Autor: admin
Datum objave: 02.01.2018
Share


Kurz i Rutte zabrinuti zbog spora o granici između RH i Slovenije

Kovač: Slovenija se 25 godina bavi samo granicom na moru i tu neće popustiti

Kurz i Rutte zabrinuti zbog spora o granici između RH i Slovenije

http://vijesti.hrt.hr/423136/kurz-i-rutte-zabrinuti-zbog-spora-o-granici-izmeu-rh-i-slovenije

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i nizozemski premijer Mark Rutte izrazili su jučer zabrinutost zbog spora oko granice između Slovenije i Hrvatske, javila je agencija STA. Obojica su iskazala spremnost da pomognu u rješavanju tog pitanja, kaže STA.

Na konferenciji za novinare nakon susreta Kurz je rekao da je vrlo nesretan zbog te situacije u zemlji koja je susjeda Austriji te želi pozitivno doprinijeti rješavanju sukoba.

I Rutte je kazao da želi pomoći u rješavanju tog pitanja, dodaje STA navodeći austrijsku agenciju APA.

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici između Hrvatske i Slovenije. Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa kojeg smatra kontaminiranim i kompromitiranim, a Slovenija je inzistirala na njezinoj provedbi.Kovač: Slovenija se 25 godina bavi samo granicom na moru i tu neće popustiti

http://vijesti.hrt.hr/423129/kovac-slovenija-se-25-godina-bavi-samo-granicom-na-moru-i-tu-nece-popustiti

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u emsiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" ponovio je kako arbitražna odluka za Hrvatsku ne postoji, no postoji dobra volja hrvatske Vlade da se spor sa Slovenijom riješi bilateralno. Trenutačno rješenje vidi u sporazumu o upravljanju zaljevom dok se ne nađe konačno rješenje za granicu na moru.

Potpredsjednik toga odbora Joško Klisović složio se kako je arbitražna presuda pravni akt koji Hrvatska ne može prihvatiti. No ako su Slovenci odluke iz tog akta preuzeli kao svoju poziciju, oni mogu tu poziciju unijeti za pregovarački stol. Ako krenemo od te presude i sporazumno unesemo neke korekcije, preostaje dogovoriti formu -  a to je međunarodni ugovor. Takav ugovor treba proći ratifikaciju u slovenskom i hrvatskom parlamentu, kaže Klisović. Pokazalo se do koje su mjere obje zemlje spremne popustiti i ovaj momentum treba iskoristiti te riješiti pitanje granice, naglasio je Klisović.

Kovač je ustvrdio kako se Slovenija već 25 godina bavi samo granicom na moru i da tu neće popustiti te će nastaviti s jednostaranom primjenom arbitraže. Ne smijemo dopustiti kršenje međunarodnog prava i našeg suvereniteta, rekao je Kovač te istaknuo da je Hrvatska žrtva pokušaja prevare i da to moramo javno iskomunicirati na svim forumima unutar Hrvatske i u svijetu. Spomenuo je kako pri Ujedinjenim narodima postoji komisija za međunarodno pravo koja se već desetak godina bavi time kako postupiti u slučaju jednostranih državnih odluka i Hrvatska će joj se morati obratiti.

Kovač i Klisović govorili su i o odnosima s ostalim susjedima, ali i vanjskoplitičkim ciljevima u novoj godini. Mogu li Slovenija i Mađarska zaustaviti Hrvatsko članstvo u OECD-u? Kako će se razvijati odnosi s Bosnom i Hercegovinom nakon presude haškoj šestorici te izmišlja li Hrvatska problem sa Srbijom kad god ne zna što će, kako optužuje srbijanski predsjednik Vučić? Neka su to od pitanja na koja su odgovarali predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

717
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.