Autor: admin
Datum objave: 25.12.2018
Share


LAŽNI SJAJ TITOVA GALEBA Kako je restaurirani namještaj otkri o pravu istinu o Titovu brodu: Na njemu nije bilo ni luksuza ni ekstravagantnih zabava

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih (1961) - Dokumentarni Film

LAŽNI SJAJ TITOVA GALEBA Kako je restaurirani namještaj otkrio pravu istinu o Titovu brodu: Na njemu nije bilo ni luksuza ni ekstravagantnih zabava

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/lazni-sjaj-titova-galeba-kako-je-restaurirani-namjestaj-otkrio-pravu-istinu-o-titovu-brodu-na-njemu-nije-bilo-ni-luksuza-ni-ekstravagantnih-zabava/8209712/

Priča o Galebu je manje-više dobro poznata u svojim osnovnim konturama - sagrađen je 1938. u Italiji, za potrebe talijanske trgovačke flote, kao RAMB III, zatim je prenamijenjen u vojni brod i torpediran u libijskoj luci Bengazi 1941., potom je, nakon kapitulacije Italije, 1943. prenamijenjen u njemački minopolagač pod imenom Kiebitz, nakon rata postao je školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titova ploveća rezidencija, u devedesetima je završio u Crnoj Gori, u vlasništvu grčkog tajkuna, pa u Rijeci, kamo je dotegljen nakon što ga je Grad otkupio, zatim je proglašen kulturnim dobrom i sada, u svojoj recentnoj transformaciji, postaje brod muzej u sklopu projekta “Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.”.

Dugo je Galeb nakupljao ruzinu i propadao na vezu riječke luke, sve dok lani Grad Rijeka nije slavodobitno objavio da je iz fondova EU povučeno 32,7 milijuna kuna za njegovu restauraciju i pretvaranje u plutajući muzej. Više od godinu dana nakon te objave dogodili su se prvi vidljivi pomaci - u Muzej grada Rijeke, koji je suradnik u projektu obnove, ovih je dana stiglo prvih 38 primjeraka restauriranog namještaja s Galeba. Radi se o namještaju koji je predan na restauraciju u dogovoru s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Rijeci, a izvorno se nalazio u brodskom malom salonu te apartmanima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz (da, spavali su odvojeno).

Titov i Jovankin namještaj otkrivaju nove, široj javnosti nepoznate detalje o Galebu i ujedno demantiraju narativ koji posljednjih godina prevladava kada se o tom brodu govori.

- Ne znamo koji je od medija i kada krenuo s pričom o Galebu kao Titovoj jahti, ali to, jednostavno, nije točno. Galeb nikada nije bio jahta, to je, od rekonstrukcije u Uljaniku pa sve do 1990., bio školski brod Jugoslavenske ratne mornarice koji je po potrebi služio za Titova državnička putovanja. Na njemu nije bilo nikakvog velikog luksuza, nikakvih ekstravagantnih zabava. Nema niti jednog jedinog podatka ni svjedočenja da su na Galeb ikada stupili Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren ili itko od stranih zvijezda. Taj dio priče posebno ljuti članove posade s kojima smo razgovarali, a koji su u to vrijeme služili na brodu. A mediji to uporno prenose i čak je završilo u Wikipediji. Tito je koristio i druge brodove, primjerice, imao je malu jahtu koja se zvala Podgorka, na kojoj je znao voziti te glumce kada bi došli k njemu na Brijune. Vjerojatno je netko vidio fotografiju s tog broda i krivo zaključio da se radi o Galebu, a onda se priča jednostavno proširila. Ono što je poznato jest da su na Galebu bili domaći umjetnici, kao što su Krleža ili Gustav Krklec, koje bi Tito katkad vodio u državničke posjete, u sklopu jugoslavenske delegacije. To je bio brod za ozbiljne državničke susrete. Na njemu su bili Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Naser, Haile Selassie, Sukarno, Kwame Nkrumah, Leonid Brežnjev, Nikita Hruščov, Moamar Gadafi, Indira Gandhi, Urho Kekkonen i mnogi drugi, ali ne i američke glumačke zvijezde - priča Nataša Babić, kustosica u Muzeju grada Rijeke koja vodi poslove te institucije na projektu Galeb.

Restaurirani Titov i Jovankin namještaj s Galeba trenutno je smješten u jednoj od dvorana Muzeja i, doista, već sam letimičan pogled na njega otkriva da nikakvog luksuza ovdje nije bilo. Radi se o jednostavnim, strogo funkcionalnim krevetima, ormarićima, kaučima, foteljama i stolovima, definitivno ne najjeftinijim i nekvalitetnim primjercima, ali barem deset puta jeftinijim od namještaja kakav je danas na jahtama trećerazrednih tajkuna.

Većina sačuvanog pokretnog namještaja pripada takozvanoj Šetnoj palubi, koja je bila namijenjena boravku Josipa Broza Tita i njegove pratnje prigodom državničkih putovanja i susreta. Restaurirala ga je viša restauratorica Svjetlana Chris Dokić.

“Namještaj Galeba je dizajnerski, ali izrađen u duhu vremena, uz manje odmake nastale korištenjem tzv. tradicionalnih materijala poput drva i furnira, s novitetom šperploče, dok su od još novijih materijala korišteni staklo i metal. Pleksiglas i vinil nisu korišteni.” Tako stručnjaci opisuju ono što je zatečeno na Galebu.

- Dizajn interijera Šetne palube potpisuje riječki inženjer Zorko Lah. Namještaj je rađen po mjeri, proizveden je u Jugoslaviji, jedino su tkanine uvezene iz Italije - kaže Nataša Babić.


Prva konferencija Pokreta nesvrstanih (1961) - Dokumentarni Film

https://www.youtube.com/watch?v=nKiziXLWRus

Od 1. do 6. septembra 1961. godine u Beogradu, uz veliku zaslugu Josipa Broza Tita, održana je prva zvanična konferencija Pokreta nesvrstanih. Uz Tita i Nehrua, drugi istaknuti svetski lideri koji su učestvovali u stvaranju Pokreta nesvrstanih su bili Gamal Abdel Naser, predsednik Egipta, Sukarno, predsednik Indonezije i Kvame Nkrumah, prvi predsednik Gane. Pokret nesvrstanih je međunarodna organizacija više od 100 zemalja koje su smatrale sebe zvanično neujedinjene sa jednim ili protiv jednog od većih blokova. Svrha organizacije, kako je napisano u Havanskoj deklaraciji iz 1979, je da osigura „nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijlni integritet i bezbednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, mešanja ili hegemonije, kao i protiv blokovske politike“. Pokret nesvrstanih se fokusirao na nacionalne borbe za nezavisnost, iskorenjivanja siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu. Oni su predstavljali 55% stanovništva planete, većinu vlada na svetu i skoro dve trećine članica Ujedinjene nacije...

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih. Pokreta nesvrstanih. Beograd. Jugoslavija. The Non-Aligned Movement.Belgrade. Yugoslavia. Nesvrstani. Josip Broz Tito. Tito govori... Dokumentarni Film. Dokumentarac... Arhivski snimak...



https://www.youtube.com/watch?v=e1d8rR0CpEQ




PERSEPOLIS  PERSIAN  EMPIRE CELEBRATION 2500 YEAR

https://www.youtube.com/watch?v=oTgVGU206ac


2500 Year Celebration of The Persian Empire

https://www.youtube.com/watch?v=Dshxf1mb2Qo


http://www.angelfire.com/empire/imperialiran/persepolis1.html


http://www.angelfire.com/empire/imperialiran/persepolis4.html


The most expensive party ever The staff recalls the Shah’s extravaganza.

https://www.alimentarium.org/en/magazine/history/most-expensive-party-ever

In October 1971 the Shah of Persia flew in eighteen tons of food to celebrate his country’s 2,500th anniversary and his own glory. Emperors, kings, presidents and sheikhs from all over the world were regaled for three days amidst the ancient ruins of Persepolis.


https://en.wikipedia.org/wiki/2,500_year_celebration_of_the_Persian_Empire


http://www.angelfire.com/empire/imperialiran/persepolis1.html


677
Kategorije: Ostalo
Developed by LELOO. All rights reserved.