Autor: admin
Datum objave: 11.12.2013
Share
Komentari:


Manifestacije u H A Z U

12. 13. 16. 17. 18. 19. prosinca,2013.

Manifestacije u H A Z U

 

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

ima čast pozvati Vas na predstavljanje knjige

akademkinje Vere Horvat Pintarić

O D  K I Č A  D O  V J E Č N O S T I

(EPH Media d.o.o. i Studio Rašić, Zagreb, 2013.)

u četvrtak, 12. prosinca 2013. u 18 sati,

u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Zagreb, Strossmayerov trg 14

Uvodna riječ:

akademik ZVONKO KUSIĆ,

predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

O knjizi će govoriti:

MLADEN PLEŠE, komentator Jutarnjeg lista

prof. dr. sc. ZVONKO MAKOVIĆ, član suradnik HAZU

Najljepše Vam zahvaljujemo na dolasku!  

 

 

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Razred za medicinske znanosti

KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR „SESTRE MILOSRDNICE“

Klinika za kožne i spolne bolesti

HRVATSKO DERMATOVENEROLOŠKO DRUŠTVO

Hrvatskog liječničkog zbora

Čast nam je pozvati Vas na

10. znanstveni simpozij

KOMPLIKACIJE, NUSPOJAVE I POGREŠKE U DERMATOLOŠKOJ TERAPIJI

koji će se održati u petak, 13. prosinca 2013. g., u 9,00 sati

u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,

Zagreb, Opatička 18

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti

Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“

Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora

ZNANSTVENI ODBOR

Redoviti članovi Razreda za medicinske znanosti

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

Slavko Cvetnić, Ivo Čikeš, Dragan Dekaris, Vida Demarin, Vladimir Goldner, Drago Ikić, Ivica Kostović, Zvonko Kusić, Josip Madić, Davor Miličić, Marko Pećina, Ivan Prpić, Željko Reiner, Danijel Rukavina, Marko Šarić, Zdenko Škrabalo, Eugen Topolnik, Teodor Wikerhauser

ORGANIZACIJSKI ODBOR

Marko Pećina, Mirna Šitum

 

Administrativni tajnici

 

Hrvoje Beclin, dipl. pol.

Vesna Očak-Sekulić, prof.

REGISTRACIJA I KOTIZACIJA:

Sudjelovanje na Simpoziju bit će vrednovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore: 10 bodova za predavače, 8 bodova za slušače.

Kotizacija za sudjelovanje na Simpoziju 500,00 kn za specijaliste, 200,00 kn za specijalizante.

Umirovljenici su oslobođeni plaćanja kotizacije.

Kotizacija se uplaćuje na žiro račun tehničkog organizatora Simpozija, tvrtke Spektar putovanja d.o.o.

Podaci za plaćanje u kunama:                            Podaci za plaćanje u stranoj valuti:

Spektar putovanja d.o.o.                                         Spektar putovanja d.o.o.

Zagrebačka banka d.d.                                             Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Croatia

IBAN: HR3923600001101441264                        IBAN: HR1323600001500395457

Žiro račun: 2360000-1101441264                          SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Poziv na broj: TK-15-13                                        Ref. no: TK-15-13

 

 

 

POZIV ZA MEDIJE

 

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

HRVATSKI STUDIJI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

pozivaju Vas na predstavljanje

 

Zbornika o Ivi Frangešu

 

trinaestoga zbornika u ediciji Hrvatski književni povjesničari

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 16. prosinca 2013. u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14.

O Zborniku govore: akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost HAZU, akademik Tonko Maroević, akademkinja Dunja Fališevac i prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni urednik Zbornika.

SAŽETAK O ZBORNIKU

ZBORNIK O IVI FRANGEŠU

(Hrvatski književni povjesničari, sv 13., gl. urednik Tihomil Maštrović, Hrvatski studiji et al., Zagreb, 2013.)

Zbornik o Ivi Frangešu objavljen je kao trinaesti zbornik u knjižnom nizu znanstvenih zbornika Hrvatski književni povjesničari, posvećenih hrvatskim književnim povjesničarima, u pravilu objavljenih nakon prethodno održanih znanstvenih skupova. U Zborniku o Ivi Frangešu na 750 stranica tiskani su znanstveni i stručni prilozi prethodno priopćeni na Međunarodnom znanstvenom skupu o Ivi Frangešu, održanom pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu i Trstu od 19. do 21. travnja 2012. Nakladnik Zbornika su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, sunakladnici su Filozofski fakulteti iz Osijeka i Zagreba, Sveučilišta iz Pule i Zadra te Hrvatsko filološko društvo, a glavni urednik je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović. 

Prvi dio Zbornika o Ivi Frangešu sadrži znanstvene članke o Frangešovom znanstvenom, stručnom i prevodilačkom radu s nizom novih prinosa za poznavanje stvaralačkog opusa Ive Frangeša, čime je struka potvrdila njegovo visoko i nezaobilazno mjesto u hrvatskoj književnoj historiografiji. Frangeš je svojom širokom kulturom i velikom erudicijom otvori mnoge uvide u cjelinu hrvatske književnosti. Četrdesetak objavljenih priloga znanstvenika iz Hrvatske i svijeta odlikuju novi pristupi i spoznaje važne za svestrano razumijevanje te važne ličnosti hrvatske znanosti, književnosti i kulture u XX. st. Među autorima su mnogobrojna ugledna kroatistička imena: R. Katičić, A. Stamać, R. Lauer, J. Bratulić, S. P. Novak, T. Maštrović, D. Fališevac, D. Jelčić, L. Paljetak, T. Maroević, C. Pavlović, B. Petrač, F. Ferluga-Petronio,V. Delbianco, J. Matanović, J. Lisac, S. Marijanović, S. Botica i dr.

Drugi dio Zbornika donosi dosad najpotpuniju Bibliografiju Ive Frangeša i Literaturu o Frangešu. Od ostalih priloga tu su Nacrt za Frangešov životopis, Kronika Međunarodnoga znanstvenog skupa o Ivi Frangešu, Popis slikovnih priloga te Kazalo imena, važno pomagalo u praktičnijem korištenju Zbornika.

Zbornik o Ivi Frangešu, nedvojbeno je jedan od nakvalitetnijih znanstvenih zbornika među dosad objavljenim zbornicima knjižnog niza Hrvatski književni povjesničari.

Za više informacija:prof.dr.sc.Tihomil Maštrović, tmastrovic@hazu.hr .

 

Znanstveno i tehničko nasljedje Nikole Tesle

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 17. prosinca 2013. obilježit će 70. godišnjicu smrti svog počasnog člana Nikole Tesle, jednog od najznačajnijih jednog od najznačajnijih znanstvenika i inovatora na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svečana akademija održat će se u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11, a znanstveni simpozij u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, na dan kad je Nikola Tesla 1896. izabran u Akademiju čiji član je bio 46 godina, sve do smrti 7. siječnja 1943. u New Yorku.

 

 

 

POZIV ZA MEDIJE

Znanstveno vijeće za državnu upravu,

pravosuđe i vladavinu prava

poziva Vas na

OKRUGLI STOL

 

Konstitucionalizacija demokratske politike

u srijedu 18. prosinca 2013. s početkom u 10 sati

u velikoj dvorani palače Akademije, Zagreb, Zrinski trg 11

 

Uvodna izlaganja:

 

Akademik Zvonko Posavec:

Prijepor demokratskog i konstitucionalnog principa

Prof. dr. sc. Arsen Bačić, član suradnik Hrvatske akademije:

Ustavni dijalog i normativne mogućnosti konstitucionalizacije demokratske politike

Doc. dr. sc. Mario Jelušić, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske:

Izvršna vlast, pravosuđe i odnos prema Ustavnom sudu Republike HrvatskeUvodna izlaganja pripremljena za Okrugli stol mogu se u elektroničkom obliku dobiti na zahtjev upućen na e-adresu dculo@hazu.hr , tel. 4895 170 (Dora Čulo, tajnica Vijeća).

SAŽETAK o Okruglom stolu:

Ustavna demokracija u Hrvatskoj još jednom prolazi kroz razdoblje velikih iskušenja. Nakon turbulentne etape s ograničenom ulogom ustava u ''herojskom dobu'' hrvatske demokracije (1990-2000), ta je demokracija s Ustavom promijenjenim 2000. i nakon toga izgledala bliže ideji vladavine prava i Rechtstaata, ili onoga što se općenito moglo nazvati ''legalnim konstitucionalizmom''. Pa ipak, ne pojavljuju li se krajem 2013. jasne tendencije koje Ustav Republike Hrvatske žele  pretvoriti u fasadni ustav? Ne prijeti li nam ponovno vladavina ''forme bez sadržaja'' čime se oduvijek kritiziralo neuspjelo iskustvo sa zbiljskom modernizacijom odnosno konstitucionalizacijom? Stvara li se ponovno jaz između ''pravne'' i ''stvarne'' Hrvatske? Nastaje li ponovno distanca između ustavnih/legalnih institucija s jedne strane i interaktivnih oblika šireg društva s druge? Ne pokazuje li tanka kultura konstitucionalizma još porazniju distanciranost ustava od društvene interakcije kojom caruju uske političke svrhe?  Jesu li ustavni čimbenici griješili ne informirajući šire društvo o građanskoj i političkoj orijentaciji ustavnih vrednota i uopće o značaju javne debate o temeljima i ciljevima hrvatske ustavne demokracije?

U okvirima ustavno demokratske države – gdje se kolektivne odluke donose za društvenu zajednicu in toto – kanon je da se politika stvara i ostvaruje naslonjena na većinu. Pa ipak, veliki dio životnih aktivnosti postoji, a tako treba i biti, izvan kontrole većine. Ako političke vlasti ne respektiraju prostorne zone privatnosti, granice takvih područja trebali bi uređivati sudovi. Ako toga nema, životi koje vode pojedinci žrtvuju se na oltar načina života većine i njenih prerogativa.  Kao baštinik velikih povijesnih i suvremenih deklaracija o pravima i slobodama Ustav Republike Hrvatske treba se ostvarivati dosljedno svojim vlastitim premisama. Prvi je korak prema tome svrhovito ostvarenje projekta konstitucionalizma koji ne znači ništa drugo nego –''podvrgavanje javne vlasti disciplini pravnih normi''. Drugi je korak ''konstitucionalizacija demokracije'' u kojemu se vidi način rješavanja odnosa između demokratske politike i ustavnog prava. U tome se okviru fundamentalne strukture demokratskih procesa i institucije podvrgavaju ustavnim ograničenjima koja oštro blokiraju mogućnosti eksperimentiranja s oblicima demokratskih politika koje su suprotne vrednotama iz jezgre nacionalne i europske ustavne tradicije i suvremenosti (constitutional core).

U aktualnom trenutku s retrogradnim skretanjima demokratske politike na Okruglom stolu će se pojasniti odnos između ustava i države (konstitucionalizam i demokracija); osvijetliti mjera kojom specifični institucionalni modeli utiču na stvarne životne odnose socijalne, ekonomske i političke prirode (temeljna prava i slobode),  istražiti vezu pojedinih ustavnih mehanizama (referendum i granice odlučivanja) s mogućim posljedicama za (jednakost, društveni poredak, političku stabilnost, životni standard, ekonomski rast, inflaciju, nezaposlenost...) i utvrditi odnos ustavnog prava prema nesavršenostima demokratske politike i modalitetima koji svojim populističkim institucionalnim izrazom objektivno blokiraju konstitucionalizaciju prema općem dobru.

Na Okruglom stolu sudjelovat će znanstvenici koji se bave raznim aspektima teme koja bi se na njemu raspravljala i istaknuti  praktičari na tom području.

Za više informacija: dculo@hazu.hr , tajnica Znanstvenog vijeća HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.

 

HAZU

 

POZIV ZA MEDIJE

 

Poštovane, poštovani,

 

Na temelju članka 40. Statuta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Predsjedništvo Akademije saziva

REDOVITU SKUPŠTINU

HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

 

u četvrtak 19. prosinca 2013. u 11 sati

u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije na Zrinskom trgu 11

 

 

Dnevni red:

 

  1. Otvaranje Skupštine
  2. Obavijesti akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije, o radu

Akademije u godini 2013.

  1. Planovi rada Hrvatske akademije za 2014. godinu
  2. Prijedlog Financijskog plana Hrvatske akademije za godinu 2014.
  3. Potvrda Financijskog izvješća o poslovanju Hrvatske akademije znanosti i

i umjetnosti za razdoblje siječanj – lipanj 2013.

  1. Osnivanje Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu

medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci

 

Nakon završetka Skupštine, predvidivo u 13 sati, pozivamo Vas na

BLAGDANSKO PRIMANJE

koje će se održati u palači Hrvatske akademije na Zrinskom trgu 11.

 

Srdačno Vas pozdravljamo i očekujemo Vaš dolazak te unaprijed zahvaljujemo na suradnji.

 

 

 

975
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.