Autor: admin
Datum objave: 03.04.2013
Share
Komentari:


Mihajlo Pantić: Manjak ljubavi rađa zlo

Pričanje osvetli neki deo našeg života, pokušavajući da otkrije njegov smisao

Mihajlo Pantić: Manjak ljubavi rađa zlo

D. MATOVIĆ |

 

Pisac Mihajlo Pantić o novoj knjizi priča "Hodanje po oblacima". Pričanje osvetli neki deo našeg života, pokušavajući da otkrije njegov smisao

 

POSLE desetak knjiga priča koje su izazvale veliko interesovanje čitalaca dobile više nagrada i doživele više izdanja, pisac Mihajlo Pantić napisao je novu - "Hodanje po oblacima" ("Arhipelag"). U glavnoj ulozi je ljubav u različitim izdanjima i okolnostima, od sile koja iskupljuje i osmišljava ljudsku sudbinu do sile zbog koje se strada i pati. Junaci se većinom ne osećaju dobro u svojoj koži, ona je postala suviše tesan okvir za njihove žudnje i očekivanja, strahove i izazove.

 

 

- U mojim pričama ima svega onoga što čini naš život - kaže, za "Novosti", Pantić. - Pričanje uvek osvetli neki deo tog života, pokušavajući da otkrije i ustanovi njegov smisao, a najčešće se suoči sa besmislom. Moji junaci se stalno preispituju, ko su, šta su, kako su živeli, šta je to što ih određuje, gde su i zašto pogrešili ili promašili. I pitaju se da li su mogli živeti nekako drukčije. Izgleda da ipak nisu, jer ni oni, kao ni svi drugi ljudi, nisu do kraja gospodari onoga što im se zbivalo i što im se zbiva. Mi smo gospodari sećanja, iz kojih nastaju priče, i zaborava koji je nužan da bismo preboleli akumulirane traume.

 

BITI pisac ne znači posedovati svu mudrost sveta. Pre će biti da je i pisac onaj koji se ne snalazi u vrtologu svoga doba, i zapravo sve vreme piše o tom nesnalaženju. Ja ne prepisujem život, nego pokušavam da se primaknem onome što je u njemu neimenljivo. Najbitnije uvek ostane izvan reči.

 

* Verujete da ljubav daje smisao životu i danas kada novac određuje vrednost svemu?

 

- U antici je važilo pravilo da je čovek mera svih stvari. Pa je, onda, hrišćanstvo pokušalo da nas nauči kako je ljubav sinonim za Boga. Nisam siguran koliko je u tome uspelo, ukoliko pogledamo današnji svet koji je zaista uveo aksiom da je novac apsolutna mera svega zamislivog. Vidite kako zbog njega propadaju države, urušavaju se sistemi, kvare se i popravljaju odnosi među narodima, vode se ratovi. A pritom najbolniji paradoks počiva u činjenici da je novac zapravo čista fikcija, poreklom od Feničana, stvar puke konvencije, dogovora koji danas važi, a već sutra za njega niko ne mari.

 

* A ljubav?

 

- Ljubav, međutim, nije fikcija, ljubav je središnja tačka svakog ljudskog bića. Od manjka ljubavi potiče svako zlo, svako nepočinstvo, svaka pakost. Ne pada mi na pamet da zbog toga što u to najdublje verujem držim humanističke propovedi. O tome pripovedam, i tako činim najviše što mogu. To je moj vid istine. Ako ste ostvareni u ljubavi, koja ima hiljadu lica, ostvareni ste u svemu.

 

 

* POTPREDSEDNIK ste Srpskog PEN-a, imate li podršku vlasti?

- PEN nema nikakve kontakte sa današnjom vlašću. Ne dobijamo čak ni novac za tekuće troškove, iako smo reprezentativna organizacija i nadležno ministarstvo je po zakonu dužno da to čini. Ne žalim se, u prirodi PEN-a je da uvek stoji na distanci prema bilo kojoj vlasti.

 

 

* U priči "Alja i jedan od onih dana" dotakli ste se incestnih maštarija, može li to da pobudi negativne reakcije?

 

Književnost, ukoliko je književnost, neizbežno mora da zađe u svaki, pa i najmračniji deo čovekove prirode, mora se baviti i njegovom nagonskom, demonskom stranom. Ako je tako, a tako jeste, brzo ćete otkriti da ne možete kontrolisati sopstvene misli, želje, strahove, ali možete i morate kontrolisati sopstveno ponašanje, postupke, možete oblikovati sebe. Mislim da je to nepoklapanje našeg unutrašnjeg sveta sa svetom u kojem postojimo, krećemo se, delujemo i govorimo, uvek u potrazi za ljubavlju, zapravo ključni nesklad sa kojim se svaki čovek u životu susreće. Taj se čvor nikada do kraja ne može razvezati. Pripovedanje tu ne može bogzna šta da učini, može samo da to ustanovi i da iznova opiše. U stvari, jedino to i radi, evo, već nekoliko milenijuma.

 

Mihajlo Pantić

http://sh.wikipedia.org/wiki/Mihajlo_Pantić

photos

http://www.google.hr/search?q=mihajlo+panti%C4%87&hl=hr&client=opera&hs=f5h&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fxRcUe7OI6Kk4gS7sYGgBw&ved=0CEcQsAQ&biw=1024&bih=651

Priče intimnih Praznina

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=369520

Novobeogradski pisac

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=369519

Pisci kao da imaju licencu na pamet

http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-razgovor-opsirnije.php?ppar=439

860
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.