Autor: admin
Datum objave: 11.08.2019
Share


Kurban-bajram počinje u nedjelju, 11. kolovoza i traje do četvrtka, 15. kolovoza

vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić uputio je iskrene čestitke reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i svim m uslimanima.

U povodu Kurban-bajrama koji počinje, u nedjelju, 11. kolovoza i traje do četvrtka, 15. kolovoza, vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić uputio je iskrene čestitke reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i svim muslimanima. U čestitki je između ostaloga istaknuo da „svako vjersko slavlje izgrađuje duhovno osobu vjernika, ali i javno mnijenje produhovljuje“, javlja ika.hr.


https://prigorski.hr/sutra-pocinje-kurban-bajram-najznacajniji-islamski-blagdan/


– Ovo naše vrijeme treba graditelja mira, suživota i tolerancije. Neka se to temelji u vjeri u Boga kojeg ispovijedamo i svjedočimo na ovim stranama živeći zajedno na istoj grudi i pod istim nebom – napisao je kardinal Puljić. Slavlje Kurban-bajrama, uz vjerski značaj žrtve, ima i socijalnu dimenziju, dodao je. Poželio je da Kurban-bajram „pridonese izgradnji boljih međuljudskih odnosa i spremnosti da zajedno gradimo u miru i jednakopravnosti našu budućnost iz vjere u Boga ovu našu BiH“.

Također se ispričao što neće moći nazočiti prijemu u povodu Kurban-bajrama te napomenuo da će u njegovo ime sudjelovati vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar.

Inače, Kurban-bajram je najznačajniji islamski praznik prinošenja žrtve. Dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana.Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava. Prema vjerovanju, oko 2000 godine pr. Kr. Bog je na zemlju poslao jednog svog roba na području Sumera, u gradu Uru, kada su se ljudi pokoravali svojim idolima i kipovima. Poslao ga je s Istinom u jednoga Boga. Taj čovjek bio je Ibrahim ili Abraham.

Sve do svoje najviše starosti, kada je već gubio nadu, nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Sarom. Tada su se odlučili na, u to vrijeme regularan običaj, kako mu Sara nije davala dijete, da nađe ženu koja će mu dati dijete. Bila je to Hagara ili Hadžera koja je rodila sina imenom Ismail ili Išmae a. s. On će biti praotac arapskog naroda.

Ali Ibrahima a.s je čekalo veliko iznenađenje. Dočekala su ga “trojica” i obavijestila da će Sara roditi dijete na što se ona nasmijala jer je znala da je prestara da rodi, na što su oni rekli da će ona roditi i da će to biti muško i da će ga nazvati Ishak a.s što na staro-hebrejskom znači smiješak. Od njega će poteći židovi. Ibrahim a. s. je sretno živio sve dok mu nije On zapovijedio da žrtvuje svojeg sina Ismaila a. s.

Ibrahim ga je krenuo poslušati, ali kada je Bog vidio da je Ibrahim a.s spreman svog prvorođenca Ismaila a.s ubiti radi samo zapovijedi koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umjesto Ismaila a.s postavio je ovna kao žrtvu. Od toga dana, pa sve do sad muslimani (oni koji su predani Božjoj volji) izvršavaju zapovijed žrtvovanja kurbana.


Vinko Puljić

https://hr.wikipedia.org/wiki/Vinko_Puljić

Vinko Puljić (Priječani, 8. rujna 1945.), hrvatski je bosanskohercegovački kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije.



Husein Kavazović

https://bs.wikipedia.org/wiki/Husein_Kavazović

Husein ef. Kavazović je trenutni reisul-ulema (veliki muftija) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca, od oca Hasana i majke Saime.

Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

Autor je većeg broja naučnih studija i knjiga iz različitih oblasti islamskih nauka, a naročito islamskog prava, kao što su: "Kodifikacija šerijatskog porodičnog prava Muhamed Kadri-paše u poređenju s osmanlijskim porodičnim zakonikom", "Kodifikacija šerijatskog građanskog prava na temeljima hanefijske pravne škole", "Uvođenje sekularnog građanskog zakonika u Egipat : Nacionalni građanski zakonik (Qânûn al-madanî al-ahlî) iz 1883. godine", "Politička vlast i kodifikacija : desakralizacija forme šerijatskog prava i dekonfesionalizacija državnih ustanova u muslimanskoj državi", "Dvije kodifikacije šerijatskog porodičnog prava : [komparativna studija

440
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.