Autor: redakcija
Datum objave: 08.10.2012
Share
Komentari:


Mersad Berber

1.siječnja,1940. - 7.listopada,2012.

Mersad Berber

http://en.wikipedia.org/wiki/Mersad_Berber

Sarajevski motivi u Barceloni

http://gloria.com.hr/intervju/showpage.php?id=7582

 

http://bs.wikipedia.org/wiki/Mersad_Berber

fotosi,štiva

http://www.google.com/search?q=mersad+berber+biografija&hl=hr&noj=1&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rb9yUIXdKee80QH5vIGgDA&ved=0CDUQsAQ&biw=991&bih=651

Zbirka Mersada Berbera

http://www.bosnjackiinstitut.ba/home/sadrzaj/159#/gallery/foto/042010/galerijamersadaberbera/

Mersad Berber

http://www.nacional.hr/clanak/37922/mersad-berber-svjetski-uspjesi-slikara-otomanske-bosne

Berber

http://www.izlozbaslika.com/autori/mersad-berber/  

 

Moji portreti su ljubavne poeme, slikao sam samo ljude s kojima sam bio u prisnom odnosu.

Supruga Ada ima zapaženo mjesto na mojim slikama, njezin portret s ružom dobio je Grand Prix u Firenci.

-Ada je diplomirala ekonomiju, a sigurno je prvih godina zapostavila svoju karijeru na račun moje. No, poslije se našla u modi, surađuje s važnim studijima u Europi i kreira za njih, ali ne želi da se o tome mnogo priča.

- Novac određuje dostojanstvo čovjeka i način života. Nikad nisam za njim jurio, nego sam slijedio svoju artističku zvijezdu, a on je sam dolazio i odlazio. U ratu smo bili gladni svega, a pogotovo mi je nedostajao duhan, jer sam strastveni lulaš. Osim toga, izgubio sam golemi atelijer s tisućama radova i instrumenata, koji sam u Zagrebu isprva zamijenio podstanarskom sobicom. No, ne žalim se, za umjetnost nije dobro kad je život lišen uzbuđenja i dramatičnosti.

Od 1992.kada je u iznimno uzbudljivim,neizvjesnim i dramatičnim uvjetima, Mersad Berber iz Sarajeva uspio stići u Zagreb,nadahnutim intenzitetom svoju kreativnost širi djelovanjem u Zagrebu i Dubrovniku,s ritmom retrospketivnih izložaba u europskim likovno-umjetničkim središtima, a od 2007.je i članom Akademije u Moskvi.

Mersad Berber je svoj likovnoumjetnički debut u Zagrebu imao izložbom u Galeriji FORUM,1965.kada ga je osobno bila pozdravila i gospodja Bela Krleža,započevši tim susretom etapu sustavnoga praćenja Berberova opusa i prijateljstva Berberovih s Belom i Miroslavom Krleža,pa je prirodno i danas u Spomen domu Miroslabva i Bele Krleža naći i Berberov rad uz fotose iz susreta Bele i Mirsolava s Adom i Mersadom, u Belinom Malom salonu,stana na Gvozdu,23

1017
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.