Autor: admin
Datum objave: 20.02.2020
Share


Latinica, 389. emisija s temom: ‘Tajna društva’ 10.04.2006

Gostovanje Emila Čića u Latinici s temom: ‘Tajna društva’

Latinica, 389. emisija s temom: ‘Tajna društva’ 10.04.2006

https://www.youtube.com/watch?v=CrDSYTcXd_I&feature=emb_title


Gostovanje Emila Čića u Latinici s temom: ‘Tajna društva’.


NEKOĆ popularna emisija Latinica urednika i voditelja Denisa Latina obrađivala je tijekom svojeg postojanja različite kontroverzne teme, a u travnju 2006. se pozabavila temom “Tajna društva”. Emisija se prvenstveno bavila templarima, masonima i Opus Deijem te se i danas može naći na YouTubeu.

Jedan od gostiju emisije bio je i Radovan Horvat, čovjek s titulom Veliki majstor slobodnih zidara Velike lože Hrvatske, koji se te 2006. baš vratio s masonskog skupa u Riminiju te se žalio da se previše potencira masonska tajnovitost, kao i njihove navodno zle namjere.

Veliki majstor slobodnih zidara: Tuđman je rekao da ne postoji nikakva zapreka

“Slobodni zidari nisu tajno društvo. Slobodni zidari su javno, registrirano društvo. Od 1994. smo registrirani u Hrvatskoj. Deset potpisnika je predalo zahtjev”, rekao je Horvat.

Voditelj Denis Latin je pitao: “Predsjednik Tuđman je blagoslovio stvaranje lože u Hrvatskoj?”

“To je ipak bilo ratno vrijeme i mi smo preko Hrvoja Šarinića, koji je bio europski orijentirana osoba, ali nije slobodni zidar, da ne bi bilo pogrešne interpretacije… Preko njega smo se javili predsjedniku Tuđmanu i on je rekao da ne postoji nikakva zapreka da se to osnuje i u roku od mjesec dana smo mi bili registrirani.”

Cilj lože je okupljanje uglednih ljudi

Horvat je naglasio da “prisustvovanje sastancima i ritualima nije za javnost” te da je to ostavština “socijalističkog društva u kojem je svatko gledao u tuđi tanjur”. 

Kao osnovni cilj slobodnog zidarstva naveo je “okupljanje časnih ljudi koji imaju ugleda u društvu”.

28
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.