Autor: redakcija
Datum objave: 26.12.2011
Share
Komentari:


Medicina,znanost i praksa

prof.dr.sc.Damir Buković

Prof.dr.sc.Damir Buković.......susret sa znanstvenikom i kliničkim pragmatikom

 

Istaknuti hrvatski znanstvnik,analitički istraživač, kliničar i kreator novih metoda  uspješnog  liječenja u složenom medicinskom području ginekološke onkologije i

onkološke kirurgije,dao je svoj utjecajni obol stručnoj medicinskoj literaturi svojom dvotomnom knjigom :

„Cjeloviti znanstveni pristup gnetici zloćudnih novotvorina poglavito organa spolnoga sustava žena“

U masivu iskustva i ogromnom rasponu pojava i stavova, u slojevito složenom području kakvo je ginekološka onkologija i kirurgija, Prof. dr. sc. Damir Buković svraća pozornost na, primjerice, Zloćudne novotvorine stidenice, i za čitatelje EHO u nama i oko nas, uvodno spoznajemo, od autora, Profesora Bukovića:

 

„ U svojem mnogodesetljetnom stručnom radu, znanstveno-istraživačkom i dnevno pragmatičnom, s aplikacijama znanstvenih otkrića u provedbi kirurških programa u ginekološkoj onkologiji, zagrebačke Klinike za ženske bolesti, KBC Rebro, u Petrovoj, postigao sam svjetski individualni rekord s uspješno obavljenih 514 radikalnih operacija stidnice (vulvektomija radicalis)  i cjelovito obostrano odstranjenje preponskih limfnih čvorova stidnice, (limphadenectomia  ingvino-femoralis bilateralis radicalis ).

To je numeričko-statistička najveća individualna serija uspješnih medicinskih onkološko - kirurških zahvata u svijetu naše suvremenosti, u bolesnica s rakom  stidnice(vulvae), a s ponosom dodajem i s –nultim smrtnim ishodom!“

U pristpodobi, s poznatim američkim profesorima, koji imaju u svojem radnom vijeku oko 150 kirurških pothvata u tom području, 514 operacija,uspješnih glede vraćanja pacijentica u život, Prof. dr. sc. Damira Bukovića, su vrijednost za Guinissovu knjigu i nedvojbeno za najviše medjunarodno znanstveno priznanje.

U Americi, primjerice, takva operacija košta oko sto tisuća dolara, a postignuća i statistička slika iz dragocjenog iskustva i ogromnoga prinosa Profesora Bukovića hrvatskoj medicinskoj znanosti i praksi,s 514 uspješnih zahvata,znače i najvišu razinu sanacije zdravlja i vraćanja žene u život,s posebnom uštedom zdravstvenoga novca iz osiguravajućih fondova HZZO. Ako je u Americi svaka takva operacija normirana s oko sto tisuća dolara, spoznaja o Bukovićevih 514 operacija je impozantne vrijednosti i u tom materijalno financijskom aspektu postignuća s odjecima u razini i standardu zdravstvene zaštite u hravstkom medicinskom životu i dometima hrvatskoga zdarvstva.

Operiraju se žene svake životne dobi, uspješno, i stogodišnjakinje, jer im takav uspješan zahvat osigurava dodatno vremensko razdoblje  preživljavanja.

„Za taj osobiti rak, postoje varijacije, ali ne i pravila, glede pojavnosti i složenosti liječidbenog postupka, a nedvojbeno je da ne postoji osoba koja se ne bi mogla liječiti i operirati.

Ako je neka pacijentica, oboljela i liječena najusvremenijim metodama,od raka stidnice,iskustvo mi govori da joj metode koje uspješno provodim, jamačno produžavaju život i kvalitetu života i rada, pa s uzbudjenjem i ponosom susrećem svoje pacijentice i nakon dvadeset, trideset godina kao posve pripale životu, radu, obitelji, a u protivnom ih dugo ne bi bilo......ako je žena oboljela od raka stidnice i uspješnim kirurškim pristupom sanirana, oporavljena, produžit će uspješno život, ali, i da poživi duboke godine, rak stidnice će joj biti i konačna dijagnoza, jer je to bolest koja se vraća..  

Moja metoda liječenja ima svoje etape pristupa i postupnost s uspjehom na kraju, o čemu govore statistike mojih kirurških zahvata „nulte smrtnosti“

Imao sam blagodat biti demonstratorom i asistentom velike akademkinje Jelene Krmpotić Nemanić, u programu Anatomskog instituta Medicinskog fakulteta, gdje sam radio brojne sekcije u tom području.

Proučavao sam mogućnosti i načine pristupa u anatomskom aspektu rješenja problema glede izbora ginekološke kirurgije, u teškom području ginekološke onkologije. Toj struci sam pripao cijelim bićem, energijom i znanjima, posve, stalno promišljajući rješanja za svaki novi slučaj, za svaku novu osobu, moju pacijenticu. Na svijetu nema dva istovjetna bića, dvije istovjetne osobe, pa je i raspon primjene medicinskih znanja i metoda, u stanovitom smislu unikatan, za svaku osobu na neki osobit, samo njoj podoban način.

A to znači da se iz masiva ostvarenih znanja i iskustava, traži uviek nova moguća kobinacija kao optimalna za svajku novu pacijenticu. U tom smislu je moj život vrsta misije u medicinskom području, kojemu sam se svakom česticom sebe poklonio i ugradio“, ističe sa žarom kreativnog medicinskog mislioca Prof. dr. sc. Damir Buković

Dodajmo, da je Profesor Buković cijeli radni, tvorački medicinski vijek ostvario, razinom svjetskoga stručnjaka, u Klinici koju je bio utemeljio, njegovao i razvijao Profesor dr.sc.Franjo Durst, koji je nakon završene medicine u Grazu, 1899. došao u Zagreb, preuzeo 1905. čelništvo Zagrebačkog zemaljskog rodilišta u Petrovoj, transformirao ga, nakon I. svjetskog rata, u Ginekološku kliniku, 1921. kojom je suvereno ravnao, do 1952.

Kao utemeljitelj i dobri duh Klinike, Profersor Durst bi bio istinski ponosan duhom, stavom, rezultatima, postignućima i autoritetom Profesora Bukovića, kao svojeg najdosljednijega nasljednika u toj slavnoj zagrebačkoj i hrvatskoj Ginekološkoj  klinici.

 

 

 

 

1628
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.