Autor: Marija Biljak,dipl.bibl.
Datum objave: 05.05.2015
Share
Komentari:


MANIPULATORI SU MEĐU NAMA

...terapeutkinja Isabelle Nazare-Aga ukazuje u kojoj su mjeri manipulatori prisutni oko nas.

U ovom intrigantnom djelu terapeutkinja Isabelle Nazare-Aga ukazuje u kojoj su mjeri manipulatori prisutni oko nas. Zanimljivo je, da današnje društvo tom tipu osoba povjerava ključne položaje, ne obazirajući se na znatnu psihološku štetu, koju takve osobe mogu nanijeti svojim sugrađanima.

Tko su manipulatori? Kako im polazi za rukom da tako utječu na nas? Zašto se zapravo tako ponašaju? Jesu li toga svjesni? Snose li njihove žrtve kakvu odgovornost? Na koje se načine možemo obraniti od tih emocionalnih nasilnika?

Ovdje autorica ne misli na profesionalne manipulatore koji se bave reklamom, prodajom ili politikom. Neki kažu da je demokracija, u stvari, manipulacija. Nadalje, autorica opisuje kako manipulator prebacuje krivnju na drugog, kako se oslobađa odgovornosti, kako komunicira, sije razdor i omalovažava, kako od sebe radi „žrtvu“ te mijenja svoje ponašanje; i napokon, kako je ravnodušan prema potrebama drugih ma što on o tome govorio.

Manipulatori se često skrivaju pod različitim maskama. Također su majstori nad majstorima u umijeću korištenja brojnih lažnih lica, već prema tome o kojoj se osobi ili situaciji radi, odnosno koji su si cilj zadali.

Takozvani simpatični manipulator- ta je prva maska daleko najčešća. Ona je isto tako i najopasnija jer savršeno prikriva igru manipulatora: on je nasmijan, otvoren, bonvivan; vrlo je često pažljiv prema drugima. Govori mnogo i bez poteškoća. Zauzme poziciju, pronađe svoje mjesto: mjesto koje je pripadalo vama sada je, naravno, njegovo. Ostavlja dojam da se radi o osobi koja se osjeća dobro u svojoj koži, osobi kojoj bismo i mi voljeli nalikovati i za koju bismo poželjeli da nas zavoli. Veseli su, pažljivi, dobri (daruju nam male poklone ili čine usluge) i služe se laskanjem. Takav manipulator je najčešće ekstrovertiran, veseo, govori s lakoćom i često govori previše, na trenutke se pokazuje pažljiv prema drugima, ljubazan, aktivan, pun života i nasmijan. Doima se učinkovit, sposoban i inteligentan. Ustvari, može biti vrlo sređen, imati dobar ukus, sjajne ideje, biti izvrstan kuhar, domišljat ili vješt majstor. Budući da savršeno dobro zna isticati svoje vrijednosti, svoju paukovu mrežu mirno plete, a da mi to ne primjećujemo. Umjeće manipulatora simpatičnog ponašanja sastoji se u tome da smješta svoje postupke unutar granica sasvim prihvatljivog ponašanja, dapače poželjnog za svaki odnos, prijateljski ili bračni odnos, srdačni ili pun podrške. Njegov je prvi cilj: i zadnjeg neznanca strpati „ u svoj džep“.

Manipulator zavodnik je često fizički privlačan. On ima ono što nazivamo „šarmom“. Od drugih uzima ono što želi, ali ništa ne daje osim laskanja. Komplimenti, koje dijeli bez razmišljanja, za njega su savršeno oružje kojim utječe na druge.

Manipulator različitim sredstvima izaziva osjeća koji je suptilniji i opasniji od samog divljenja, a to je fascinacija ( lat. fascinum- „čar, čarolija“). Međutim fascinacija nas pokorava, nikad nas ne oslobađa.

Što se manipulatora altruista tiče on nam, po njegovu shvaćanju, sve daje, sve radi, sve kupuje, a da mi to od njega ne moramo tražiti. No, sve to ima svoj razlog. On se drži jednog u društvu uvriježenog načela: načelo reciprociteta. Drugim riječima, on nam daje sve ali ni mi njemu ništa ne možemo odbiti.

Manipulator altruist s više ili manje obzira, on će na kraju od nas tražiti mnogo više nego je sam dao. Taj aspekt čini manipulatora utoliko opasnijim koliko smo mi manje svjesni mehanizama kojima se služi. On pobuđuje našu ovisnost o njemu. „Ljubazna“ zamka opet se zatvara.

Učeni manipulator- on na fini način prezire sve koji su ispod njegovog nivoa. Čudi se našem neznanju o „važnim“ temama, u koje su malobrojni dobro upućeni. Govori kao da je sve jasno samo po sebi, iznosi imena, datume, mjesta ali bez dodatnih objašnjenja. On nas konačno ostavlja u neznanju , usprkos našoj želji da saznamo nešto od drugoga. Njegov ton i njegov način govora odaju dojam širokog obrazovanja. Manipulator računa na neznanje drugih ističući elemente koji učvršćuju njegov autoritet: svoje diplome, svoju profesiju, te visoku dob ili iskustvo.

Stidljivi manipulator- ovu vrstu tihog manipulatora teško je prepoznati zato jer je vrlo rijetka. Manipulator se može skrivati iza lažne stidljivosti. Ta se manipulatorica često prikazuje ranjivom, krhkom i poniznom. Tko je ne bi poželio zaštititi! Stidljivi manipulator  razlikuje klasičnog sramežljivca ili pasivne osobe svojim načinom procjenjivanja „sa strane“ i tako stvara razdor i sumnju. Govori da mrzi sukobe, ali ih neopazice izaziva. Mi niti ne pomišljamo da bi izvor neprilika mogla biti upravo ta osoba.

Manipulatora „diktatora“ obično lako razotkrijemo. Njegova kritiziranja, njegova napadanja te uopće njegovo ponašanje često su nasilni. Često je neugodan, agresivan, autoritaran. Svi ga se boje: no, usprkos svemu, dobit će sve što poželi. Pozitivno i društveno prihvatljivo ponašanje u svakom je slučaju poželjno. Kod ovog pojedinca to nedostaje.

Možemo definirati 30 karakteristika, od kojih su 26 prvih izvorišta za 4 preostale. Pojedinac kojeg ćemo obilježiti kao manipulatora , ponaša se prema najmanje desetak karakteristika s popisa koji slijedi:

1.        Okrivljuje druge u ime obzira naspram obiteljske veze, prijateljstva, ljubavi, profesionalne savjesti, itd.

2.        Svoju odgovornost ili prebacuje na druge ili je ne priznaju.

3.        Svoje zahtjeve, potrebe, osjećaje i stavove ne iznosi jasno.

4.        Vrlo često odgovara sasvim neodređeno.

5.        Mijenja svoje stavove, način ponašanja i osjećaje ovisno o tome s kim je u društvu i u kakvoj se situaciji nalazi.

6.        Pozivajući se na opravdane razloge prikriva činjenicu da se radi o njegovim vlastitim zahtjevima.

7.        Druge uvjerava da moraju biti savršeni , da nikad ne smiju mijenjati mišljenje, da sve moraju znati i odmah odgovarati na zahtjeve i pitanja.

8.        Sumnja u kvalitete, kompetenciju i osobnost drugih: kritizira, a da to uopće tako ne izgleda, omalovažava i ocjenjuje.

9.        Poruke šalje ili preko nekog glasnika ili nekim drugim posredstvom ( npr. Komunicira telefonom umjesto licem u lice, ostavlja pismene poruke)

10.      Sije razdor i potpiruje sumnju, stvara zavadu da bi lakše vladao, a može koji put biti krivac za rastavu braka.

11.      Zna sebe prikazati kao žrtvu da bi ga drugi žalili (preuveličava bolest,“teške“ okolnosti, pretrpanost poslom itd.)

12.      Zapostavlja naše zahtjeve (premda kaže da radi na njma)

13.      Da bi zadovoljio svoje potrebe koristi što drugi imaju razvijena moralna načela ( pojam o humanosti, milosrđu, rasizmu, tko je „dobra“, a tko je „loša „ majka i sl.)

14.      Koji put prijeti na prikriven način , a koji put otvoreno ucjenjuje

15.      Naglo mijenja temu tijekom razgovora.

16.      Izbjegava ili prekida nepoželjan razgovor, susret).

17.      Druge prikazuje neznalicama da sebi osigura nadmoćnost.

18.      Laže.

19.      Preko laži želi doprijeti do istine, iskrivljava i glumi.

20.      Egocentričan je.

21.      Može biti ljubomoran i u svojoj ulozi roditelja ili supruga.

22.      Kritiku ne podnosi i niječe dokaze

23.      Ne vodi računa o pravima, potrebama i željama drugih.

24.      Vrlo često iskoristi posljednji trenutak da nešto zatraži, naredi ili kome da kakav zadatak

25.      Dok se njegove riječi čine suvislima i staloženim, dotle njegovo ponašanje i njegovi postupci odnosno način života slijede sasvim suprotnu shemu.

26.    Kad nam se želi svidjeti laska nam, daje nam darove ili je odjednom jako pažljiv prema nama.

27.      Stvara atmosferu nelagode ili osjećaj sputanosti (zamka).

28.      Učinkovit je u postizanju vlastitih ciljeva, ali na račun drugih.

29.      Tjera nas da činimo stvari koje vjerojatno ne bismo učinili vlastitom voljom.

30.      Neprestano je predmet razgovora među ljudima koji ga znaju, čak i onda kad nije prisutan

Manipulator ne može živjeti bez prisutnosti drugih ljudi. On se tako izgrađuje, neprestano se uspoređujući s drugima, ali glavna misao kojom se pritom rukovodi vrlo je negativna za njegovog sugovornika, a to je omalovažavanje. On drugog ne poštuje. Za njega je sasvim sporedno što ta druga osoba treba, koja su njezina prava, što želi odnosno ne želi. Njegovo se umijeće sastoji u tome da riječima uspijeva drugima nametnuti sliku kakvu želi da oni imaju o njemu. On stvara iluziju , ali i dokaz da je superioran nad drugim. Manipulator predbacuje svom sugovorniku svoje vlastite propuste ili pogreške. Psiholozi taj fenomen nazvaju projekcijom. Manipulatori su, dakle, malobrojni.

Glavni moto koji je naveo autoricu da napiše ovo djelo odnosi se na štetne posljedice koji na psihološkom planu manipulatori mogu uzrokovati kod pojedinaca iz svoje okoline. Osnovno obilježje manipulatora je to da je nevidljiv. Prema statistikama gotovo svatko od nas tijekom života upozna barem jednog manipulatora.

Većina manipulatora nisu svjesni manipulatori. Tek 20 posto manipulatora je svjesno toga da su manipulatori. Obrambeno ponašanje manipulatora analogno je onom u paranoika. Kao i paranoik, manipulator, dakle, ne dovodi sebe u pitanje. Osim nekih iznimaka, manipulatori međuljudskim odnosima nisu svjesni koliko razornih posljedica ima njihovo ponašanje.

Osobine kao što su tolerancija, empatija i razumijevanje bit će apsolutno neučinkovite u zaštiti od manipulatora, a mogu dovesti i do toga da još više patimo. Manipulatorovo mišljenje o drugima može se mijenjati od situacije do situacije.

Manipulatora u stvarnosti ne potiču njihovi etički osjećaji: on često koristi svoj društveni status da bi sakrio tamnu stranu svoje ličnosti.

Što se tiče neverbalnog ponašanja manipulatora ( geste, mimika, držanje, pogled i ton), njegov pogled bježi ili je zapovjednički.

Manipulator ima običaj prakticirati tzv. averzivno slušanje- dok mi govorimo on gleda uokolo ili radi nešto drugo.

Jačina glasa manipulatora je ili jača od drugih ili slabija. U skupini se obično samo njega čuje. Glasno se smije. Ima običaj uzeti riječ ili čak prekinuti tuđi govor.

Neusklađenost držanja je neverbalni element kod manipulatora. Geste manipulatora mogu biti raznolike. On se prikazuje afirmativnim, pasivnim ili agresivnim, ovisno o tome koju slabost svog sugovornika želi iskoristiti ili koji cilj želi postići.

Manipulator daje na vidjelo samo ono što želi. Ne otkriva  svoje namjere i čini se da se može smijati i onda kad je situacija za njega kritična.

Manipulatori neosporivo nagrizaju našu životnu energiju. Najčešća bolest uzrokovana stalnom prisutnošću nekog manipulatora je živčana depresija. Slučajevi krajnje destrukcije koje znamo završavaju samoubojstvom. Oni su najčešći čimbenici stresa u međuljudskim odnosima. Oni su stresori.

Suviše duga veza s manipulatorom može uzrokovati kronične i ozbiljne bolesti. Na psihološkom planu pojavljuje se više teškoća (poremećaji kod spavanja), probavne smetnje, mišićna napetost, disfunkcija žuči, kožne bolesti, problemi kod spolnih odnosa, ginekološki problemi, kardiovaskularni simptomi, bolovi u zglobovima...

Mi djelomično snosimo odgovornost za manipuliranje koje podnosimo. To što koji puta ne uspijevamo dobro sve razlučiti i što nam je bitno što će drugi misliti o nama da bismo se osjećali dobro u svojoj koži, glavni su uzroci naše naivnosti.

Što se više ponašamo pasivno i podređeno, te se brinemo isključivo za dobrobit drugoga , podložniji smo manipulaciji.

Manipulator često uspostavlja svoju moć nad drugima i to stvarnu i psihološku moć budući da djeluje na području osjećaja.

Suprotno svim očekivanjima, manipulator se postavlja iznad svake etike, a posebno naše, one koje nam je usadila naša židovsko-kršćanska kultura. Naime, ne možemo zamisliti da nas naši najbliži, od kojih toliko očekujemo, malo po malo mogu uništavati.

Manipulator želi stvoriti ili održavati krivnju ( što je vrlo lako jednom roditelju kod svog djeteta).

Nadalje, pojam žrtvovanja vrlo je važan adut kod manipulatora. Manipulator se ne može suzdržati da ne izgovori vrlo glasno ono što bi drugi zadržali za sebe kako ne bi izazvali neugodnost. Želi biti dobar Samaritanac, ali svatko čuje koliko ga to košta i koliko pati. Prvo jadikuje pa tek onda traži da o tome ne vodimo brigu. Tako manipulator koji okrivljuje, uspijeva čak i potpuno izokrenuti neku situaciju.

Osjećaj krivnje može biti prisutan u tzv. situaciji  „dvostruka prinuda“ („double-mind“ za stručnjake). Radi se o tome da manipulator koristi istovremeno dvije kontradiktorne poruke, koje vas dovode do toga da ako poslušate jednu ne možete poslušati drugu. Ukoliko odmah ne uočimo ovaj paradoks i o tome obavijestimo osobu koja je to od nas tražila, naći ćemo se u zbunjujućoj i poremećenoj situaciji. Zapamtimo, da ta osoba može biti toga nesvjesna.

Manipulator je majstor kontradikcija. I dvostruka prinuda je dio cjeline paradoksalnih postupaka, kojima manipulator često barata. Pritom, racionalnost je naš osnovni instrument borbe.

Nadalje, uzmak pred obavezama, pred obećanjima i dužnostima koje pripadaju njegovoj specifičnoj ulozi (profesionalnoj, roditeljskoj) vrlo je čest kod manipulatora. Odričući se svojih odgovornosti, on ih prenosi na druge ljude ili na sustav (društvo, zakon, tvrtka, pretpostavljeni, itd). Usprkos izgledu, on se boji svoju odgovornost preuzeti na sebe. Izbjegavanjem sučeljavanja, bila ona miroljubiva ili neprijateljska, manipulator izbjegava sudjelovati (sastanak), zauzeti stav (odluka), jamčiti (obrazovanje) ili riješiti neki problem (sukob).

Manipulator je vrlo jak kad se radi o tome da sam prisvoji pozitivne i učinkovite rezultate drugih ljudi iz svoje sredine.

Prebacivanje odgovornosti na druge ljude druga je taktika manipulatora, kada stvari ne idu sasvim onako kako oni to žele.

Tvrdnje manipulatora su najčešće iracionalne. Zaštita od manipulatora iz naše okoline uključuje ozbiljno preispitivanje našeg viđenja stvarnosti.

Manipulator je nadaren za to, da nam stvarnost prikaže onakvom kakvu on želi. Ako je mi ne opažamo pravilno, on će to vrlo lako uspjeti otkriti i upotrijebit će naša uvjerenja , da bi nas destabilizirao. Manipulator koji ima potrebe za vama ili informacijama kojima raspolažete, upotrebljava posrednike.

Manipulator ne priopćava na jasan i direktan način svoje potrebe, zahtjeve, osjećaje ili mišljenja. Međutim, mi imamo dojam da nam on cijelo vrijeme iznosi svoje vlastite potrebe, svoje sudove o nama i o drugima i svoja mišljenja o svijetu ( izuzevši „stidljivog“ manipulatora).

Većinu vremena, dekodiramo njegove verbalne formule i neverbalni aspekt (boja glasa, mimika, pogledi, držanje itd.) njegovih poruka.

Jedna od karakteristika koje su nerazdvojne od manipulatora je nedostatak jednostavne i zdrave komunikacije s drugim ljudima. Dijalozi koji podrazumijevaju i pristojno slušanje , rijetkost su kod njega, osim ako time može nešto dobiti. Njegove ideje su utvrđene kao da se radi o univerzalnim istinama. Manipulator je vješt u skretanju razgovora s posebnog na općeniti. Njegove riječi čine se logičnima, ali se najčešće oslanjaju na neko uvjerenje ili iskrivljeni postulat. Kad jednom krenu argumenti , mi se zaboravljamo vratiti na samu bit problema. I eto nas uvučenih u diskusiju koje nemaju nikakvog smisla, bez obzira na to kako izgledale. Za ljude iz manipulatorove okoline, loša komunikacija postaje otežavajuća okolnost, jer posljedice mogu biti ozbiljne.

Manipulator često ostaje nerazumljiv zato da:

1.        se ne dovede u škripac i ne bude razotkriven

2.        dobije autoritativni lik kako bi uvjerio druge da on zna bolje

3.        nas pusti da objašnjavamo tako da promijenimo mišljenje

4.        nas omalovažava ako pogriješimo

5.        prebaci odgovornost na druge

6.        nas zavede nekom tajnovitošću (istina, nekima to potiče maštu)

Ostajući dovoljno dvosmislen na verbalnom planu, manipulator može lako , prema vlastitim željama, mijenjati svoje namjere. Na najmanju reakciju, on postaje najdobronamjernija osoba koja postoji.

Manipulator ostavlja utisak da o temi razgovora zna više od sugovornika, ali pritom vodi monolog koji koristi samo njemu.

Manipulator ne zna uputiti jasnu, otvorenu i preciznu molbu, već se snalazi na svakojake načine kako bi nam ga bilo teško odbiti ili kako bi nas u nečemu zakinuo.

Manipulator ne moli. On nalaže. I to vrlo inteligentno, jer počinje s postavljanjem pitanja.

Taktika kojom se koristi manipulator, kako bi na podmukli način došao do podataka o vama ili vašoj okolini , sasvim sigurno zahtijeva umijeće. Umijeće utapanja ribe u vodi. Opće poznata tehnika manipulacije je znošenje laži sa svrhom da se dozna istina. Najčešće se koristi postavljanjem pitanja koje uključuje neki iskrivljeni element.

Kad su u pitanju određene teme manipulator mijenja temu razgovora. Nakon jedne ili dvije rečenice mi ne govorimo više o istoj stvari.

Manipulator se udaljava od teme razgovora u sljedećim slučajevima:

1.        kada njemu tema razgovora nije dovoljno poznata i ne želi da to drugi otkriju

2.        kada neka druga osoba, a ne on, sjajno poznaje temu razgovora

3.        kada ga tema uznemirava ili je „opasna“ za njegov imidž

4.        kad ne može zorno prikazati ideju koju promiče, tj. kad njegovim argumentima nedostaje težina

5.        kada želi napasti, provocirati, kritizirati ili prizivati svoga sugovornika

Druga sredstva kojim se služi manipulator da promijeni tijek razgovora sastoji se u preinačavanju vaših iskaza i vaših namjera. To se naziva interpretacijom u komunikaciji.

Razlika između iznošenja netočnosti, laži, skrivenih zahtjeva i promjene teme razgovora ponekad i ne postoje u postupcima nekih manipulatora. Bilo bi potrebno otkriti svaki nezdravi oblik komunikacije pomoću različitih strategija koje on može istovremeno koristiti.

Moći imenovati, znači moći prepoznati. Prepoznavanje je prvi korak prema razlučivanju .

Sijanje sumnje, nepovjerenja i razdora u svom okruženju omogućava manipulatoru da upravlja ljudima kao marionetama na koncu, i to bez njihova znanja.

Supružnik manipulator vrlo često izolira svoju ženu ili svoga muža. To se odnosi ili na prijatelje ili obitelj ili i na jedne i druge. Manipulator djeluje tako da njegov supružnik ne odražava svoju vlastitu mrežu prijatelja. Na duži rok, manipulator obično ne zna održati skladan brak.

Svojstvo manipulatora zapravo se sastoji u tome da umanjuje vrijednost drugih kako bi stvorio iluziju svoje superirornosti.

On dovodi u sumnju kvalitetu, sposobnost i osobnost drugih.

Netko reče: „U carstvu prevrtljivosti vladaju manipulatori!“

Načela, moralna ili ne, poslovice i fraze nepresušna su kod manipulatora. On uvjerava da ih ima u vidu radi sama sebe, a služi se njima da bi utjecao na tuđa razmišljanja.

Manipulator, ponekad nadaren određenom karizmom , zna izazvati naše sažaljenje kad se stavi u poziciju žrtve.

Kao i svatko od nas, manipulator prolazi stvarne kušnje koje mi ne poričemo. Naprotiv, on ima svojstvo da nam povjerava teškoće koje ne postoje! Evo tema oko kojih se koncentriraju njegove jadikovke:

1.optužuje tešku okolinu 2. naziva se preopterećenim 3. preuveličava svoje zdravstvene tegobe

Manipulator i svoju sreću pretvori u jadikovku! Manipulatorska osobnost nema običaj gubiti, u čemu god to bilo. Njezine jadikovke nas zavaravaju i obvezuju da joj pružimo neopravdanu pomoć. Na njemu se ne vidi da svjesno laže. Kada iznesemo na vidjelo njegove kontradikcije on ih nastoji grubo pobiti. Postaje agresivan. Manipulator ne podnosi da se njega imalo dovodi u sumnju. Manipulator rijetko obećava. Riječi nisu izgovorene. To mu omogućava da lako odgovori kako „nije nikad obećao“. Ako i ne obeća, on ipak kaže što namjerava učiniti. Manipulator se ne ispričava ako je pogazio svoje riječi ili svoja ozbiljna obećanja, Naravni, pritom se nerijetko koristi lažima.

Riječi i stvarnost kod manipulatora nisu jedinstveni, ne tvore cjelinu. Njegova ga egocentričnost i samog zasljepljuje , te je i sam potpuno uvjeren u svoje dobre namjere. Manipulator ne vodi računa o pravima, potrebama i željama drugih ljudi. Neprimjetno nameće svoje zahtjeve.

Ako mu jednom to prigovorite, on će se zaklinjati u suprotno, uz potporu lažnih dokaza. Manipulator je u stanju sam sebi davati komplimente uvjeravajući vas da je to vaše mišljenje. Obično ne odustaje od svoje ideje i demagog je. Ističe svoju otvorenost i fleksibilnost. Postoji razlika između onoga što manipulator govori i onoga što se stvarno događa. On će prvi izjaviti da od njega možete zatražiti šta god želite. No, upravo je on posljednji koji će učiniti da udovolji našoj molbi.

Manipulator izgleda otvoren za svaku sugestiju ali u isto vrijeme koristi svoja vlastita načela kao univerzalne istine o ponašanju u društvu. Zapravo zanemaruju stvarne potrebe , pravo i zahtjeve drugih. Mnogima je manipulatorima zajedničko da koristi zadnji čas kako bi od nekoga nešto tražili, izdali kakav nalog ili pak drugima  da nešto učine:- oni zaboravljaju , ali to ne priznaju-previše su zaokupljeni vlastitim potrebama, dok potrebe drugih ljudi postaju sporedne, odnosno potpuno neprimjetne;egocentričnost je na djelu, - djelovati u zadnji čas je također dobar način da se spriječi svako suprotstavljanje; tako oduzimaju drugoj osobi mogućnost ili potrebno vrijeme da ostvare pravo na odgovor. Na taj način izbjegavaju svaku diskusiju. Promijeniti ideju u posljednji trenutak nije rijedak fenomen kod manipulatora ( u psihologiji se taj proces zove „miniranje“).

Manipulator objavljuje što je moguće kasnije svoje zahtjeve kako ne bi drugome ostavio vremena da odbije ili da o tome raspravlja. U tom slučaju, budimo pošteni, on ne predlaže: on nalaže! Manipulator ne govori ono što radi i ne radi ono što govori!

Njegove se riječi čine logičnima ili suvislima dok njegovi postupci i djela (ponašanje) ili način života slijede sasvim suprotnu shemu. Paralela između manipulativne i narcisoidne ličnosti zato postoji.Tako narcisoidna ličnost stari teško i u samoći, ostavljajući prazninu oko sebe, nakon što je svojim bližnjima nanijela mnogo patnji i bola.

Određeni će manipulatori poprimiti karakteristike vezane za paranoičnu ličnost. Oni u svakom slučaju spadaju u narcosidne ličnosti. Međutim, taj poremećaj ličnosti ne sprječava ih da se dobro integriraju u društveni život. Većina njih čak i teži uspjehu koji bi svi priznavali. Devedeset posto svih nas podložno je manipulaciji. Prežaliti normalnu i savršenu komunikaciju s manipulatorom znači prihvatiti činjenicu da se s manipulatorom ne može komunicirati „normalno“.. Kada dođemo do spoznaje da manipulativna ličnost uvijek pokreće nešto patološko, prestat ćemo očekivati da se ona promijeni.

Pišući o antimanipulaciji  (tehnika „zamagljivanja“) , ona se u najvećem broju slučajeva odigrava na verbalnom planu. Od nas se zahtjeva da budemo skoncentrirani i ustrajni.

Manipulator se igra riječima te njihovom dvoznačnošću, a mi se moramo postaviti ravnodušno. Tek kad se zareda nebrojeno mnogo situacija u kojima on jasno zamjećuje vaš pasivan otpor, manipulator će vas ostaviti na miru a da ni sam toga neće biti svjestan. Manipulator posustaje tek kad više ne zna kako bi vas svladao. Najveće žrtve manipulatora su uglavnom one osobe među nama koje se nisu dovoljno afirmirale u životu.

Takvim, neafirmiranim osobama, nedostaje samopouzdanja te one prvenstveno odgovaraju na potrebe drugih. Takve osobe malo poštuju svoje vlastite potrebe i čine sve da bi drugi o njima mali pozitivnu sliku. Tu se radi, u bihevioralnom pristupu, o pasivnim subjektima.

Pasivan čovjek vidi rizike i tamo gdje ih nema. On ih pretpostavlja na iracionalan način i tako blokira prikladno ponašanje.

Mi smo često podložni automatskim mislima, autoverbalizaciji ili spoznaji.  Budući da te misli i uvjerenja nisu uvijek svjesni ili ih osoba doživljava kao apsolutne istine, one uvelike mogu utjecati na karakter pojedinca- tako pojedinac može postati tjeskoban, bojažljiv, pasivan, perfekcionist, pesimist, može osjećati krivnju.

Druga kobna posljedica tih spoznaja jest da se smješta u emociju , dakle u negativan osjećaj. No, emocija nije bezopasna. Ona izaziva neurovegetativne , dakle fiziološke reakcije. Radi se o tjelesnim reakcijama na stres. Autorica savjetuje da nikad ne podcjenjujemo snagu svojih misli. One djeluju na našu emocionalnu sferu, na našu fiziologiju , ali također i na naše ponašanje. Manipulator koristi jedno od najmoćnijih oružja koja postoje: društveno prihvaćena uvjerenja, i ona koja u nama otkrije s najvećom lakoćom.

Usuditi se i znati odbiti jedan je od najbitnijih elemenata samopotvrđivanja. Naprotiv, pasivan čovjek često kaže „da“, dok misli „ne“, a frustracija se pobrine za ostalo!

Znati nešto odbiti manipulatoru je prijeko potrebno oružje. Manipulator je prvi obaviješten o vašem nedostatku samopouzdanja. Ne ostavljajte mu više moć da to iskoristi. Ako se ne čuvamo toga, on će nas zatvoriti u našu vlastitu zamku nepobitnih moralnih načela, a mi onda popustimo kao vojnik koji se preda prije bitke.

Trebamo se oduprijeti manipulatoru onim što nazivamo „pokvarena ploča“. Pokvarena ploča se koristi jedino u svrhu opravdanog odbijanja. Pokvarena ploča je ispravna jedino svaki put kad osjećate da imate (ljudsko) pravo da odbijemo. To oružje nam omogućava da izbjegnemo živciranja ili srdžbu i štiti nas od stresa. Važno je ostati smiren ( bez povišenog tona) i služiti se strpljivošću nekoliko minuta. Također ne valja manipulatoru otkrivati detalje iz privatnog, intimnog života. Manipulator ne traži ništa od prve jasno i otvoreno. Naš cilj je jasan: zaštitimo se, ali tako da pritom izbjegnemo rat.

Za sada , stručnjaci za mentalno zdravlje trebaju pomoći žrtvama: da bi im to uspjelo moraju prepoznati kad i kako  ostaju u dugotrajnom kontaktu s manipulatorom.

Za kraj: Nemojmo očekivati da će se manipulator sam od sebe promijeniti . Naš spas počiva na našoj vlastitoj i čvrstoj odlučnosti da nikad ne dopustimo da nas netko uništava...ma tko god to bio!!!

3532
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.