Autor: redakcija
Datum objave: 04.10.2011
Share
Komentari:


"Kosztolányi Dezső",mini festival teatra u Subotici

SHOWCASE



KOSZTOLÁNYI SHOWCASE

Subotica, 4. oktobar, 2011. 

mini festival Pozorišta "Kosztolányi Dezső"

Prvi Showcase program Pozorišta “Kosztolányi Dezső"

Pogledajte i Vi šestogodišnji rad za tri dana.

Režije Andraša Urbana u našem Festivalu u hronološkom redu.

Jedinstvena prilika!
"...Savetujem svojima, svojim kolegama, prijateljima.......... da tih dana otputuju u Suboticu..." (Jovan Ćirilov, umetnički direktor BITEFa) 

21. oktobar, petak 

16.00 - BRECHT - THE HARDCORE MACHINE
20.30 - URBI ET ORBI

22. oktobar, subota
16.00 - TURBO PARADISO
20.30 - THE BEACH

23. oktobar, nedelja 

16.00 – Oto Tolnai: KIŠINJEVSKA RUŽA
20.30 - MARTA BEREŠ – ONE-GIRL SHOW

Donator: Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine 

Koprodukcioni partner: Udruženje "MASZK"
- Ulaznice su po predstavi 200 dinara za odrasle, a 100 za studente i penzionere.
- Ako želite pogledati sve predstave, možete kupiti paket-ulaznice za 500 (odrasli) i za 300 (studenti, penzioneri) dinara.

PREPORUKE:

Jovan Ćirilov

Umetnički direktor BITEFa

Obradovala me je vest da će „Kostolanji Deže“ u oktobru ove godine prikazati svoj šoukejs. Na ovim prostorima opus od pet živih predstava retka je pojava dostojna jednog šoukejsa. Jer taj opus je istovremeno raznolik, a ima i dosledni estetski, ideološki, ili, bolje rečeno, antiiodeološki stav. Savetujem svojima, svojim kolegama, prijateljima.............. da tih dana otputuju u Suboticu, na sever Bačke.

Josef Nadj

reditelj - koreograf
Pozorište “Kosztolányi Dezső” je zanimljiv, i uzbudljiv teatar, preporučujem ga svojim kolegama i svima ostalima.

Haris Pašović
reditelj

Nije ni malo pretjerano reci da je teatarska kompanija “Kosztolanyi Dezso” jedana od najvitalnijih u Evropi danas. U gradu na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije u kojem su koncentrisana sva najveca politička, socijalna, nacionalna, i kulturna pitanja današnje Centrane Evrope, jedna mala teatarska kompanija umjetnički intervenira u stavrnost fascinantnom hrabrošcu, originalno i umjetnički uzbudljivo. Niko ne zna koji su putevi talenta i uma Andraša Urbana. Svaka njegova predstava je prosvjetljuce iznenadjujuca. Njegova rediteljska umjetnsot je bez uzora, neuporediva je, neuhvatljiva, misteriozna, a opet doživljavam je kao blisku, toplu i razorno optimističnu. Glumci ove teatarske kompanije igraju u nekom urbanom transu. Oni su tehnički brilijantni ali to nije suština njihove umjetnost. Ono čime nas oni ostavljaju bez daha jesu njihov glumački intenzitet i njihova emocionala dubina. I taman kad me uvuku u svoj pomalo strašan iracionalni lavirint, i dovedu me na ivicu mog vlastitog straha, on me okupaju hladnim tušem svoje samoironije. Teatarska kompanija “Kosztolanyi Dezso” vodi gledaoca tamog gdje to niko drugi ne čini. Njihova umjetnost je najbolja vijest koja dolazi iz Centralne Evrope posljednjih nekoliko godina. To nije najbolja visest samo u kulturi Centralne Evrope. Oni su jednostavno najbolja vijest!


mr Ana Tasić
teatrolog

Smatram da je rad pozorišta „Deže Kostolanji“ od izuzetnog značaja, što je publika, kao i stručna javnost, potvrdila mnogo puta, na primer, kroz uspehe ovog pozorišta na brojnim pozorišnim festivalima, prevashodno u Srbiji i u Mađarskoj, ali i u Rumuniji, Nemačkoj, Indiji... Istovremeno smatram da rad pozorišta „Deže Kostolanji“ zaslužuje i veću afirmaciju, posebno izvan Srbije i Mađarske. Njihove predstave su vrlo inventivne, fizički snažne, izvođački superiorne, vizuelno upečatljive i pre svega vrlo autentične, u esteskom, ali i u društveno-političkom smislu. Ta vrsta scenske estetike se zaista retko sreće na evropskim scenama. U tom pogledu, mislim da treba raditi na promociji predstava pozorišta „Deže Kostolanji“ izvan granica Srbije i Mađarske jer visoki estetski dometi njihovog rada nameću odgovornost da se radi na njihovoj evropskoj afirmaciji, odnosno, mislim da na prostoru evropske kulturne scene itekako ima mesta za prepoznavanje značaja rada ovog pozorišta. Zbog svega toga smatram da bi program Showcase pozorišta „Deže Kostolanji“ pomogao na putu njihove šire, evropske, pa i vanevropske afirmacije i zato treba podržati njegovo održavanje. 




Prevod je obezbeđen.
Ulaznice: 024/555-255 ili 024/531-991, jegy@kosztolanyi.org
Blagajna pozorišta je otvorena radnim danima od 10-13 časova, i na danima predstave od 18.00 časova.




Zadržavamo pravo izmene programa.

s poštovanjem,
Pozorište Kosztolányi Dezső
www.kosztolanyi.org


Leiratkozás hoz, kérjük, kattintson ide.

1163
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.