Autor: admin
Datum objave: 29.09.2019
Share


Mali teatar u Moskvi 195 godina…. 26.10..2019.

izvedena je predstava Tako je (ako vam se tako čini) Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića

Mali teatar u Moskvi

26. LIS 2017.

https://hr.rbth.com/povijest/79681-sluzbeno-otvoren-mali-teatar

195 godina…. 26.10..2019.

Vodeće dramsko kazalište je jedno od najstarijih u Rusiji.

Mali teatar se nalazi u blizini Boljšog (Velikog) teatra u Moskvi, a službeno je otvoren 26. listopada 1824. godine. Dio je Moskovske sveučilišne dramske grupe, koja datira iz 1756. - Veliki Petrovski teatar je nastao na temelju ove kazališne trupe i prvi put izvodi "Figarov pir" na ruskom 1787. godine.

Početkom 19. stoljeća je u Moskvi nastala Uprava carskih kazališta, u koju su otišli glumci bivšeg Petrovskog teatra. 1824. je palača trgovca Vasilija Vargina na Petrovskom (danas Teatraljnom) trgu obnovljena te je postala Mali teatar. Prva izvedba je održana 26. listopada - bila je to nova uvertira Alekseja Verstovskog.


Danas se u Malom teatru izvode klasične drame, uključujući Denisa Fonvizina, Mihaila Bulgakova i Aleksandra Ostrovskog.

https://bs.unansea.com/mali-teatar-u-ordynka-proslost-i-sadasnjost/


Mali teatar u Moskvi

http://novi15.aah.rs/filmpozoriste/78-mali-teatar-u-moskvi

Ukoliko niste veliki ljubitelj opere ili baleta, već više volite dobro staro pozorište, obavezno posetite Mali teatar u Moskvi. Ovo fascinantno zdanje često zovu i „Drugi moskovski univerzitet“  zbog ogromnog  uticaja na kulturni život Moskovljana… Teatar je sagrađen 1818.godine na inicijativu  trgovca poznatog pod imenom Vargin. Dotični gospodin je imao priliku da prisustvuje  jednom spektakularnom izvođenju u Parizu u Kraljevskoj palati, pa je poželeo da podeli svoju novootkrivenu strast sa ljudima širom Rusije. Vrlo brzo, angažovao je dvojicu poznatih arhitekata da sagrade zdanje sa ogromnom koncertnom dvoranom, što su oni i učinili, u pravom smislu te reči. Nekoliko godina kasnije Vargin je dvoranu  iznajmio državi, i Mali teatar je tada zvanično počeo sa radom.

Kraljevska pozorišna trupa je bila prva koja je nastupala u ovom pozorištu , nakon što je preseljena iz Faškov palate. Nedugo zatim, otvoren je  mnogo veći i poznatiji Baljšoj teatar, ali to nikako nije ugrozilo rad najstarijeg pozorišta u Moskvi. Sama činjenica da se Baljšoj teatar od osnivanja fokusirao na  operu i na balet, a da se Mali teatar orijentisao uglavnom na drame, od početka je ukazivala na to da među njima nema konkurencije. Reč „mali“ na ruskom jeziku ima isto značenje kao i na srpskom, ali pozorište nije dobilo ime po dimenzijama dvorane koje je ugostila mnoge čuvene predstave. Naime, radi se o tome da je čak i u periodu najveće popularnosti Malog teatra, prikazivanje drama u Moskvi ipak bilo u daleko manjem obimu od prikazivanja baleta i opere.

Nažalost, požar koji je uzeo maha 1841. godine prouzrokovao je velika oštećenja, pa je  zgrada redizajnirana gotovo u potpunosti. Nakon ovog nemilog događaja, pušenje u pozorištima u Moskvi je zvanično zabranjeno. Sredinom 19. veka, izvođenje jednog pozorišniog komada Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog  je doživelo takav uspeh da je teatar postao poznat kao „Kuća Ostrovskog“. U znak sećanja na taj period, danas ispred teatra  stoji statua koja svim posetiocima ukazuje na period Ostrovskove popularnosti.

Na sceni ovog pozorišta se  i dalje prikazuju izuzetne predstave, i ono definitivno spada u listu stvari koje se ne smeju zaobići pri svakoj poseti ruskoj prestonici.


Na sceni jednog od najstarijih teatara u Rusiji, teatra "Mali" u Moskvi, pred punom salom koja prima 1000 ljudi, izvedena je predstava Tako je (ako vam se tako čini) Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića.


Publika je višeminutnim aplauzom pozdravila ansambl predstave i reditelja Jagoša Markovića.


"Srećan sam što smo došli u zemlju Čehova, Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Turgenjeva, Ostrovskog, Ahmatove, Cvetajeve, Obrascove, Mihalkova. Bravo Jugoslovensko dramsko", rekao je Marković posle predstave.



ALEKSANDAR NIKOLAJEVIČ OSTROVSKI. KRATKA BIOGRAFIJA

https://divnoje.ru/hr/biografiya-aleksandr-nikolaevich-ostrovskii-kratkaya-biografiya-kto-takoi-a-n.html

478
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.