Autor: redakcija
Datum objave: 09.01.2012
Share
Komentari:


Lila Andres

izložba u ULUPUHu

U zagrebačkoj Galeriji ULUPUH-a, otvara se u utorak, 10. siječnja, u 19 sati, izložba  »3,2,1... POGLED« autorice Sanje Šantak.

Izložba je posvećena Lili Andres Vukotić . Riječ je  o osobitom hommageu Meliti-Lili  Andres Vukotić,dokumentarnoj izložbi koja donosi životnu priču bračne i profesionalne suputnice našeg jedinog oskarovca Dušana Vukotića – najavljuju organizatori.

Melita - Lila Andres Vukotić,rođena je u Zagrebu od majke Nade pl. Šišić i oca Dragana Andresa,profesora u Glazbenoj akademiji i svojoj privatnoj glazbenoj školi, prvaoj takvoj u Zagrebu.  

U zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, maturira, nakon čega započinje studij u programu Filozofskog fakulteta, a zanimanje za film,u to vrijeme, odvodi je u tom smjeru, pa 1955.snima ulogu u filmu Jubilej gospodina Ikla, u režiji Vatroslava Mimice, 1956. kod Branka Bauera ostvaruje grandioznu minijaturu, kojom afirmira kategoriju antologijskog ostvarenja u epozodnoj ulozi, platinaste ljepotice u filmu Ne okreći se sine, antologijskog hrvatskog umjetničkoog projekta s temom NOB u koordinatama urbanih uvjeta i zbivanja u Zagrebu, četrdesetih godina,a 1961.je u ulozi s Borisom Dvornikom u filmu Martin u oblacima.

Filmovi…

http://www.citwf.com/film176940.htm 1.

http://www.citwf.com/film239899.htm 2.


Ne okreći se sine,film...Lila u ulozi Vere..

http://www.sigmakom.com/domaci-filmovi/ne-okreci-se-sine-video_1b2955eab.html  

Martin u oblacima, insert iz filma…Boris Dvornik,Martin,Lila Andres,Gdja Solar

http://www.youtube.com/watch?v=1voZACb0z6A

Sazetak: Kada su vlasnici stana,Solarovi, otisli na more, Martin se nada da ce konacno imati mjesto, na kojem ce biti sam sa svojom Zorom. Ali i Martinov stric ima plan: on ce iznajmiti stan jednoj talijanskoj porodici. Kada se vlasnici stana iznenada vracaju, cijela stvar se rasplece, a Martin i Zora ponovno na klupi u parku mastaju o stanu.

Redatelj: Branko Bauer

Uloge: Boris Dvornik, Antun Nalis, Braco Reiss, Joza Seb, Ljerka Prekratic, Nela Erzisnik...

Prvo prikazivanje: 1961

 

Zanimanje i ljubav prema filmu, kao kompleksnoj organizaciji u stvaranju umjetničkog djela, Lila Anders, razvija i širi, od vremena ranih pedesetih godina XX.stoljeća, kada prilazi radnoj ekipi koja ostvaruje film »Hanka« redatelja Slavka Vorkapića, tek pristiglog sa školovanja u SAD, tada, u planinskim predjelima i zaseocima Bosne, oko Maglaja,1954./55. gdje su mjesta radnje filma,po djelu Isaka Samokovlije.

Glumačku karijeru, u  domaćoj filmskoj  produkciji, Lila Andres dopunjuje i svojim radom kao sekretarica režije i skripterica u umjetničkim filmovima Šime Šimatovića, Nikole Tanhofera, Zdravka Velimirovića.. 

 

Krajem pedesetih XX.stoljeća, upoznaje Dušana Vukotića za koga se udaje 1960. i ostaje s njime do Vukotićeva kraja, 1998. godine. To je razdoblje u kojemu je Lila Anders posvećena suprugu, njegovu radu i stvaralačkoj inventivnoj dinamici kojom je  Dušan Vukotić impresionira kao ličnost genijalnih vizija i ostvarenja, kojima i kao supruga i kao osoba širokoga iskustva s filmom, koji iskonski voli i žarom duše mu pripada, predano suradjuje kao skripterica, sekretarica režije i sudionica temeljne crtačke animacije u mediju crtanoga filma.

Na izložbi u ULUPUH-u,10.siječnja, u 19 sati, bit će, kako navodi autorica izložbe Sanja Šantek,obilje dokumenata o životu, radu i postignućima ove osobite ličnosti, Lile Andres, s akordima nostalgičnog osvrta na priču života, hommage Lili Anders i svim Zagrepčankama, ženama, susjedama, tetama, bakama, koje su u nekim  drugačijim vremenima živjele svoju žensku prirodu, igrajući, između svih svojih životnih uloga (majke, supruge, kolegice, djelatnice) i onu, samo i potpuno – žene.

Osobit naglasak stavljen je na pojam urbane žene pedesetih, kao utjelovljenja svjetonazora određene gradske sredine.

Kako opisuje Sanja Šantak, u predgovoru izložbi: »40-te i 50-te godine prošlog stoljeća, prijelomne su godine uopće na kalendaru svjetske povijesti, pa tako i na prostoru države koja više ne postoji. Za generacije naših baka, teta, majki, to su bile godine kada su se pokušavale nekako nositi s prijelaznim periodom u kome je jedan društveni sistem bio zamijenjen drugim.

Možda su se mijenjale i društvene norme, možda  samo tekstilni materijali i naslovnice žurnala koje su pratile modne tekovine. U ženskom biću, ostala je i dalje potreba za elegancijom i šarmom, kao prešutnom normom ophođenja prema svijetu.

 

Petar Krelja, Vječne žene hrvatskoga filma, Vijenac,5.veljače,2004.

http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac259.nsf/AllWebDocs/vjeczenehrv

 

Lila Melita - čuvarica Vukotićeva Oscara ,Jutarnji list,1.ožujka,2009.

http://www.jutarnji.hr/lila-melita---cuvarica-vukoticeva-oscara/196474/


Izložba hommage Lili Andres Vukotić - 3,2,1… POGLED

http://www.akademija-art.hr/nove-izlobe/6374-izloba-hommage-lili-andres-vukoti-321-pogled


 

 

2004
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.