustaviti,a on je vičući da se više nikad neće vratiti u kuću njenog oca odlazio.Djevojčicu nije ni pogledao.Suze su joj se slijevale niz lice, dok je čula  komešanje i majčin krik:“Nemoj, pusti ga!“

„Kao što sam ti govorio, on nije za tebe, razorit će te.Ti si gradsko, nježno dijete, koje je uletjelo u brak s grubim i nezrelim otočaninom.Ne vidim da će se promijeniti. I sama vidiš da ignorira brak, dijete, tebe.Nemoj mi reći da te voli!“uvjeravao ju je otac.Šutjela je i osjećala  da je istina na pola puta.Dvoumila se .Čas je mislila kako to može, a onda bi ju obavila tuga koja je govorila da ne može.Bol koju je osjećala kad god bi pogledala dijete nije mogla zanemariti,gurnuti u stranu.

„Odluke donosimo nošeni  zaljubljenošću, strašću i nesnalaženjem u okolnostima koje nam nameće život.Ni  jedna odluka nije bez rješenja.Samo su rješenja koji put više trnovita, a koji put manje ,“tješila ju je majka.

„Ne, ne znam kako ću pred oca, kako mu reći da je on moj suprug i da ga volim?!“tiho je prozborila,gledajući usnulu djevojčicu.

„Da, nije si ostavio manevarski prostor, a tebi nije  dao izbor.Govorila sam mu, ali nije slušao!Bez obzira kakva će biti tvoja odluka, znaj da te volimo.Svatko na svoj način.“

Marija se vratila suprugu.Znala je da je presjekla pupkovinu kojom je bila vezana s ocem.Znala je da njegovo srce krvari, a znala je da se to moralo dogoditi.Boljelo je i nju.Sjetno se prisjećala  kako joj je otac pjevao, nosio  na ramenima,učio tenis,vodio na klizanje…

 Duboku, istinsku povredu pospremio je u dubinu bića.Nije prihvaćao da je sam sebe povrijedio.A priznati svoje slabosti graniči s odustajanjem od sebe , dostojanstva i svoje osobnosti.Znao je da mu tada ne bi ništa ostalo.

A još je živ.

Povukao se u svoju ljušturu, ne dopuštajući nikom da mu se približi.Patnja je sve odguravala i borila se sa svakim osmijehom, svakom zrakom svjetla.Pogled mu je bio sve više zamućen.Volio je vidjeti fatamorganu u kojoj mu Marija trči u susret.Volio je gledati  naličje života koje je ponos podržavao.

Zvona su i dalje zvonila dopuštajući vrijeme i pozivajući na oprost i ljubav...

                                                                                                                                               

 

963
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.