Autor: admin
Datum objave: 08.10.2018
Share


'Maison Barilli: Belgrade / New York'

Milena Pavlović-Barili ;5 November 1909 – 6 March 1945. was a Serbian painter and poet. She is the most notable female artist of Serbian modernism

Otvorena izložba 'Maison Barilli: Belgrade / New York'

https://www.blic.rs/kultura/vesti/otvorena-izlozba-maison-barilli-belgrade-new-york/lhxkyf2

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu večeras je otvorena izložba „Maison Barilli: Belgrade / New York“ koja je posvećena našoj čuvenoj umetnici a bazirana je na master radu mladog istoričara umetnosti Stefana Žarića pod naslovom ‘’Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)’

Ova izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke.

Posetioci izložbe će do 28. oktobra biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara.

Tokom izložbe, u okviru pratećeg programa biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije – publikacija, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili i kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom.

Poput Milenine ličnosti i stvaralaštva, ovaj izložbeni projekat je već poprimio međunarodni karakter, jer ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji New Research in Dress History u aprilu 2018. godine, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine

Slavna slikarka, prećutana modna ilustratorka: MILENA PAVLOVIĆ BARILI - JEDINA SRPKINJA koja je ilustrovala NASLOVNICU "VOGA"

https://www.blic.rs/kultura/vesti/slavna-slikarka-precutana-modna-ilustratorka-milena-pavlovic-barili-jedina-srpkinja/b81lmze

Milenu Pavlović Barili u brojnim monografijama i istorijama umetnosti raznih autora krase epiteti čuda od deteta i multitalentovane slikarke koja je pisala i poeziju, ali su u istim tim delima, ponekad čini se namerno, izostavljeni detalji o njenom modnom angažmanu, koji je bio izuzetno bogat. Tome u prilog ide i činjenica da je jedina srpska umetnica koja je ilustrovala za čuveni "Vog" (Vogue).

Kada se sagledaju život, delo i sama ličnost Milene Pavlović Barili, rođene 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, uočava se njena gotovo sudbinska predodređenost za bavljenje modom. Tu činjenicu prepoznao je mladi istoričar umetnosti Stefan Žarić koji je želeo da ispravi svojevrsnu nepravdu načinjenu umetnici jer je njen doprinos u istoriji mode nepravedno skrajnut

Naime, Žarić je na osnovu svog master rada "Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926-1945)", u saradnji sa Fondacijom Milenin dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca organizovao izložbu njenih modnih ilustracija "Maison Barilli: Belgrade / New York" koja se može pogledati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu do 28. oktobra. Postavka je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu decembra 2017. godine.

- Odgajana od visokoobrazovanih roditelja, Srpkinje Danice Pavlović i Italijana Bruna Barilija, može se reći da je Milena imala urođenu sklonost ka likovnoj umetnosti i poeziji. Odrastajući između Srbije i Italije i putujući po jugozapadu Evrope, Milena, ipak, najviše afiniteta pokazuje ka modi kao novom glasniku modernosti kojoj je i sama kao umetnica težila - objašnjava u izjavi za "Blic" Stefan Žarić, koautor izložbe sa Violetom Tomić.

Žarić dodaje da se na Mileninim najranijim dečjim ostvarenjima, koja su prethodila formalnom umetničkom obrazovanju, uočavaju dame obučene po poslednjoj modi u stilu Pola Poarea, vodećeg francuskog modnog dizajnera prvih decenija 20. veka.

- Smelost ka modnom eksperimentisanju i afirmaciji sopstva, ženstvenosti, ali i androginosti putem mode, Milena pokazuje već odmalena, oblačeći se u različite kostime, od dečaka kao devojčica, pa do gitariste, jahača, ili Španjolke kao devojka. U javnosti Milena nosi haljine jednostavnog kroja i uglavnom crne boje, ponekad bisernu ogrlicu, dok joj je kosa gotovo uvek uvezana u ležernu punđu. Sve su to modni emblemi koji su krasili i Koko Šanel, Fridu Kalo, Džordžiju O’Kif, ali i mnoge žene širom sveta, emblemi koje je Milena vrlo vešto inkorporirala i u privatnu i u javnu sferu svog bitisanja a time nužno i u svoje stvaralaštvo, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazila - priča naš sagovornik.

Podsetimo, Milena je slikarstvo studirala u Beogradu i Minhenu, a život ju je odveo u London, Pariz, Rim i, na kraju, u Njujork, gde je tragično preminula 1945, u 37. godini. Tamo je stigla brodom avgusta 1939, a već u martu je imala prvu samostalnu izložbu. Tamošnja javnost dobro ju je prihvatila, a kako je procenila da zbog nadolazećeg rata neće skoro moći da se vrati u Evropu, počinje da traži izvor stalnih prihoda. Počinje da radi portrete ljudi iz visokog društva i ubrzo dobija stalni angažman kao modna ilustratorka u "Vogu". To joj dalje otvara put ka saradnji s ostalim uglednim časopisima kao što su "Harpers bazar" (Harper’s Bazaar), "Dame" (Die Dame), "Lajf" (Life), "Taun end kantri" (Town and Country). Usledile su reklamne kampanje za tekstilne i kozmetičke kompanije poput "Revlona".

- Milena se poigravala trendovima, stvarajući eklektičnu hibridnost kao odliku svog modnog identiteta i poetike kao modne ilustratorke i slikarke, približavajući se estetici Elze Skjapareli, Žana Patua, Kristobala Balensijage i mnogih drugih modnih stvaralaca, ali uvek ostajući jedinstvena – priča nam Žarić.

Milena Pavlović-Barili (alt. Barilli; Serbian Cyrillic: Милена Павловић-Барили; 5 November 1909 – 6 March 1945) was a Serbian painter and poet. She is the most notable female artist of Serbian modernism

https://en.wikipedia.org/wiki/Milena_Pavlović-Barili

Milena Pavlović-Barili (1909-1945)

https://www.youtube.com/watch?v=APOWbhrFxkk

580
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.