Autor: Nada Far
Datum objave: 11.07.2013
Share
Komentari:


MAMA HUANITA

Kad sam se udavala,starija sestra mog supruga, mrzovoljno me odmjeravala


Kad sam se udavala, starija sestra mog supruga, mrzovoljno me odmjeravala.Nisam joj bila po volji.Starija pune dvije godine od njenog brata,obrazovanija, iz drugačije obitelji,sve je to bilo previše za Maju.Ta njen brat zaslužuje bolju, mlađu, drugačiju…Nikad me nije u potpunosti prihvatila.Ispočetka me je  smetalo, a kasnije sam odmahivala rukom shvaćajući da me se boji.

 Nametnula se kao starješina.Kad su bili mali,brinula se o mladoj sestri i bratu. Sve je vodila, čak je i u dnevnik zapisivala, tko je što govorio na nekom od rođendana ili na obiteljskim blagdanskim ručkovima.Najveća joj je specijalnost bila da telefonom zavrti neku priču, obuhvaćajući tri države,da manipulira s onima, koji su joj to dopuštali.Treskali su telefoni,ljutila se teta, sestra, kuma,daljnja rođakinja, zaručnica njenog sina i svi oni, koji su se dali uplesti u njenu mrežu.Brat bi joj se smješkao i smirivao strasti,  okrećući na šalu i govoreći da  je iluzija, tko je u pravu,a  tko nije.

Da svatko ima svoju istinu.

Šalimo se s drugima, drugi se šale s nama,a najviše se život šali sa svima nama.

Svejedno ju je volio.A volio je i njene žrtve.

Kad sam mu ukazivala na njene igre, kad sam ih predvidjela,odmahivao je rukom, a kad su se igre odigrale točno onom dinamikom i sadržajem koji sam predvidjela znao se nasmijati i reći:

“Ma pusti je nije ona loša!“Koji put je  mreža bila rijetka, pa je neozlijeđeno isplivala, a koji put gusta, da  nije prošla  bez ogrebotina.Onda bi se žalila, tužila, plakala, cvilila ,tražila razumijevanje, dok se sve ne bi smirilo i dok opet ne bi zakuhala nešto novo.Kao da je u tome nalazila  sadržaj života,neko ispunjenje  vjerujući u svoju istinu.

„Mama Huanita“,zvali su je svi u obitelji.Ispočetka mi je bilo čudno da je prihvatila to ime, kojim su je i djeca  zvala i da se nije bunila. Sve do jednog dana, kad se okomila na mlađu sestru, koja ju je tako prozvala, još dok su bile djevojčice i sasula joj hrpu uvreda u lice.Svi su bili zatečeni tom njenom ljutnjom .Ona je zaista bila „Mama Huanita“.Upropašten obiteljski ručak, ostavljen stol pun hrane,bio je epilog njenog nadimka, kojeg se svejedno nikad nije riješila.

Živjela je telefonski u svojoj zemlji. Znala je što joj je majka tog dana kuhala, s kim se srela na trešnjevačkom placu i pošto su paprike i paradajz. I tako skoro četrdeset godina.Godinam je živjela za  dan, kad će se moći vratiti.Kad će joj suprug u mirovinu, kad će joj se sin oženiti, a ona uživati u  unučićima.Ne razmišljajući da propušta cijeli život, da bi se vratila, bila u svojoj  kući, koju je godinama gradila i uređivala za  mjesec dana, kad je seoba naroda sa sjevera krenula u toplije krajeve.Mnogi vole živjeti u dalekoj, boljoj budućnosti, ništa ne čineći da to promijene i  žive u sadašnjosti, koju jedino imaju.

Kad joj je brat preminuo ikad je zaista trebala biti“ Mama Huanita“, nije bila.Nekako se promijenila.Kao da se umorila od nezadovoljstva sa suprugom, sa sestrom , sa sinom, sa životom u kojem je jednom nogom bila na sjeveru, a drugom na jugu.Nezadovoljstvo je raslo svake godine sve više. Valjda je shvaćala da su želje daleke, a možda i nedostižne.Znala se posvađati sa sestrom i ne razgovarati po nekoliko godina.A onda bi se pomirile i sve bi krenulo ispočetka.Znala se posvađati sa suprugom.Planuo bi i onda polako dogorjevao, sve do predaje.Svađe sa sinom, koji se opijao i drogirao,ostavljao posao,pravio izgrede, stalno su se ponavljale.Proklinjala je  cure, koje su ga ostavljale okrivljavajući ih  što on još više pije,ljutila se na šefove, koji ga nisu htjeli opravdavati, ljutila se na susjede koji su se bunili zbog neprestane buke, koju su stvarali svakodnevno se svađajući i optužujući  u krug.Ljutila se na mene, optuživala me za moj život,nazivala pogrdnim imenima, kao da je gospodarica, koja može vladati svima, pa i onima, koji joj to nisu dopuštali. Sve oko sebe ili nije htjela vidjeti ili je vjerovala da  može promijeniti.Čista idila, očišćena od onih koji su joj govorili što  nikako ne smije raditi drugima, ni sebi.

Nije joj bilo lako.

Sve bi nekako bilo, da se nije polakomila za nasljedstvo, kad im je umrla majka.Otela je sestrin i bratov dio.Razorila je obitelj u trenu.Za šitniš.Bila bi šteta da je to učinila i za krupniš.Nije više sjedila za sestrinim stolom, ni za stolom njene djece.Nije više sjedila za mojim stolom ni za stolom moje djece.I nije više bila naša „Mama Huanita.“Što joj se dogodilo to najbolje zna ona.

 Mislila sam da bi mogla sve napraviti, ali ne i izdati obitelj.Posao i svakodnevna borba, nisu mi dali da se bavim  njom i njenim postupcima. Uspijevala  sam tiho potiskivati gorki okus.Popravila bih ga s komadićem čokolade i znala da moram dalje.Taj sitniš, bi mi pomogao dan, dva, možda godinu, ali ništa bitno u odnosu na put koji sam morala proći  i izgraditi se na njemu.Ništa u odnosu na izgrađeno dostojanstvo i samopouzdanje kojem je  i ona  na svoj način pridonijela.

Prolazeći Trgom začula sam svoje ime.Okrenem se i vidim „Mamu Huanitu“Kao da ničeg nije bilo. Kao da smo se jučer čule telefonom. I nije,osim tišine. Nikad joj nisam uputila ni jednu riječ.Zanijemila sam od njene  pohlepne drskosti.

Stajala sam zatečena  njenom gestom,razmišljajući kako je i to u stanju napraviti. Jel je to spoznaja onog što je napravila ili je to očajna tišina kad nemaš nikoga,ili je to,ma nije važno…Stajala sam ukopna na Trgu i mislila, što bi napravio njen brat.U  letu  goluba, koji mi je prhnuo tik uz glavu i lice prekrio kosom, milujući ga kao što  bi ga on pomilovao,osjetila sam njegov dah oprosta.Kao da mi je govorio:“Ma pusti je, vidiš li koliko je jadna!“ Podigla sam glavu, ponos je proradio. Krenule  su slike, kad sam morala raditi i  onda kad su drugi odmarali. Pomislila sam da bih joj tada okrenula glavu, ali danas kad je sve to iza mene, kad sam uspjela svoju djecu izvesti na  put,uz veliki blagoslov i pomoć  onih, od kojih sam se najmanje nadala,  nije mi bilo teško biti  iznad oblaka.

Svejedno nisam mogla otići da ju ne pitam:“Mama Huanita, kakvo ti to srce imaš, da ne razgovaraš sa svojom sestrom,da si izdala i povrijedila cijelu obitelj? Zar ti je taj novac toliko važan?“Gledala me je ne trepčući.Otišla sam bez pozdrava.

Spoznala sam da sam druga osoba.Shvatila sam da sam i bez tog novca, koji je njoj bio toliko važan, uspjela.Uspjeh je stvorio mir i spokoj u mojoj duši i uklonio strah. Stvorio je sve preduvjete za  ljubav i miran oprost.

Mir u duši.Mir u oprostu.Ima li išta ljepše?

Još je besplatno!                                                                                                 

 

1263
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.