Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 28.05.2017
Share


Mala Hrvatska

izjava našeg poznatog fizičara Tončija Tadića (Institut Ruđer Bošković), koordinatora Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice.

U svibanjskom broju revije HAK mogla se pročitati vrlo zanimljiva izjava našeg poznatog fizičara Tončija Tadića (Institut Ruđer Bošković), koordinatora Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice.


Na pitanje što misli kako će izgledati svakodnevni promet u gradovima na Zemlji i što će voziti članovi Hrvatskog autokluba, Tonči Tadić tumači: 


'Kao prvo, mi nemamo moralno pravo spaliti sva fosilna goriva na Zemlji i tako zagaditi Zemlju i ne ostaviti baš ništa idućim generacijama.


Svijest o tome raste i jača, pa ne vjerujem da će se iscrpsti baš sva fosilna goriva.


Kao drugo, budućnost je u električnim vozilima i vozilima na vodik, to će voziti članovi HAK-a.'

 

Zanimljivo je to mišljenje ovog našeg istaknutog znanstvenika s 'Ruđera'!


A o tome da ni Hrvatska na ovom propulzivnom polju ne zaostaje, najbolji je primjer tvrtke  Rimac-automobili. Ova znana tvrtka iz Svete Nedelje, pokraj Zagreba, proizvodi vrhunske sportske automobile na električni pogon!

 

Da,ali kakve?


Plasira na bogato tržište, primjerice model Concept One, model  koji je zadivio moto - stručnjake diljem svijeta. A imao je i čime: ubrzanje 0 do 100 km/sat u roku od 2,5 sekunde (SIC!), razvija snagu od 1224 konjskih snaga, uz brzinu od 355 km/sat!


Rimac Concept one, s razlogom nosi titulu 'super automobil budućnosti, možete voziti već danas'.


Samo zavirite u Sv. Nedelju!  Tamo možete, usput, nabaviti i njihov elegantni bicikl na električni pogon Greyp G125!


Ali imaju i novu varijantu G125S, kod kojega je 19 inčni okvir izrađen od čelične legure 25CrMo4, a sve elektroničke komponente skrivene pod plaštem od karbonskih vlakana!

 

Neuništivo!


Know How Made in Croatia!

374
Kategorije: Kolumna
Developed by LELOO. All rights reserved.