Autor: admin
Datum objave: 18.04.2017
Share


Melita Kraus: Ogledalo čudesnoga

MSU galerija, otvorenje 20. travnja 2017. u 18 sati - do 7. svibnja 2017.

Melita Kraus: Ogledalo čudesnoga

http://www.msu.hr/#/hr/21300/

MSU galerija, otvorenje 20. travnja 2017. u 18 sati

Slikarica Melita Kraus vizualnu je prepoznatljivost stekla začudnom maštovitošću koju s jedne strane temelji na židovskoj tradiciji i mitologiji, a s druge na poniranju u unutarnji svijet, snove, duhovnost. Istraživanje i prihvaćanje duhovnog slikaricu odvodi dalje i dublje u upoznavanje židovske religije u kojoj prepoznaje svoju životnu filozofiju i korijene. Intenzivno traganje i promišljanje o pripadnosti u središte interesa dovodi pitanje identiteta koji je glavni nositelj simbolike većine njezinih radova. Iščitavajući vjersku židovsku simboliku stvara serije radova inspirirane legendama.

Melita Kraus je autodidaktkinja, umjetnica bez akademskog likovnog obrazovanja, a njezino stvaralaštvo možemo svrstati u umjetnost koju struka naziva marginalnom. Marginalna umjetnost naziva se još i art brut, a možemo je okarakterizirati kao iskonsku, slobodnu, kao umjetnost bez predumišljaja.

Svoje dugogodišnje bavljenje umjetnošću autorica je posvetila stvaranju paralelnoga umjetničkog života, a ova izložba predstavlja neku vrstu retrospektive njezina stvaralaštva koje započinje početkom novog tisućljeća i traje sve do danas. Eksperimentiranje u različitim medijima približilo ju je suvremenim trendovima, ali teme i forma „narativnog slikarstva” prizivaju neka prošla vremena. Opus Melite Kraus ostaje „otvorena knjiga” koja nam kazuje mnogo toga, ali i pruža slobodan prostor za vlastitu imaginaciju.

Melita Kraus rođena je 1954. u Bjelovaru. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Slikarstvom se intenzivno bavi od početka devedesetih, kada počinje i izlagati. Sudjelovala je na više od stotinu grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U posljednjih se nekoliko godina osim slikarstvom bavi i pisanjem i ilustriranjem knjiga za djecu. Objavila je nekoliko autorskih slikovnica, od kojih su neke prevedene na engleski jezik. Od 2004. članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a od 2006.

Kustosica: Daniela Bilopavlović Bedenik

Izložba je otvorena do 7. svibnja 2017.

https://dogadaji.cdk.hr/dogadaj/melita_kraus_ogledalo_cudesnoga

photos Melita Kraus

https://www.google.hr/search?q=Melita+Kraus+Ogledalo+čudesnoga&client=opera&hs=Enm&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjkztPn2q3TAhVIOJoKHXGODW4QsAQIPA&biw=1745&bih=857

630
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.