Autor: Maja Bezjak
Datum objave: 22.09.2013
Share
Komentari:


KRUHA I IGARA..

U zemlji investicijskog smeća!


Posljednjih dana,ali već i prije, počela me opsjedati povijest zadnjeg razdoblja pred propast velikog rimskog carstva,koje je bilo obilježeno raskošnim svečanostima i igrama, dok je narod sve više gladovao, a to carstvo je trajalo i gradilo se stoljećima...

Ne pada mi na pamet našu malu zemljicu,koja se prostire na jednom od bogatijih i najljepših dijelova nekadašnjeg rimskog imperija, čija državnost traje tek dvadesetak i kusur godinica, uspoređivati s jednim od najvećih svjetskih carstava,ali ima neke neodoljive sličnosti koja se isto tako neodoljivo nameće.

Brzina kojom smo uspjeli u tako kratkom vremenskom periodu uništiti,bud zašto rasprodati ili pokloniti sve industrijske pogone,naše brendove,našu poljoprivrednu proizvodnju,baciti na koljena ono malo proizvodnje i obrta koji još postoji,stvoriti stotine tisuća mladih umirovljenika i nezaposlenih,a da nismo baš ništa novoga sagradili i dokazali da nismo samo rušitelji već i graditelji sigurne sadašnjice i budućnosti...eh to je neoprostivo!..

U zemlji koja ima stotinu i četrdeset i šest političkih stranaka,očekuje se i već neka politička zrelost i znanje upravljanja zemljom a ne samo želja za dolaskom na vlast,pa će nam onda pokazati šta znaju!

 A što znaju svi koji su do sada vladali?

Znaju stvarati ogroman upravljačko administrativni aparat sa bujnom zamumuljenom legislativom,koja je otjerala i malo onih koji su željeli pokrenuti i uložiti svoj kapital u proizvodnju i radna mjesta,zagorčavali su život svima u realnoj proizvodnji,koji hrane državni proračun.Obrtništvo je bačeno na koljena.

Tko će onda namiriti izdvajanja za izmišljene kategorije primatelja visokih mirovina lažnih umirovljenika,lažnih branitelja,lažnih menađera propalih poduzeća,visoko rangiranih državnih dužnosnika i tko da sve nabroji sve one koji su do sada ovu državu koštali silne milijarde, a mnogi su je i zadužili za vrtoglave milijarde i kamate koje nas pritišću?.

Ali šta još najbolje znaju? 

Znaju priređivati proslave,svečanosti,svakih nekoliko dana svaki sa svojom kolonom limuzina i vijencima putovati s jednog kraja zemlje na drugi,znaju za vrijeme rata baciti milijone na sjevernu tribinu stadiona u Maksimiru i nikom ništa!Znaju sagraditi pet Arena za rukomet i slično,Poljudski stadion je noćna mora,jer sve te velebne građevine su progutale silne novce a isplativost je hipotetska u našim gospodarskim prilikama.Skijaško natjecanje „Sniježna kraljica“ nije do sada iskazalo svoju isplativost dok guta milijone kubika vode,koja je u Zagrebu,prezaduženom gradu na vodi najskuplja,a da Žičara na Sljeme još uvijek ne radi.

Eh,sad ideja o gradnji novog nogometnog stadiona i kandidatura za Europsko prvenstvo 2020 godine,za koju opet naši vrli športski djelatnici lobiraju,postaje pitanje znanstvene fantastike.

Nitko nema pravo i dalje zaduživati ovaj narod, iako smo športski dokazano nadarena nacija,koju se uljuljkuje nogometnim i inim euforijama u snove o veličini,da zaboravi na svoj jad.

Ima li tu sličnosti s propašću rimskog carstva kad nije bilo kruha,ali je bilo igara?

U međuvremenu smo svrstani u investicijsko smeće!

 


   

 

1119
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.