Autor: admin
Datum objave: 05.02.2018
Share


Komemoracija za odvjetnika Marijana Hanžekovića u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

sudac-arbitar pri Arbitražnom sudu Slovenske gospodarske komore i sudac-arbitar Europskog arbitražnog suda u Strasbourgu

Komemoracija za Marijana Hanžekovića u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

http://www.hok-cba.hr/hr/komemoracija-za-marijana-hanzekovica-u-hrvatskoj-odvjetnickoj-komori

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatske odvjetničke komore 1. veljače 2018. od preminulog odvjetnika i bivšeg predsjednika HOK-a Marijana Hanžekovića oprostili su se njegovi kolege odvjetnici,  suradnici i prijatelji.

Predsjednik HOK-a Robert Travaš govorio je svemu što je Marijan Hanžeković napravio za odvjetništvo u Hrvatskoj, o njegovoj dugogodišnjoj odvjetničkoj karijeri a osvrnuo se i na njegovu svestranost i angažmane u drugim brojnim područjima.

Uz predsjednika HOK-a o Marijanu Hanžekoviću govorili su i predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb Josip Šurjak, zatim Damir Metelko iz OD Hanžeković i partneri, dugogodišnja poslovna tajnica HOK-a Biserka Barac, ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, te bivši slovenski ministar pravosuđa i bivši predsjednik Odvjetničke komore Slovenije MIha Kozinc. 


Komemoracija za odvjetnika Marijana Hanžekovića u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/komemoracija-za-odvjetnika-marijana-hanzekovica-u-hrvatskoj-odvjetnickoj-komori/6992271/

Govoreći o Hanžekovićevom odvjetničkom angažmanu, spomenuo je da je bio sudac-arbitar pri Arbitražnom sudu Slovenske gospodarske komore i sudac-arbitar Europskog arbitražnog suda u Strasbourgu, a bio je i stalni predstavnik HOK-a pri Međunarodnoj odvjetničkoj komori.

- Na Konferenciji odvjetnika u Zadru, održanoj u svibnju 1989. godine, prikazao je razvitak odvjetništva u budućnosti i oblike obavljanja odvjetništva kroz odvjetnička društva i zajedničke odvjetničke urede te je ta njegova vizionarska ideja prvi put ugrađena u Zakon o odvjetništvu koji je stupio na snagu 1994. godine - kazao je Travaš i naglasio kako je izgradnja Hrvatskog odvjetničkog doma plod financijskih znanja i sposobnosti Marijana Hanžekovića bez kojeg Komora ne bi bila postavljena na solidne financijske osnove koje i danas jamče potpunu neovisnost odvjetništva.

Travaš se osvrnuo i na Hanžekovićevu svestranost i naveo kako je napravio puno dobrih i plemenitih stvari o kojima nije volio javno govoriti, već je samozatajno pomagao i stipendirao, podržavao znanost, umjetnost i sport te brinuo o kulturnoj baštini.

- Za vrijeme Domovinskog rata dao je svoj puni doprinos kroz rad Kriznog stožera HOK-a i Hrvatske odvjetničke zaklade, prikupljajući sredstva za pomoć stradalim i prognanim odvjetnicima i njihovim obiteljima - naveo je predsjednik HOK-a te spomenuo i Hanžekovićevu ljubav prema sportu, od košarke, preko jedrenja u koje se zaljubio 1987. kada je jedrilicom preplovio Atlantski ocean, nogometa do letenja.

- No, Marijan je u sportu najviše poznat kao podupiratelj i donator atletskog mitinga "Hanžekovićev memorijal" koji je nastao u čast velikog hrvatskog atletičara, njegovog strica Borisa Hanžekovića - rekao je Travaš, napominjući da potječe iz stare i ugledne hrvatske obitelji te da se trudio očuvati i promicati hrvatski nacionalni i kulturni identitet i proširivati obiteljsku zbirku umjetnina.

- Marijan Hanžeković bio je svestran čovjek, iznimno uspješan u svim područjima kojima se bavio, od prava i sporta do kulture i medija. Zalagao se za slobodno, tolerantno, pluralističko i otvoreno društvo. Bio je intelektualac širokih pogleda, otvorenog svjetonazora i protivnik svake isključivosti - kazao je o kolegi odvjetniku Robert Travaš. 

719
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.