Autor: admin
Datum objave: 17.07.2018
Share


Marija Kohn

Lopud, 7. kolovoza 1934. – Zagreb, 16. srpnja 2018.

Marija Kohn

https://hr.wikipedia.org/wiki/Marija_Kohn

 Marija Kohn, Lopud, 7. kolovoza 1934. – Zagreb, 16. srpnja 2018., bila najnagrađivanija hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica

Marija Kohn rođena je u Lopudu 7. kolovoza 1934. u obitelji židovskog podrijetla.Marijin otac Antun Kohn (iz bogate dubrovačke obitelji) je bio kapetan duge plovidbe, a majka Franka Perinić-Kohn je podrijetlom bila sa Lopuda. Otac joj je nestao 1938. godine, prije rođenja Marijinog brata. Obitelj je mislila da su ga regrutirali u ratu, smatrali su ga nestalim, no Marija je jedina vjerovala da je živ. Dvadeset godina poslije, kada je došla u Zagreb na studij, uspjela ga je pronaći uz puno muke i truda preko jedne gospođe iz Argentine. Živio je u Buenos Airesu sa suprugom podrijetlom s Korčule koja mu je rodila tri kćeri. Mariju je odgojila baka nakon što joj je majka preminula od tuberkuloze 1945. godine. Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu unatoč želji djeda i baka (sa očeve strane) da studira na Prirodoslovno-matematičkom fakultet u Zagrebu. U Zagrebu je stanovala u malim sobama, kako nije mogla birati filmove u kojima će glumiti, glumila je tamo gdje joj je bilo naređeno. Marijina prezaposlenost je utjecala i na njezin brak, koji zbog toga nije uspio. Zahvaljujući trudu profesora Svena Laste u kratko se vrijeme pretvorila u izvrsnu glumicu. Sva vrata otvorila su joj se 1957. godine, kad je u filmu Svoga tela gospodar odglumila šepavu Rožu. Uloga joj je donijela Zlatnu arenu, popularnost i slavu. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka. U kazalištu je najviše naučila od redatelja Branko Gavelle. Najnagrađivanija je hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Marija je 1999. godine, nakon 40 godina rada, otišla u mirovinu. Unatoč mirovini, Marija se nije oprostila od glume. Kako sama tvrdi, "radi dok ju zdravlje služi". Uloge u humorističkim serijama došle su joj kao mali preporod u životu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marija_Kohn


photos

https://www.google.com/search?q=marija+Kohn&client=opera&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwjc9LXZ3aTcAhVDD5oKHZuRAlE4ChCwBAgm&biw=1880&bih=943


Marija Kohn

http://www.gavella.hr/natuknice/kohn_marija


POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOJ GLUMICI Preminula je Marija Kohn

https://www.dulist.hr/posljednji-pozdrav-velikoj-glumici-preminula-je-marija-kohn/514647/

Marija Kohn, jedna od najplodnijih i najznačajnijih naših glumica, preminula je jutros, 16. srpnja, nakon teške bolesti, javlja shrvana obitelj kojoj upućujemo sućut.

– Suze radosnice zamjenile suze tuge. Zbogom i svega se sjećam – zapisala je nepuča Franka Fani Kohn. Ispraćaj će se održati u srijedu, 18. srpnja, u 13:35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Rodom s Lopuda, iz obitelji židovskog porijekla, naša velika glumica rođena je 7. kolovoza 1934. godine, a njen život i sam je na neki način bio filmski, zanimljiv, bogat i zanimanjem – uspješan, pa tako možemo govoriti o više od osamdeset filmskih i televizijskih uloga koje je utjelovila, osobito one prve, Rože, u remek djelu ‘Svoga tela gospodar’ iz 1957. godine. Ova uloga donijela je Kohn Zlatnu arenu, popularnost i slavu.

Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka a Marija Kohn bila je najnagrađivanija hrvatska glumica. Iza sebe ostavlja značajan opus za hrvatsku kulturnu povijest – više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija.




Svoga tela gospodar Domaci film

https://www.youtube.com/watch?v=zjW4vmZQPt4
642
Kategorije: Film
Developed by LELOO. All rights reserved.