Autor: admin
Datum objave: 26.08.2015
Share


Koncertom DSO-a otvara se III. Međunarodni glazbeni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'

Festival će se održavati od 26. kolovoza do 22. rujna u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Koncertom DSO-a otvara se III. Međunarodni glazbeni festival "Dubrovnik u pozno ljeto"

http://dubrovacki.hr/clanak/77578/koncertom-dso-a-otvara-se-iii-medunarodni-glazbeni-festival-dubrovnik-u-pozno-ljeto

Festival će se održavati od 26. kolovoza do 22. rujna u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra koncertima u Kneževu dvoru, osim spomenutog koncerta otvaranja koji će se održati u Franjevačkog crkvi.

Otvorenje trećeg po redu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto održat će se u srijedu, 26. kolovoza 2015. koncertom u Franjevačkoj crkvi, s početkom u 21 sat.

Koncertom će ravnati austrijski dirigent, glazbeni direktor festivala maestro Christoph Campestrini, a uz Dubrovački simfonijski orkestar će nastupiti Akademski zbor Pro musica i Zbor studenata glazbene umjetnosti Mostar, dok će kao solisti nastupiti sopranistica Nikolina Pinko Behrends, mezzosopranistica Janja Vuletić , tenor Domagoj Dorotić i bas bariton Matija Meić.

Na programu je Vivaldijeva Gloria, Mahlerov Adagietto iz simfonije br.5, te Mozartovi Laudate dominum iz Vesperae Solennes i Misa u C duru, KV 317 „Krunidbena“.

Festival će se održavati od 26. kolovoza do 22. rujna u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra koncertima u Kneževu dvoru, osim spomenutog koncerta otvaranja koji će se održati u Franjevačkog crkvi.

U prethodne dvije godine, festival je ugostio brojne domaće i međunarodno priznate umjetnike, a u istom duhu nastavlja i ove godine pružati građanima Dubrovnika i njegovim posjetiteljima kvalitetna kulturna događanja i po završetku Ljetnih igara.

I ove godine festival se ističe svojim bogatim programom koji obuhvaća razne glazbene stilove. Preko Vivaldija, Mahlera, simfonijskog programa, filmske glazbe i recitala, u prekrasnom ambijentu Kneževa dvora, ovi koncerti su nezaboravna slika Grada pred sam smiraj ljeta.

Osim spomenutih izvođača na festivalu će nastupiti jedna od najboljih hrvatskih mladih pijasnistica Martina Filjak, slovački pijanist Marian Lapšansky, austrijski violinist Danijel Froschauer, violinistica Đana Kahriman i violist Marko Genero. Koncertima će također ravnati i australski dirigent Nicholas Milton, njemački dirigent Stefan Sanderling i kineski dirigent Renchang Fu.

Festival uključuje i nekoliko recitala: Ciganska duša sopranistice Nikoline Pinko Behrends, pijanistice Stefani Grbić i violinistice Đane Kahriman; Romantična gitara Dubrovačkog gitarskog trija i sopranistice Nine Kobler; recital brazilskog violinista Christiana Rodriguesa, te Jazzy Bach u izvedbi pijanista Matije Dedića i gitarista Darka Jurkovića Charlieja. Kao i prethodnih godina, ostvarit će se suradnja s Laus akademijom Dubrovnik, a koncerti na kojima nastupaju francuski flautists Patrick Gallois i violinist Diego Tosi organizirani su u okviru manifestacije Rendez-Vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Sve informacije dostupne su na web stranici DSO-a: www.dso.hr, gdje je moguće i internet kupnjom nabaviti ulaznice. Karte se također mogu kupiti u uredima Orkestra u Slanici radnim danom do 14 sati, u turističkoj agenciji Perla Adriatica na Pločama, u turističkoj agenciji TIC na Stradunu, u KIC Luža, te redovno jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja.

Festival su pomogli Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Jadranski luksuzni hoteli, Zračna luka Dubrovnik i Valamar hoteli. d.v.


MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL DUBROVNIK U POZNO LJETO

http://web.dso.hr/hr/


Otvaranje Festivala

http://web.dso.hr/hr/koncerti-i-ulaznice/koncerti/kolovoz/205-otvaranje-festivala

26.08. Srijeda Franjevačka crkva u 21 sat Dubrovački simfonijski orkestar

Akademski zbor Pro Musica Mostar  Zbor studenata glazbene umjetnosti Mostar

Christoph Campestrini, dirigent

Nikolina Pinko Behrends, sopran Janja Vuletić, mezzosopran Domagoj Dorotić, tenor Matija Meić, bas bariton

A. Vivaldi Gloria, RV 588

G. Mahler Adagietto, iz simfonije br. 5

W.A. Mozart Misa u C duru, KV 317 ‘Coronation’

Christoph Campestrini

http://www.christophcampestrini.com/bio_e.htm


Večer filmske glazbe i J.Strauss 28.08. Petak Knežev dvor u 21 sat

Christoph Campestrini, dirigent

Večer filmske glazbe & J. Strauss

Horner: Music from Titanic P. Mascagni: Intermezzo, iz Cavaleria rusticana

Wiliams: Theme from Schindler`s List H. Mancini: Tribute to Mancini

N. Rota: The Godfather A. Piazolla: Libertango Johann Strauss:Ouverture Die Fledermaus   Kaiserwalzer  Annen-Polka An der schönen blauen Donau Walzer Leichtes Blut

http://web.dso.hr/hr/koncerti-i-ulaznice/koncerti/kolovoz/206-vecer-filmske-glazve-i-j-strauss


Ciganska duša 29.08. Subota Knežev dvor u 21 sat

Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto

Recital: Ciganska duša Nikolina Pinko, sopran Đana Kahriman, violina Stefani Grbić, klavir

C. Saint Saens, A. Dvorak, M. De Falla, G.Bizet, E. Cosetto, R. Strauss, Kolman, B. Papandopulo, Lecuona

http://web.dso.hr/hr/koncerti-i-ulaznice/koncerti/kolovoz/208-ciganska-dusa


U 2015. godini, Dubrovački simfonijski orkestar slavi svoju devedestu obljetnicu postojanja. Kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, orkestar nastavlja nastupati u jedinstvenim ambijentima svoga grada kao što su atrij Kneževa dvora, gradske crkve i trgovi. Dubrovački simfonijski orkestar također nastavlja nastupati s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretirajući djela majstora baroka, klasike i romantike, ne samo u Dubrovniku, već i na svojim turnejama diljem svijeta.

Orkestar u Dubrovniku u kontinuiranom je djelovanju od 1924. godine, u početku u polu-profesionalnoj organizaciji, a potom u punom profesionalnom sastavu. Dubrovački simfonijski orkestar nastavlja dugu i značajnu glazbenu tradiciju koja se već razvila u razdoblju Dubrovačke republike (1358.-1808.). Orkestar, u to vrijeme pod imenom Dubrovački orkestar osnovali su mladi entuzijasti, maturanti Gimnazije u Dubrovniku. Originalno ime orkestra (Dubrovački orkestar) 1925. je promijenjeno u Dubrovački filharmonijski orkestar. Početnih godina sve veći broj mladih glazbenika i profesionalaca postaju članovi Orkestra, te izvode složenija glazbena djela s poznatim dirigentima: Tadeusz Sygietynski, Josef Vlach Vruticky te praizvode djela poljsko-dubrovačkog skladatelja Ludomira Michaela Rogowskog. Svjesni raznovrsnosti turističke publike grad Dubrovnik, uz potporu članova Orkestra, 1946. osniva Gradski orkestar Dubrovnik koji je bio profesionalno glazbeno tijelo te kao takvo i glavni nositelj glazbenih djela programa na Dubrovačkim ljetnim igrama (osnovanim 1950.). Kratko vrijeme 1980-tih, Orkestar je nosio naziv Dubrovački festivalski orkestar da bi 1992. zadnji put promijenio svoje ime u današnji naziv Dubrovački simfonijski orkestar.

Članovi orkestra akademski su glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegova lista koncerata jako je duga, uključujući turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Dubrovački simfonijski orkestar surađivao je s poznatim imenima: Lovro von Matačić, Antonio Janigro, Zubin Mehta, Kiril Kondrashin, Ernst Marzendorfer, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Anton Nanut, David Ojstrah, Lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Svjatoslav Richter, Henryk Szeryng, Uto Ughi, Christoph Eschenbach, Stefan Milenkovich, Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič, Dunja Vejzović, Ruža Pospiš Baldani, Monika Leskovar, Radovan Vlatković, Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Julian Rachlin, Michel Legrand, Alun Francis, Maxim Fedotov, Maxim Vengerov, Nicholas Milton, Christoph Campestrini ...

U posljednjih par godina, Dubrovački simfonijski orkestar nastupao je u najprestižnijim dvoranama svijeta: Kennedy Center - Washington, New York, Seattle, Lisinski – Zagreb, Chateu Veves, Versailles, Basel, Medan – Jakarta, Musikverein Goldener Saal – Beč. 2005. godine Dubrovački simfonijski orkestar nagrađen je prestižnom nagradom „Milka Trnina“.



Dodjelom Nagrade Orlando i koncertom svečano zatvorene 66. Igre

http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/novosti/dodjelom-nagrade-orlando-i-koncertom-svečano-zatvorene-66-igre  

66. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su ispred crkve sv. Vlaha sinoćnjim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa, s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando Hrvatskim baroknim ansamblom te sopranisticom Monikom Cerovčec. Koncertu je prethodila svečana dodjela Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, a ovogodišnji laureati su mladi dubrovački glumac Nikola Baće te njemački Kvartet Henschel.

66. Igre okupile su gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika izveli 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa. Ove godine zabilježen je porast od 10.05 % u prodaji ulaznica putem interneta u odnosu na prošlu godinu, kao i porast agencijske prodaje. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 246  predstavnika domaćih i stranih medija. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji „Google Analytics“ zabilježeno je 33.000 jedinstvenih posjetitelja.

Svečana dodjela nagrade Orlando

http://www.dubrovnik-festival.hr/multimedia/gallery/66-igre-svečana-dodjela-nagrade-orlando  

Završni koncert

http://www.dubrovnik-festival.hr/multimedia/gallery/66-igre-završni-koncert  

Završna konferencija za novinare

http://www.dubrovnik-festival.hr/multimedia/gallery/66-igre-završna-konferencija-za-novinare

877
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.