Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.
Datum objave: 31.07.2013
Share
Komentari:


Medicinske sestre danas i sutra....

.....u ukupnom ustrojbenom modelu zdravstvene djelatnosti.....

Medicinske sestre danas i sutra....u ukupnom  ustrojbenom modelu zdravstvene djelatnosti...

 

Spoznaja da je 85% ukupnoga cjelodnevnoga bolničkoga sadržaja oslonjeno na djelatnost i prinose medicinskih sestara koje, prirodno, prema naputcima liječnika, specijalista i nalazima specijalističkih pregleda, uz odgovarajuću dijagnostiku i terapiju, preuzimaju skrb nad svakim pacijentom svakog od bolničkih odjela,uloga i značenje medicinske sestre danas  postaje sve veća, zahtjevnija i ,recimo, dragocjenija, proporcionalno statusu pacijenta, a osobito ako je riječ o nepokretnom,privremeno nepokretnom,ležećem pacijentu svakoga od odjela u programima Kliničke bolnice.

 

Medicinska sestra je,programom suvremene edukacije,opće i stručne, jamstvom harmonije u svakom detalju svakodnevnih poslova i kakvoćom akumuliranih iskustava osigurava razinu svoje radne svakodnevice u ime rezultata koji se od nje očekuju i kojih je,  kao savjesna,  pa i osobito požrtvovna osoba, svjesna, danomice iznova, s uvijek novim poletom za svaki svoj radni dan.

 

Navedeni raspon vrlina kao obilježja dnevnoiskustvenih kvaliteta, testirano pokazuju i dokazuju ekipe sestara u Odjelu za pulmologiju Interne Klinike KBC Sestre milorsdnice, Odjela za dermatologiju iste KBC i  Odjela za fizijatriju i reumatologiju, te najstarije zagrebačke i hrvatske profesionalne zdravstvene ustanove.

 

Nekada, prije oko dva desetljeća, Medicinska škola, Vinogradska, koja je locirana u okviru prostora KBC Sestre milosrdnice, je bila elitno stručno medicinsko učilište, u supstancijalnom smislu toga značenja.

 

Kasnije je došlo do niza kadrovskih preustroja i epitet elitnosti danas nosi Škola za medicinske sestre Mlinarska, Škola za medicinske sestre i tehničare,Vrapče, Primaljska škola u Vinogarskoj, Zdravstveno učilište u Medvedgradskoj, s programima farmaceutskih i kozmetičkih tehničara, zubotehničara, fizioterapeuta.....

 

Iznimno je važna nastavnička ekipa u programima svih spomenutih škola koje, vodjene kroz opće i stručne programe, nadahnutim pristupom vrsnih nastavnika, osiguravaju standard medicinskih sestara, tehničara i stručnjaka svih spomenutih profila kao zalog suvremenoj medicinskoj ustrojbenoj koncepciji u ime kvalitetne svakodnevice života i učinkovitosti svakoga od odjela i bolnice u cjelini, a osobito KBC-a  kao slojevito najsloženije zdravstvene organizacijske kategorije.....

 

I liječnici,uzlaznoga razvojnog puta s primarijatom, sa znanstvenim stupnjem doktora znanosti, s volumenim pragmatičnog kliničkog iskustva,su temelj jamstvima za uspješnost djelovanja svakoga od odjela,ugleda bolnice u cjelini i utjecaja KBC-a kao najsloženije kliničko-nastavne baze za visokoškolsko educiranje medicinskih kadrova.

 

Zagreb je grad osobite tradicije u području medicinskoga života i postignuća,

koji je s ponosom prvi bio nositeljem studija medicinskih znanosti, od prvoga predavanja Prof. Drage Perovića, koji je temom iz anatomije,“O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji“ u auli zgrade Sveučilišta u Zagrebu, započeo životom Medicinskog fakulteta, 12. siječnja, 1918.

 

Ta prva godina djelovanja Medicinskoga fakulteta je bila pod okriljem Filozofskog fakulteta u Zagrebu, jer su predmeti prve nastavne godine,uz anatomiju, - biologija, fizika i kemija, pripadali programima Filozofskoga fakulteta, pa je tek s proljeća te školske tj.akademske godine, stigla dopusnica iz Beča za početak djelovanja Medicinskog faklteta u Zagrebu i to je bio povod samostalnom životu Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.s nizom godina uzlaznoga rada, rezultata i sve kvalitetnijega i većega stučnoga utjecaja i ugleda.

 

Svi pogledi i spoznajne vrijednosti iz medicinsko-ustrojbenih postignuća i uspjeha, ukazuju na veliku etičku komponentu u pristupima medicinskim ustanovama i danas,u složenoj suvremenosti, a suptilan odnos naspram reformatorski raspoloženih nositelja ideja o preustroju zdravstva u Hrvatskoj, što znači zdravstvenih ustanova svih razina kao i edukacijskih pristupa medicinskim kadrovima, takodjer na svim razinama programsko-organizacijskih ponuda i postignuća, je naša dnevnoiskustvna i organizacijska nužnost.

 

Često s ponosom spominjemo kvalitetu i vremenski volumen nastale i postojeće tradicije u nekom području znanosti,umjetnosti i praktčnih djelatnosti,a u području medicinskih znanosti i djelatnosti,velikih,često i svjetski evaluiranih dostignuća, su obveza svih i društva i države, da se iznimno pažljivo i postupnim pristupom stvaranju uvjeta za nadgradju medicinskih djelatnika,od vrhunskih stručnjaka, akademika i profesora, do medicinskih sestara i tehničara, postižu uzlazna kretanja i tome primjerena dostignuća kao rezultati u pragmatičnoj i statističkoj slici našega društva, sredine u kojoj živimo i

medicinske struke i ustroja medicinskih ustanova, u suvremenoj državi Hrvatskoj, sve europskijoj zemlji-u najboljem smislu poimanja..  

 

1133
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.